Vaja po metodi montessori: Koliko je ura?

Vaja po metodi Montessori: Koliko je ura?

Za učenje poznavanja ure potrebujemo stensko uro z nepremičnimi številkami.

Lahko jo kupimo ali izdelamo sami. V pomoč nam bo tudi knjiga 100 dejavnosti za spodbujanje razvoja pri malčkih po metodi Montessori.

  • Najprej otroku pokažemo, kako naj pravilno postavi številke na urno številčnico. Namestimo številko 1, nato naj nadaljuje otrok.
  • Razložimo mu, da te številke predstavljajo ure, nato mu pokažemo urni kazalec. Pokažemo na številko 1: Ura je ena. Nato nadaljujemo do 12. Otrok naj sam govori, koliko je ura, in premika urni kazalec.
  • Naslednji dan naj otrok postavi številke na uri tako, da začne pri številki 12. Povejmo mu, da je čas, ki mine med številkama 12 in 1, natanko 5 minut (otrok mora znati šteti po pet). Skupaj štejta po pet do 60, nato pa številke za ure nadomestite s številkami za minute.
  • Pokažite minutni kazalec in razložite, da ima ura 60 minut. Minutni kazalec nam pove, koliko minut je pred polno uro in za njo. Premikamo oba kazalca in otroku pokažemo, da se urni kazalec premika zelo počasi, v eni uri le od ene številke do druge, medtem ko minutni kazalec naredi poln krog na številčnici.
  • Nato otroka pustimo, da dela samostojno. Pripravimo mu tudi kartice s številčnicami in kazalci in na njih označimo čas: otrok naj razbira, koliko kažeta kazalca, in kartice povezuje z ustreznimi kartončki za branje.
  • Ko otrok pozna ulomke, lahko uvedemo intervale za četrt ure in pol ure, nekoliko kasneje pa še za ure od 12 do 24. Vedno začnemo tako, da čas najprej pokažemo s kazalci na uri.
100 dejavnosti za spodbujanje razvoja pri malčkih po metodi montessori
Eve Herrmann

Menu