Vabljeni v trgovine Mladinske knjige. Blizu smo >

Odhrčkavanje

Bi letos odhrčkavali?

Znebite se krame, ki ste jo z leti nanosili skupaj kot hrčki.

Kaj, ko bi se letos spomladanskega čiščenja lotili malo drugače, malo bolj natančno, da bo prihodnje leto manj dela? Kako? 

Tako, da med pospravljanjem odhrčkate vso nepotrebno in pozabljeno kramo, ki leži po prostorih, in okrog katere po navadi le pobrišete prah.
 

Kaj je odhrčkavanje?

V tujini imajo izraz decluttering, a pri nas ni prevoda za to besedo. A ker smo tudi mi »hrčki« in to radi priznamo, je odhrčkavanje kar primeren izraz za to, da se bomo znebili krame, ki smo jo z leti nahrčkali. Stvari, ki bodo ostale, bomo organizirali in jim določili svoje mesto. Tja jih bomo vsakič pospravili in točno vedeli, kje jih najdemo.
 

Kako se lotiti odhrčkavanja?

Najlažji odgovor bi bil »z vrečami za smeti«, a žal ne bo tako preprosto. Ne glede na to, v katerem prostoru boste začeli, najprej vse stvari zložite na štiri kupčke: kar ostane, kar je za v smeti, kar je za donacijo ali prodajo in kar še ne veste, kam bi dali. Za pomoč pri odločitvi si zastavite naslednja vprašanja:

  • Ali sem to stvar v zadnjih dveh letih uporabil?
  • Ali je stvar v dobrem stanju in še dela?
  • Ali mi je všeč in prav (oblačila, čevlji)?
  • Ali bi to stvar danes še vedno kupil?
  • Ali imam več podobnih stvari? 

Pomembno je, da ste iskreni in si priznate, da izgovor »čez sedem let vse prav pride« ne velja za prav vso kramo. Marsikatero stvar se da dandanes enostavno nadomestiti, če bi jo mogoče čez sedem let res potrebovali. Večine stvari, verjemite mi, ne boste pogrešali. 

S pomočjo omenjenih vprašanj torej razdelite stvari na 4 kupčke. Kup, ki je za v smeti, kar takoj odnesite, enako velja za kup za donacije. Kar ostane, zložite nazaj v omare, ki ste jih seveda medtem očistili. Šele ko je vse zloženo, se lotite kupčka »ne vem« in ocenite, kaj iz njega resnično potrebujete in od česa se boste poslovili.
 

Zakaj se sploh lotiti odhrčkavanja?

Da boste lažje zadihali in dobili nazaj svoj prostor. Velikokrat raje kupimo novo omaro, kot da bi pridobili prostor s tem, da se znebimo stvari, ki jih ne potrebujemo. Tako boste tudi spoznali, katere stvari so pomembne in katere ne. 

Prihranili boste denar in mogoče celo kaj zaslužili, če se boste odločili kaj prodati. Vzdrževanje vašega doma bo postalo veliko bolj enostavno in za pospravljanje boste porabili manj časa, ki ga boste lahko preživeli v igri z otroki. 

V urejenem domu boste tudi bolj svobodni. Več ko imaš stvari, bolj si na njih vezan in večja je odgovornost in strah, da bi kaj izgubili, čeprav se tega niti ne zavedamo. Ko se znebimo nepomembne krame, nam to lahko prinese nekaj miru in svobode.

Skupaj z otroki se odločite, kaj bo ostalo in kaj gre stran.

Skupaj z otroki se odločite, kaj bo ostalo in kaj gre stran.

Kaj pa odhrčkavanje z otroki?

Podobne smernice za odhrčkavanje veljajo pri otrocih, le da je treba tu upoštevati, da bo verjetno malo dlje trajalo, kot če bi to počeli sami. Pomembno je, da pri pospravljanju otroških sob vključite svoje otroke. Mogoče si mislite, da to ne bo šlo, da bo preveč pregovarjanja in slabe volje, a vztrajnost se splača in na dolgi rok vam bodo otroci hvaležni, tudi če bo sprva nekaj godrnjanja.

Preden začnete, otrokom najprej razložite postopek. Otroci veliko raje sodelujejo, če vedo, kaj se od njih pričakuje. Med pospravljanjem pa jih naučite kaj novega o organizaciji in redu doma. Na primer: kam spadajo nogavice in kako jih zložiti, zakaj se je treba ločiti od igrač, ki jih ne uporabljajo itd. Večina ljudi ima v odraslih letih težave s kopičenjem reči ravno zaradi tega, ker jih tega v otroštvu ni nihče naučil.

Skupaj z otroki se odločite, kaj bo ostalo in kaj gre stran. Pri mlajših otrocih bo to težje, ker bodo seveda želeli vse obdržati, zato najprej poiščite igrače, ki so pokvarjene in uničene. Razložite jim, zakaj se je treba včasih od igrač posloviti. Mogoče zato, da boste naredili prostor novim, ali da bodo dobili več prostora za igranje. Lahko se dogovorite, da boste vse še uporabne igrače podarili nekomu, ki si jih ne more privoščiti. Povejte jim, kam bodo šle igrače, da bodo z njimi razveselili druge in otroci se bodo tako lažje ločili od njih. Nikakor pa ne odvzemite igrač na silo, naj se otok sam odloči. Vsakič bo šlo lažje. 
 

Ali odhrčkamo vse naenkrat?

Lahko, če boste le imeli energijo za to. Bolj verjetno je, da se boste vsak dan lotili enega dela. Enako je v otroških sobah. Ko se bodo otroci utrudili, prenehajte in nadaljujte naslednji dan. Mogoče bodo oni pripravljeni sodelovati le pol ure na dan. Nič hudega. Skupaj si zastavite cilj, do kdaj boste končali, in za vsak dan določite, kaj boste odhrčkali (igrače, omaro, predalnik, mizo …).

Igrače razvrstite po različnih kategorijah, na primer: punčke, kocke, avtomobilčki, družabne igre … Vsaki kategoriji določite svoj predal ali zaboj. Jasno ga označite, da bodo otroci vedeli, kam morajo kakšno igračo pospraviti. Označite tudi predale z oblačili, da bodo vedeli, kje so nogavice itd. 

Najbolj pomembno je, da sodelujete in se pri tem tudi zabavate.
 

Članek je bil objavljen v reviji Pogled

Pogled o različnih vidikih vzgoje in starševstva piše poglobljeno, tehtno in praktično. Zaupanja vredne vsebine pišejo znani slovenski strokovnjaki z različnih področij.
Spoznajte revijo >

Pogled, april 2021
Pogled

Pogled lahko pridobite kot brezplačno starševsko prilogo ob naročilu otroških revij Cicido in Ciciban.

Tjaša Justin
O avtorici

Tjaša Justin, arhitektka, ki rada odhrčkava, organizira in ureja vaše domove ter jih spreminja nazaj v zatočišča miru, brez krame in stresa. www.uredidom.si

Menu