Čudovite sladke umetnine iz Francije

Marsikatero od slaščic, ki jih v svojih delavnicah pričarajo francoski slaščičarji, je kar škoda pojesti.

Včasih so jih zbadali z »mokožerci« in »rdečenosci«, danes pa slaščičarski mojstri v Franciji spadajo med zvezdnike vrhunske gastronomije.

V Parizu okoli slaščic vlada prava vročica. Nikjer drugje namreč ne najdemo takšne množice kavarn, čajnih salonov, čokoladnic in slaščičarn. Za tortice, kolače in čokoladne specialitete so Parižani pripravljeni seči globoko v žep in celo stati v vrsti. Vse večje število majhnih butičnih slaščičarn je zelo obiskanih, slaščice in posladki imajo status užitnih luksuznih predmetov.

V nekaterih slaščičarnah umetelno urejene vitrine spominjajo na ekskluzivne draguljarne. Po vzoru visoke mode tudi tu dvakrat na leto predstavijo svoje sladke kolekcije! Poleg raznobarvnih makronov so zelo cenjene posodobljene različice francoskih klasičnih sladic, ki se jih lahko naučite pripraviti tudi s pomočjo knjige Peka.

Malinovo rožnati, limonino rumeni, čokoladno rjavi, pistacijevo zeleni, s čokolado in karamelo, zelenim čajem in jasminom, makovim likerjem in kokosovim mlekom ali celo s prevleko iz zlatih lističev: makroni so že dolgo na piedestalu.

Glamurozni okrogli piškoti so zunaj slastno hrustljavi, znotraj nežni in mehki. Njihove lupinice so izdelane iz mandljeve moke, sladkorja in beljaka, mednje nabrizgajo kremni ganaš ali aromatizirano smetano.

Najljubše pecivo kraljice Marije Antoanete je najpozneje z istoimenskim filmom Sofie Coppole doseglo svetovno slavo. Makrone za snemanje je dostavila slaščičarna Ladurée, slavne so tudi stvaritve iz hiše Pierre Hermé. Francozi so na makrone tako navezani, da 20. marca praznujejo celo dan makronov ali Jour du Macaron.

V dobro založenih francoskih slaščičarnah je pogosto težko izbrati pravo sladico zase. Kaj se splača naročiti? Morda éclairje (slaščico, pripravljeno iz kuhanega testa, nadeva in glazure), millefeuille (kremno rezino iz listnatega testa), opéro (nizko, pravokotno rezino s čokolado, kavo in mandlji) ali Pariz-Brest (kremno pecivo z mandljevimi lističi).

Bi morda raje tarte tatin (obrnjeno pito z jabolki), limonino ali jagodno tortico, tortico Mont Blanc (s kostanjevim pirejem in smetano je podobna zasneženi gori), kolaček religieuse (neke vrste ekler v obliki vetrca) ali Saint Honoré (z vaniljevo kremo nadevan kolač z dnom iz listnatega testa in plastjo kuhanega testa)?

V pariškem slaščičarskem butiku Éclair de Génie (14 rue Pavée) vabijo stvaritve z madagaskarsko vaniljo in karameliziranimi pekani, pa tudi prave pravcate slaščičarske umetnije v omejenem številu, kakršna je črn Éclair Coco Chanel s temno gurmansko čokolado s tartufi. To izjemno priljubljeno pecivo, pripravljeno iz kuhanega testa, ima kar precej možnosti, da prekosi slovite makrone!

Trenutno so v mestu ljubezni posebej priljubljene t. i. pâtisseries mono-thématiques, ki imajo v ponudbi samo eno vrsto peciva. A v celi paleti različic – naj gre za prodajalno magdalenic, pekarno šarkljev ali butik princesk (choux à la crème) – izbira slaščic zagotovo ni preprosta.

Tu je nekaj slaščičarskih naslovov, ki se jih v Parizu vsekakor splača obiskati:

Peka - Tako preprosto
Bernd Armbrust

Sladki kolači, dišeči mafini, izvirne tortice na palčki, sadne torte in slane dobrote – knjiga Peka vsebuje pester izbor užitkov iz pečice!

Menu