Vabljeni v trgovine Mladinske knjige. Blizu smo >

Rdeča kapica ali kako vzgajati za življenje

Rdeča kapica ali kako vzgajati za življenje

Rdeča kapica je med ljudskimi pravljicami doživela največ prilagoditev – in s temi spremembami je tudi največ izgubila

Iz te priljubljene zgodbe za lahko noč se je namreč z leti odstranilo vse, česar Rdeče kapice ni prikazovalo kot čiste, naivne in nedolžne deklice. Deklica, ki v gozdu sreča volka, je z leti postala sinonim za tisto, kar se ti lahko hudega zgodi v zunanjem svetu. Z njo so starši svarili najmlajše (še zlasti deklice) pred nevarnostmi, ki prežijo nanje.

  Z Rdečo kapico so se na naraščaj skozi stoletja predajali nauki, kot so:

  • ne govori z neznanci,
  • ne bodi neubogljiv,
  • ne zaupaj videzu,
  • ne tvegaj.

  A poučna zgodba Rdeče kapice še zdaleč ni namenjena samo otrokom, je prepričan priljubljeni argentinski pisatelj in psihoterapevt Jorge Bucay. V svoji knjigi Najlepše pravljice − da se bolje spoznamo poudarja, da pravljica nagovarja tudi starše, kako (ne) vzgajati otroke.

  »Če boste svoje potomce vzgajali tako, da jih boste obsedeno varovali pred vsako nevarnostjo, jih učili, naj se ne postavijo po robu grožnjam, jim kazali, kako naj se izogibajo težkim ali nevarnim situacijam, boste dosegli isto kot vzorna mama Rdeče kapice: da bodo otroci naivni in nezreli in ne bodo znali prepoznati resničnih groženj,« zapiše v knjigi Najlepše pravljice − da se bolje spoznamo. In doda, da pretirana zaščita otroke oropa zmožnosti, da bi se branili pred zlorabo in prevarami, na katere bodo zagotovo naleteli.

  V zgodbi o Rdeči kapici se Bucayu zdi zelo pomemben lik babice. Z njim pravljica sporoča, da se vzgoja otrok ne začne in konča pri starših, pač pa prehaja skozi več generacij – s tem pa se tako dobrodejne kot škodljive posledice vzgojnih prijemov prenašajo iz roda v rod.

  Poglavitna naloga staršev je po Bucayevem mnenju izuriti otroke, da znajo izbrati najboljše – da postanejo najboljša različica sebe in da razvijajo svoje talente. Da skratka živijo polno življenje.

  Pomemben korak do dobrega življenja je zagotovo ozaveščanje o vseh absurdnih prepovedih, ki se prenašajo iz roda v rod. »Prekiniti moramo scenarij, ki nas je določal s svojimi zapovedmi, in ga nadomestiti s takšnim, ki je skladen z našimi željami in načrti,« zapiše Bucay.

  Bucay tudi poudari, kako pomembna je pri tem vloga nas vseh, še posebej pa učiteljev, vodilnih v podjetjih in politikov, da znajo opaziti speči potencial, poskrbijo, da lahko vsakdo razvije svoje talente in živi življenje, ki si ga želi – ne glede na leta. In to je po Bucayevem mnenju pravo sporočilo zgodbe o Rdeči kapici.

  Zaradi izjemnega zanimanja na voljo dodatno predavanje argentinskega pisatelja in psihoterapevta!

  11. in 13. september, ob 19. uri - RAZPRODANO!
  Linhartova dvorana, Cankarjev dom

  VSTOPNICE so na voljo TUKAJ. RAZPRODANO!

  Partner dogodka: Kraš Dorina

  Menu