V času, ko so trgovine zaprte, lahko našo ponudbo varno in udobno nakupujete prek spleta, telefona ali elektronske pošte. Preverite.

Jedi iz pekača

Enostavno kuhanje s pekačem

Včasih je najpreprostejše tudi najboljše. Tudi pri kuhanju.

Ste kdaj pomislili, kako preprosto bi bilo vsa živila pripraviti v eni sami posodi? Pekač vam omogoča prav to – preprosto in izjemno učinkovito kuhanje ter hitro postrežbo.

Jedi so v pečici hitro gotove, pomivanja pa je zelo malo, zato si s peko v pekaču olajšate pripravo družinskih kosil ali prijateljskih večerij. Sestavine si lahko pripravite vnaprej, potem pa jih samo postavite v pečico in čas preživite z gosti ob prigrizkih in pijači.

Jedi iz pekača

V pekaču lahko pripravite:

  • lahke sezonske jedi, kot so zelenjavne picete, pražen krompir in brstični ohrovt s pečenimi jajci, pečeno Cezarjevo solato z lososom ali
  • krepkejše zalogaje, kot so po maroško začinjene jagnječje zarebrnice z zelenjavnimi nabodali in kumarično omako.

Za vas smo zbrali nekaj nasvetov in idej za enostavno peko v pekaču. Več predlogov in receptov za pripravo jedi pa lahko poiščete v knjigi Jedi iz pekača.

Jedi iz pekača

  • Pekač pred uporabo popršite ali premažite z oljem. Naoljen pekač za še lažje čiščenje obložite z aluminijasto folijo (za peko mesa) ali papirjem za peko (za peko rib in zelenjave). Če uporabite folijo, še to rahlo popršite ali premažite z oljem.
  • Živila narežite na približno enako velike in debele kose, da se bodo v pekaču pekla enakomerno in bodo istočasno gotova. Če se določene sestavine pečejo manj časa kot druge, jih v pekač dodajte pozneje. Živila razporedite po pekaču v eni plasti, da se bodo pekla enakomerno.
  • Pri roki imejte pripravljene močne kovinske prijemalke; nepogrešljive so za obračanje sestavin v pekaču in za prenašanje živil iz pekača na servirni krožnik ali desko za rezanje.
  • Pri peki mesa uporabite kakovosten instantni vbodni termometer – tako najlaže preverite, ali je meso ravno prav pečeno.
  • Z nekaj izjemami je treba večino zelenjave in mesa pred peko premazati, popršiti ali natreti z oljem ali marinado, ki vsebuje olje.
  • Pekači zdržijo temperature do 230 ºC.
  • Pekač z 2,5‑centimetrskim robom je nepogrešljiv: rob zadržuje sokove v pekaču, da meso ostane sočno, in preprečuje, da bi se vroča tekočina razlila iz pekača, ko ga vzamete iz pečice.
  • Pečico pred peko vedno predhodno segrejte, da lahko vročina hitro zakrkne zunanjost živil. Pri večini pečic traja od 15 do 30 minut, da se segrejejo.
Jedi iz pekača
Jedi iz pekača - Slastne jedi, ki se spečejo same
Kate Mcmullan

Preprosto in hitro do raznovrstnih dobrot – v samo enem kosu posode!

Menu