Čudoviti potepi, ki ne stanejo veliko

Z družino se odpravite po Sloveniji in obiščite kraje, ki jih ni na seznamu največjih znamenitosti.

Geograf Igor Drnovšek, avtor knjige Najlepše stvari so zastonj, priporoča tri prav posebne lokacije, ki poskrbijo tudi za zmerno dozo adrenalina.

Bi se radi v Trst pripeljali na prav poseben način? S kolesom se podajte po trasi nekdanje proge med Kozino in Trstom. Ta proga je sklenila železniško mrežo, s katero so v avstro-ogrski monarhiji povezali Benetke, Trst in Pulj. Po drugi svetovni vojni so progo ukinili, ostala pa je trasa, ki kolesarje, pa tudi pohodnike, ob čudovitih razgledih na dolino Glinščice in Tržaški zaliv pripelje prav v središče Trsta.

Predori pod kraškim robom dajo vožnji adrenalinski pridih, še zlasti najdaljši, ki ima vgrajeno talno osvetlitev. Viadukt pred Trstom vam prikaže zeleno tržaško obrobje, ki ga doslej najbrž niste uzrli, asfaltna podlaga zadnjega dela poti pa poskrbi za eleganten spust v mestno središče. Kolesarska pot se konča na postaji San Giacomo. Po isti poti se lahko tudi vrnete, saj vzpon ni prehud, gotovo pa bodo vsaj mlajši člani družine ob sončnem vremenu bolj uživali ob morskem sprehodu ali pa v obisku katere od številnih slaščičarn v mestu. Iz središča mesta se do izhodišča lahko vrnete tudi z vlakom.

Kako do tja?

Začetek kolesrske poti: https://goo.gl/maps/1zWjFJ7ge9D2

Parkirišče v Kozini: https://goo.gl/maps/Gg6DPrXwZ372 

Primorsko avtocesto zapustite pri Kozini in sledite oznakam za železniško postajo, kjer lahko parkirate. S kolesi se vrnite nazaj do magistralne ceste Postojna–Koper in nadaljujte proti Kopru. Dvesto metrov naprej od avtocestnega nadvoza zavijte desno (kažipot Klanec, Ocizla) in takoj zatem še enkrat desno. Pri tabli za Čistilno napravo opazite kamnite stebre, ki so nekdaj podpirali železniški nadvoz. Sledi kratek vzpon, ki vas pripelje na traso železnice. Ob njej je informativna tabla z osnovnimi informacijami o nekdanji progi.

Človeka hitro premami domišljija, ko se znajde pred stvaritvami narave, kot je kamnita miza v Ravnah pri Žireh. Podstavek in nanj postavljena plošča; po lastnikih parcele se ju je prijelo ime Tomaževa miza, delujeta kot stvaritev velikana, a sta pod vplivom sil narave nastajala naravno skozi tisočletja. Spodnji sklad, ki ima vlogo podstavka, je erozija obdelala hitreje kot tršo zgornjo plast iz dolomita, ki se je v obliki mizne plošče ohranila v večjem obsegu.

Kako do tja?

Izhodišče: https://goo.gl/maps/LSJzJZRbugA2

V naselju Podklanec pri Žireh zavijte levo za Ravne. Ko pridete na planoto, pri kažipotu za Dole zavijte desno, takoj nato pa levo navzdol in mimo travnikov po makadamu do edinega vikenda na robu gozda. Tam parkirajte. Pred vikendom se vzpnite levo po kolovozu, na vseh križiščih se držite najširšega kolovoza. Ko se strmina zravna, se kolovoz začne spuščati, vi pa se usmerite levo navzgor po prvi širši poti. Po kratkem vzponu sledi spust v manjšo kraško globel, kjer je cilj. Lesene table z napisom »miza« vam olajšajo iskanje. Od vikenda do mize je 10 minut zmerne hoje.

Ste razmišljali, da bi tudi vi skočili v mrzlo zimsko morje? Ko se zimske megle plazijo po celinskem delu Slovenije, najbrž to res ne bo prva izbira. A prijazno zimsko sonce ob obali vas zna prepričati. Čudovito kuliso za ta podvig najdete pod slikovitimi strunjanskimi klifi. Strme kamnite stene, ki se pnejo na štirih kilometrih obale med Strunjanom in Izolo in so zaščitni znak slovenske obale, ponujajo idealno izhodišče. S svojimi razsutimi skalnimi bloki vas opomnijo tudi na moč valov, ki spodkopavajo navpične stene.

Kako do tja?

Izhodišče: https://goo.gl/maps/jTQNqt9zGyA2

V Kopru nadaljujete vožnjo proti Portorožu, po 13 kilometrih boste v Strunjanu. Parkirajte na označenih mestih. Če si boste vzeli čas tudi za ogled solin, lahko parkirate tam.

Najlepše stvari so zastonj
Igor Drnovšek

Družinska doživetja v naravi za vse čute.

Menu