Otroci obožujejo Zverjasca

Zverjasec je tu!

Zakaj je Zverjasec postal eden najbolj priljubljenih knjižnih junakov na svetu?

Majčkeno strašen, a zelo prikupen Zverjasec iz istoimenske slikanice Julie Donaldson in ilustratorja Axla Schefflerja je osvojil otroke in starše vsega sveta in z milijoni prodanih izvodov postal eden najbolj priljubljenih knjižnih junakov za najmlajše na svetu.

Pravzaprav je čisto vseeno, ali so k temu pripomogle odlične rime, vrhunske ilustracije, humorna in preobratov polna zgodba o tem, da se lahko z iznajdljivostjo in pogumom postaviš po robu tudi precej večjim od sebe (s čimer se zlahka poistoveti vsak otrok). Zverjasec je tu, Zverjasec je povsod in obožujemo ga!

Nagrad na pretek

Slikanica Zverjasec je kmalu po izidu dobila zlato nagrado Nestlé Smarties, leta 2000 je bila najbolje prodajana slikanica v Združenem kraljestvu, istega leta pa je prejela še nottinghamsko knjižno nagrado in nagrado Blue Peter za najboljšo knjigo za glasno branje. Tudi nadaljevanje, slikanica Zverjašček, ne zaostaja prav veliko, saj se je leta 2005 ovenčala z nazivom najboljša otroška britanska knjiga.

Navdih iz kitajske zgodbe

Vse se je začelo, ko je Julia Donaldson naletela na kitajsko zgodbo o bistri deklici, ki je lačnega tigra prelisičila tako, da se je izdajala za kraljico džungle, in ga tudi uspešno odgnala. Donaldsonovi se je to zdela odlična osnova za slikanico, vendar nikakor ni našla dobre rime na besedo »tiger«. Zato si je izmislila lastno pošast in jo poimenovala Gruffalo (Zverjasec).

Zakaj je Zverjasec videti, kot je?

Kremplji postrani, grozni okli, ušesa, čekani, pomarančne oči, podpluto koleno, na koncu nosu strupena bradavica, črnkast jezik, ki moli iz gobca, in kup ostrih bodic, ki sršijo na hrbtu … Zakaj je Zverjasec točno takšen in nič drugačen?

Kot pravi Donaldsonova, so tudi tukaj za marsikaj preprosto krive rime. Seveda pa Zverjasec ni zares zaživel, dokler ga ni upodobil odlični Axel Scheffler, ki pa pravi, da je bil na prvi skici Zverjasec še precej strašnejši od tega, ki ga poznamo!

Zverjaščinsko priljubljen tudi pri slovenskih otrocih

Od prvega izida slikanice o Zverjascu v Sloveniji leta 2005, ki mu je takoj naslednje leto sledil izid Zverjaščka, je bilo prodanih kar 50.000 izvodov Zverjaščevih in Zverjaščkovih prigod v najrazličnejših oblikah (slikanice z DVD-jem in brez, knjižice in igrarije, slikanice sestavljanke …). K temu je gotovo veliko pripomogel tudi mojstrski prevod Milana Dekleve.

V risanki in na odrih

Na podlagi slikanice je nastal 27-minutni animirani film, ki je bil nominiran celo za oskarja in nagrado BAFTA. V odlični sinhronizaciji ga lahko gledajo tudi slovenski otroci in je na DVD-ju priložen slikanici (enako tudi risanka o Zverjaščku).

Že leta 2001 je premiero doživela glasbeno-gledališka adaptacija Zverjasca, ki še vedno gostuje po Združenem kraljestvu, Evropi, Severni Ameriki, Aziji in Avstraliji – uprizorili so jo celo na West Endu, Broadwayu in v sydneyjski operi. Pri nas si lahko lutkovni predstavi Zverjasec in Zverjašček ogledate v Lutkovnem gledališču Ljubljana pod režisersko taktirko Jake Ivanca.

Kaj nam sporoča Zverjasec

Ne verjemi vsega, kar slišiš. Lahko si še tako majhen, a to še ne pomeni, da boš na koncu nujno potegnil ta kratko. Pametna glava hitro premaga močne pesti. Če znaš hitro misliti, improvizirati in uporabiti kanček domišljije, si na konju.

Tudi velika strašna bitja imajo čustva in se česa bojijo – recimo Zverjasec miške. Radovednost zna biti kdaj nevarna, a pripelje te do norih dogodivščin. Predvsem pa: ob odličnih zgodbah in vrhunskih ilustracijah se lahko zabavaš vedno znova!

Zverjaščeve dogodivščine za stare in mlade

Zverjasec je tudi ena najljubših pravljic družine Urankar. Mamica Ajda, mali Liam in očka David skupaj najbolj uživajo, ko berejo o Zverjaščevih podvigih. Prisluhnite, kako zabavno pri njih zveni branje pravljic.

Zverjasec (knjiga + DVD)
Zverjasec (knjiga + DVD)
Julia Donaldson

Menu