V času, ko so trgovine zaprte, lahko našo ponudbo varno in udobno nakupujete prek spleta, telefona ali elektronske pošte. Preverite.

Delavnica Krmljenje ptic in izdelava gnezdilnic v ZOO Ljubljana

Izdelaj gnezdilnico za ptice

V ljubljanskem živalskem vrtu je prostorček, našli ga boste nad kozorogi, kjer so v leseni brunarici uredili prav poseben hotel.

Arhitekt tega hotela za prostoživeče živali je gospod Ivan Esenko, naravovarstvenik, pisatelj naravoslovnih knjig, fotograf, ornitolog, čebelar in avtor številnih člankov o naravi.

Prijatelj sive vrane

Pticam je naredil tudi krmilnice in gnezdilnice. Otrokom rad pove, katere vrste ptic obiskujejo krmilnice, pa tudi, kako jih lahko privabite v okolico vaših domov. Za fotografske navdušence je uredil še poseben kotiček za opazovanje in fotografiranje ptic. Nam pa je pokazal, kako lahko sami izdelamo preprosto gnezdilnico.

Gnezdilnica velikega skovika

Gnezdilnica velikega skovika

Moderna arhitektura otežuje življenje ptičev

Naravnih gnezdilnic, ki so pticam v mestih nekoč omogočale gnezdenje, danes skoraj ne poznamo več. Posledica tega je, da so nekatere vrste, čeprav so se ptice prilagodile na življenje v mestih, skoraj izginile. Moderna arhitektura, kjer so gradbeni materiali predvsem kovina, beton in steklo, zgradbe pa so običajno zaprte z vseh strani, jim zelo otežuje gnezdenje.

Na deželi ptice še najdejo naravna gnezda

Na deželi ptice še najdejo naravna gnezda.

Pticam lahko pomagamo z izdelavo gnezdilnic

Izgubljena gnezdišča lahko nadomestimo z izdelavo gnezdilnic. Z malo spretnosti jih lahko izdela vsak. Potrebujemo le nekaj neobdelanih smrekovih desk, ki jih zbijemo skupaj. V sprednjo izvrtamo še luknjo premera 35 ali 55 mm, odvisno, kako velike ptice želimo privabiti v svoj vrt. Streha naj bo snemljiva, da bomo gnezdilnico lahko jeseni očistili.

Načrt gnezdilnice

Načrt gnezdilnice

Deske, iz katerih bomo izdelali gnezdilnico, so lahko tudi od kakšnega drugega iglavca, iglavci imajo namreč dobre izolacijske lastnosti, nikakor pa od listavcev, saj je njihov les pretežak in na njem lahko nastane kondenz. Ko ptiči v gnezdilnici rastejo, namreč nastane gneča in potem se kaj hitro zgodi, da z dihanjem, zlasti ko je zunaj vlažno, povzročijo, da se v gnezdilnici nabere vlaga. Zaradi vlage lahko mladi ptiči zbolijo ali celo poginejo.

Skrajni čas za izdelavo gnezdilnic 

Gnezdilnice, ki jih obesimo na drevo ali na pročelje zgradbe vsaj 2,5 m od tal, da jih zaščitimo pred mačkami, moramo postaviti najkasneje marca. Ko jih enkrat postavimo, jih na istem mestu pustimo vse leto. Ob koncu gnezdilne sezone jih očistimo. V gnezda se namreč radi naselijo zajedavci ptic ter bolezenske bakterije ali virusi, ki lahko ogrožajo ptičje starše in njihove mladiče.
 
Najbolj primeren čas za čiščenje je september.

Mladički plavčka v gnezdilnici

Mladički plavčka v gnezdilnici

Ptice pomagajo zatirati škodljivce

Gnezdilnice na vrtu imajo poseben pomen. Več ko jih imamo, manj škodljivcev bomo imeli na zelenjavnih vrtovih in v sadovnjakih. Škorci pospravijo neskončne količine bramorjev, veliko golih polžev lazarjev in drugih nadlog. Vrabci, ki jih mnogi preganjajo, pa so pravi ptičji sanitarci. Pojedo vse, kar se užitnega valja naokrog. Med gnezdenjem so njihova glavna hrana gosenice, jedo pa tudi druge žuželke in listne uši. 
  
V sadovnjake je dobro privabiti tudi sinice; ko starša krmita mladiče, opravita tudi po 400 obiskov s hrano v kljunu vsak dan. Tudi plavček sodi med zelo zaželene stanovalce sadovnjaka. Časovni presledek med posameznimi obiski s hrano v kljunu je pogosto krajši od minute. 
Zato le poskrbite, da naša mesta ne bodo ostala brez ptic.

 

Članek je bil objavljen v reviji Moj planet

Moj planet je izvirna slovenska poljudnoznanstvena revija za otroke od 8. leta naprej, ki radi spoznavajo živali, rastline, naravne pojave in ves ta širni svet okoli sebe.
Več o reviji >

Moj planet, februar 2020
Moj planet

Naročniki na dom prejmete 15% popusta in brezplačno kodo za celoleten dostop do izbranih nalog na interaktivnem portalu Učimse.com.

Menu