V času, ko so trgovine zaprte, lahko našo ponudbo varno in udobno nakupujete prek spleta, telefona ali elektronske pošte. Preverite.

Naredite vrt na balkonu

Ideje, kako sami naredite viseči vrt na balkonu

Če vam na balkonu zmanjkuje prostora, začnite graditi v višino. Naredite police za posode z rastlinami in celo pravi mali viseči vrt.

Ste se tudi vi odločili postaviti vrtiček na balkonu in kmalu ugotovili, da ste prostorsko precej omejeni?

Balkon je po navadi le nekaj kvadratnih metrov velik prostor z betonskimi tlemi in betonsko ali železno ograjo … Vendar se da z malo organizacije tudi tukaj veliko narediti, svetuje Mascha Schacht, avtorica priročnika Vrt na balkonu, mestno vrtnarjenje za začetnike.

Rastline lahko gojimo v različnih posodah, starih lesenih zabojih ali paletah, posodah za hrano, plastenkah za vodo, jogurtovih lončkih, različnih pločevinkah, vrečah in škatlah po izbiri. Pomembno je le, da jih primerno opremimo za gojenje, da v njih ustvarimo razmere, v katerih se bo rastlina dobro počutila. Izbrano posodo operemo in na dno s konico noža ali svedrom navrtamo luknjice za odtekanje vode, če bo posoda stala na tleh, jo opremimo z drenažno podlago in napolnimo z zemljo.

Reševanje prostorske stiske

Balkonska korita so praktična in primerna rešitev za reševanje prostorske stiske na balkonu, lahko jih obesite na ograjo ali postavite na tla. Dobite jih v vsaki vrtnariji v velikosti po vaši želji. Zelo praktični in primerni so tudi lonci in posode, ki jih obesite čez rob balkona ali na kavelj v kotu, kjer imate za to primeren prostor.

Zdaj pa lahko naredite tudi različna stojala za rastline. Zelo praktične so stopničaste police, ki jih, če imate dovolj prostora, lahko postavite v enem kotu balkona. Zgradite jih lahko iz odpadnih desk ali iz starih lesenih zabojev različnih velikosti. Na dveh ali treh lesenih stopnicah boste lahko razstavili pravo rastlinsko razkošje, po želji kombinirali lonce z zelenjavo in cvetjem ter naredili pravi dišeči zeleni otok, kjer bodo z veseljem brenčale čebele in druge koristne žuželke.

Za najboljši izkoristek prostora gradite v višino

Da, najbolje je zgraditi pravi viseči vrt, kar ni tako zapleteno, kot se morda sliši. Svoj »viseči vrt« lahko ustvarite tudi z žepki za rastline, ki jih po možnosti pritrdite na zunanjo ali notranjo stran balkonske ograje, ali iz visečih posod za rože in visečih košar, spletenih iz žice.

Da bi pri zalivanju odteklo čim manj vode, žične košare opremite s plastjo šotnega mahu, šele nato jih napolnite z zemljo. Še laže je, če uporabite podloge iz kokosovih vlaken ali plastične podloge. Viseče posode in balkonska korita lahko dobite tudi z zbiralnikom za vodo.

Cvetlične etaže za obvladovanje prostora

Vrt v višino

Material

3 cvetlični lončki

2 deski (upoštevajoč velikost lončka blizu 100 × 20 × 2 cm)

2 kotnika po 15 cm

2 kaveljčka

vbodna žaga

izvijač

vijaki

1.

Iz deske izžagajte v enakomernem razmiku tri kroge. Njihov polmer naj bo tako velik, da bodo v odprtinah pozneje obstali lončki. Obe deski privijte skupaj pravokotno drugo na drugo.

2.

Zdaj pritrdite še oba kotnika, da dobi konstrukcija dodatno trdnost. Kaveljčka pritrdite na zid in nanju obesite polico. Zasadite samo še cvetlične lončke in jih razporedite. Končano.

Pisane cvetlične torbe – dobesedno

Cvetlična torba

Material

torba iz plastike živahnih barv

po potrebi prod ali ekspandirana glina

zemlja za rože

že vzgojene poletne cvetlice ali pisana mešanica semen

1.

Plastične torbe preluknjajte, da bo voda lahko odtekala. Če torb ne boste obesili, temveč bodo stale na tleh, je priporočljiva drenažna plast iz proda ali ekspandirane gline.

2.

Zdaj torbe napolnite z zemljo – ne pozabite na približno 2 cm širok rob za zalivanje – posejte mešanico semen oziroma posadite že prej na toplem vzgojene cvetlice.

Še en namig

Z žepki za rastline boste lahko pridobili dodaten prostor v višino in ustvarili pravi mali viseči vrt.

»Zelena« stena

Na podoben način lahko ustvarite zeleno steno ali viseči vrt iz odpadnih plastenk za vodo. Obrežite jih tako, da na zgornji strani dobite dovolj veliko odprtino za rastline. Na spodnji stani jih preluknjajte, da bo odvečna voda po zalivanju lahko odtekala.

Zelena stena

Ob obeh straneh vsake plastenke naredite luknje, skozi katere boste potegnili vrv, na spodnji strani pa naredite vozel, da le-ta ne bo zdrsnila. Plastenke razporedite na poljubno razdaljo in vanje posadite izbrane plezalke in cvetje. Ko se bodo rastline razrasle, bodo ustvarile prave zelene in cvetlične kaskade na vaši balkonski steni, oknu ali balkonski ograji.

Vrt na balkonu
Vrt na balkonu
Mascha Schaht

Menu