V času, ko so trgovine zaprte, lahko našo ponudbo varno in udobno nakupujete prek spleta, telefona ali elektronske pošte. Preverite.

Večina otrok se šole veseli

Šolski zvonec glasno kliče

Novega šolske leta se otroci običajno veselijo, čeprav si težko predstavljajo, kaj jih čaka. Naloga staršev je, da otroka spodbujajo in mu ob novih izzivih stojijo ob strani.

Vsak začetek pomeni nekaj novega. Tudi novo šolsko leto prinaša učencem, njihovim staršem pa tudi zaposlenim v šoli nova pričakovanja, izzive, hkrati pa tudi negotovosti, dvome in skrbi.

Večina učencev se vrnitve v šolske klopi veseli, saj se bodo po poletnih počitnicah lahko spet družili z vrstniki, delili počitniška doživetja, pri pouku in drugih dejavnostih pa razvijali svoje spretnosti, veščine, močna področja ter nadgrajevali svoje znanje.

Šola ni samo branje in računanje

Bodoči šolarji vedo, da se bodo v šoli učili brati, pisati, računati, da bodo morali sedeti v šolski klopi, da bodo za svoje uspehe tudi nagrajeni in pohvaljeni. Kljub temu pa otroci nimajo izkušenj in si zato težko predstavljajo, kaj vse jih čaka. Otrok bo z vstopom v šolo postal pomemben član razredne skupnosti.

To pomeni, da bo moral postopoma prevzemati nove, resnejše obveznosti in odgovornosti, samostojno delati in nastopati, obvladovati veliko znanj in veščin, se podrejati zahtevam učiteljice ter se prilagajati sošolcem.

Za uspešno vključitev v šolo je izredno pomemben vpliv okolja, vzgoja ter odnosi med družinskimi člani. Starši vzgajamo s svojim zgledom. Pomembno je, da imamo starši pozitiven odnos do šole in do šolskega dela. Šola je eno najpomembnejših področij otrokove uveljavitve. Vsak uspeh, ki ga bo otrok doživel v šoli, je spodbuda za nadaljnje delo. Otrok, ki je neuspešen, lahko postopoma začuti odpor do šole in šolskega dela.

Priporočljivo je, da starši celotno obdobje šolanja redno sodelujemo s šolo, spremljamo otrokovo delo in pohvalimo vsak njegov napredek in uspeh. Največ škode otroku napravimo s prevelikimi pričakovanji, ki jim otrok ni kos.

Šola vpliva tudi na družinski ritem

V prvih dneh pouka se pogovorimo tudi o spremembah, ki jih bo šola prinesla v družinsko življenje. Dogovoriti se moramo, kdo bo šolarja vozil v šolo in kdo bo prihajal ponj po končanem pouku; kdo mu bo pomagal, če bo potreboval pomoč pri domačih nalogah in učenju.

Ena izmed pomembnih in prijetnih aktivnosti pred vstopom v šolo je nabava šolskih potrebščin. Pri nakupu naj sodeluje tudi otrok. Dovolite mu, da si sam izbere zvezke, pisala, predvsem pa torbico, ki jo bo vsak dan nosil v šolo, zato naj bo primerna njegovi velikosti. Skupaj ovijta zvezke in učbenike ter jih opremita z otrokovim imenom in priimkom. Poskrbeti moramo tudi za primeren prostor, kjer bo otrok opravljal domače naloge in se pripravljal za šolske obveznosti. V prostoru naj ima tudi predalnik ali poličko, kjer bo imel shranjene šolske potrebščine.

Vsak uspeh, ki ga bo otrok doživel v šoli, je spodbuda za nadaljnje delo.

Nekateri starši se morda sprašujete, ali je otrok pripravljen na šolo, čeprav ne zna brati in pisati. Spodbujajte ga le, če za to pokaže interes. K pisanju in branju ga boste najbolje spodbudili, če mu boste omogočili igranje z drobnim materialom, rezanje s škarjami, oblikovanje z glino, lepljenje, sestavljanje, barvanje, ga spodbujali k opazovanju, opisovanju ter smiselnemu odgovarjanju na vprašanja, razvijali besedni zaklad in radovednost.

Težko pričakovani prvi šolski dan

Dnevi pred prvim šolskim dnem so gotovo nekaj posebnega. Otroka skrbi, kako bo potekal, ali bo našel svojo učilnico, ali ga boste počakali po končanem pouku. Zagotovite mu, da mu boste stali ob strani in mu pomagali. Povejte mu, da bo spoznal svojo učiteljico in dobil nove sošolce.

Nekatere bo morda poznal iz vrtca. Nekateri z njim morda ne bodo tako prijazni, kot bi si želel, vendar bodo s pomočjo učiteljice ustvarili prijetno vzdušje, v katerem bo našel svojo pomembno vlogo. Tovrstni strahovi se bodo ob vsakodnevnih raznovrstnih doživetjih razblinili že prve dni pouka.

Poskrbite, da bo prvi šolski dan kar se da slovesen in prazničen.

Tudi starši se sprašujete, kako bo učiteljica sprejela vašega otroka, ali bo opazila močna področja in morebitne šibke točke. Zato je zelo pomembno, da opozorite učiteljico in jo seznanite, če ima otrok kakršne koli zdravstvene težave, če slabše vidi ali sliši, če mora pogosto odhajati na stranišče, če ne sme uživati določene hrane, ali mu določena hrana resnično ni všeč, če je nesamozavesten, zadržan in če pozna v razredu le malo svojih vrstnikov.

Ko bo napočil prvi šolski dan, poskrbite tudi starši, da bo kar se da slovesen in prazničen. Vzemite si prost dan in pospremite svojega otroka, ko bo prvič prestopil prag učenosti. Naj mu ta dogodek ostane svetla zvezda na poti njegovega šolanja. Na pragu osnovne šole, ko so vaši otroci še nebogljeni, potrebujejo vas in vašo pomoč. Med šolanjem se bodo kalili sami, vi pa jim boste še vedno stali ob strani.

Naj bo začetek uspešen in naj si vaš otrok že prve dni šolanja pridobi prijetne in pozitivne izkušnje, saj bodo le-te temeljni kamen uspešnosti v vseh nadaljnjih letih šolanja.

 

Članek je bil objavljen v reviji Pogled

Pogled o različnih vidikih vzgoje in starševstva piše poglobljeno, tehtno in praktično. Zaupanja vredne vsebine pišejo znani slovenski strokovnjaki z različnih področij.
Spoznajte revijo >

Pogled, julij 2020
Pogled

Pogled lahko pridobite kot brezplačno starševsko prilogo ob naročilu otroških revij Cicido in Ciciban.

Menu