Jamie Oliver: »Da si znaš sam pripraviti hrano, je osnovna življenjska veščina«

Jamie Oliver: »Da si znaš sam pripraviti hrano, je osnovna življenjska veščina«

Anglež Jamie Oliver (43) kuha že od malih nog.

Z leti in trdim delom se je prebil med najbolj priljubljene kuharske mojstre.

S svojo kulinarično TV-oddajo Goli kuhar je najprej osvojil svet, potem začel revolucijo zdrave prehrane po britanskih šolah, hitro preplavil družabna omrežja (na Twitterju je eden najbolj popularnih kuharjev, na Instagramu ima 6,7 milijona sledilcev), ves čas pa skrbel, da so bile police knjigarn založene z njegovimi novimi kuharskimi knjigami. Ena njegovih zadnjih ima naslov 5 sestavin: iz samo petih sestavin je ustvaril 130 novih receptov za vsak dan, ki jih zlahka pripravite doma.

Od kod zamisel za knjigo receptov 5 sestavin?

Vse skupaj je bilo zame neke vrste razodetje. Čeprav pomanjkanje časa in denarja pogosto krivimo kot največjo oviro, da ne kuhamo doma, »z ničle«, ampak si le pogrejemo pripravljene obroke, in čeprav se zavedam, da je to resničen problem, s katerim sem se ukvarjal v prejšnjih knjigah in oddajah, se mi je posvetilo, da obstaja še en, morda malce spregledan razlog ‒ količina sestavin, ki jih zahteva recept. Glede na odzive sklepam, da sem s tem konceptom intuitivno zadel žebljico na glavico. Možnost, da iz malo sestavin ustvariš res okusno jed, je … fantastična. Če sem čisto iskren, je bila to tudi zame hevreka.

Zakaj točno pet sestavin?

Zame je pet čarobno število. Preizkušal sem tudi recepte s tremi in štirimi sestavinami, ki so bili seveda neverjetno preprosti. Toda na koncu me okus in tekstura nista prepričala. S petimi sestavinami pa sem zlahka lovil ravnotežje med preprostostjo in okusnostjo. Sestavin je dovolj, da se malo zabavaš, pa spet ne toliko, da bi potreboval nakupovalni seznam in veliko časa za nakupovanje.

Komu je knjiga namenjena?

Knjiga je za ljudi, ki imajo pol ure ali manj časa, da nekaj postavijo na mizo, ali ki imajo 10 minut, da nekaj vržejo v pečico, preden morajo spraviti otroke v posteljo. Namenjena je študentom, ki si ne morejo privoščiti velikih tedenskih nakupov. Za ljudi, ki hočejo obvladati osnove. Za ljudi, ki hočejo povabiti prijatelje na večerjo, ne da bi umazali vse lonce in kozice v kuhinji! Za ljudi, ki obožujejo lep krožnik testenin. Za vsakogar.

Veliko receptov je za dva človeka, tako da jih zlahka podvojite ali razpolovite in prilagodite svojim potrebam. Res upam, da bodo preprostost, jasnost in lepota jedi navdihnile in opolnomočile več mladih ali kuharjev začetnikov, da si bodo dali priložnost, obenem pa prav te lastnosti ne bodo razorožile izkušenih kuharjev ‒ ampak jih bodo samo opomnile, da ni treba, da je kuhanje vedno zapleteno.

Ali recepti vsebujejo običajne sestavine, ki jih lahko kupimo kjer koli?

Sestavine za večino receptov lahko nabavite v vsaki malo večji trgovini. Tu in tam za kak recept potrebujete lep kos mesa ali ribe, za katerega se je vredno odpraviti k mesarju, ki mu zaupate, oziroma v dobro založeno ribarnico. Ne samo da boste tako poskrbeli, da boste dobili natanko to, kar hočete, dobili boste tudi vrhunsko kakovost in okus.

Recepti so hitri in preprosti. Zakaj?

Če vprašate mene, je koristno vse, kar zmanjša stres. Če omejiš število sestavin na pet ‒ ne več, ne manj ‒ to pomeni manj sestavin, na katere moraš misliti, in to nemudoma poenostavi proces kuhanja »z ničle«. Zavedam se, da so dnevi, ko pridrvite iz službe in morate takoj dati nekaj v usta, pa tudi taki, ko pridete, imate deset minut časa, da nekaj »sčarate« in nato pustite pečici, da opravi svoje, medtem ko se vi posvetite drugim stvarem.

V knjigi ponujam recepte različnih hitrosti za različne scenarije. V prenatrpanem urniku najti čas za preproste, slastne in domiselne jedi »z ničle« ‒ s knjigo 5 sestavin je to ne samo mogoče, ampak tudi hitro in preprosto.

»Če omejiš število sestavin na pet, to nemudoma poenostavi proces kuhanja 'z ničle'.«

Kdaj uporabljati to knjigo?

Mislim, da lahko knjigo uporabljate vsak dan v tednu. Je najbolj vsestranska od vseh, ki sem jih izdal doslej. V njej se najde nekaj za vsakogar. V knjigarnah je veliko kuharskih knjig, ampak ta se vam bo res obrestovala, dala vam bo skledo navdiha in polno malho idej.

Želim si, da bi ljudje začutili moč, ki jim jo daje preprostost tega koncepta. Verjamem, da jim bo postalo jasno, da je čisto mogoče skuhati privlačno jed »z ničle«, in to vsak dan v tednu. Hočem, da bi ljudje začutili, da lahko poskusijo. Hočem, da bi razumeli, da v življenju včasih naletiš na najboljše prijatelje, kombinacije sestavin, ki se preprosto obnesejo. Manj sestavin, dobra tehnika in super kuhanje prinesejo preprostost in lahkotnost; upam, da bo rezultat veliko zadovoljnih ljudi, ki bodo kuhali pogosteje in pri tem dosegali boljše rezultate.

Lahko ta knjiga pomaga družinam bolje in učinkoviteje nakupovati in kuhati?

Upam, da bo ta knjiga pomagala ljudem, da bodo o hrani razmišljali bolj logično in bolj učinkovito. S tem ko sem sestavine pri vsaki jedi oklestil na strogi minimum, sta kakovost in kuharska tehnika postali temelj vsakega recepta. To ne pomeni, da morate zapraviti ogromno denarja za draga živila ali za vrhunsko belo tehniko in kuhinjske pripomočke.

Hočem samo poudariti preproste, a pomembne stvari, kot je to, da kupite najboljše sestavine, kar si jih lahko privoščite. Ali da solato okrasite na čim bolj slasten način in s tem ustvarite še dodatno dimenzijo okusa. Preprosto povedano, knjiga 5 sestavin vam pomaga obvladati osnove in doseči neverjetne učinke.

Zakaj bi se morali po vašem mnenju vsi naučiti kuhati?

To, da si znaš sam pripraviti hrano, je osnovna življenjska veščina. Omogoča ti, da sebi in družini pripraviš okusne, polnovredne obroke, pri čemer natančno veš, kaj ješ. To je eden od razlogov, da sem tako navdušen nad knjigo 5 sestavin, hitre in preproste jedi.

Obnesla se bo ljudem, ki so že dobri kuharji, obenem pa sem grozno vesel za nekuharje, za vse tiste, ki v mikrovalovki pogrevajo že pripravljene obroke. Čeprav se veliko ukvarjamo s stroški in časom, pa je kuhanje v hipu bolj privlačno in dostopno, če znaš sestavine za večerjo na pamet ‒ in ne potrebuješ listka. Upam, da bom s tem v kuhinjo privabil več ljudi.

Koliko zelenjave in sadja bi morali pojesti?

Pravila 5 na dan se je kar pametno držati, toda v resnici bi moral biti naš cilj zaužiti še veliko več sadja in zelenjave. Če veš, da samo 80 gramov sveže, zamrznjene ali vložene zelenjave oziroma sadja predstavlja porcijo, vidiš, kako preprosto je vključiti večje količine v jedilnik, še zlasti če imaš pri roki prave recepte.

V knjigi 5 sestavin je veliko super receptov z zelenjavo v glavni vlogi. Na primer, razgreta cvetačna glava z začimbami. Če jo skombinirate z razburljivo riževo prilogo in nekaj slastnimi solatami, lahko pripravite fantastično zelenjavno pojedino. Imejte cilj pred očmi, pa ga boste laže dosegli.

»V knjigi 5 sestavin je veliko super receptov z zelenjavo v glavni vlogi.«

Katera je vaša najljubša jed iz knjige?

Ne vem, ali bi lahko izbral najljubšo, mislim namreč, da je odlika receptov ravno v tem, da ponujajo možnosti in različice. Našli boste nekaj popolnih obrokov, pa tudi ubijalsko dobre priloge, solate, vegetarijanske jedi in pečene prigrizke.

Ste katerega od receptov preizkusili s svojo družino? Imajo vaši domači svoj najljubši recept?

Veliko in v različnih oblikah – moji domači so pogosto deležni eksperimentalne plati moje kuharije, jedi, s katerimi se poigravam in zabavam. Kuhanje za družino je zdaj, ko so otroci že veliki, precej drugačno. Imam najstnike, ki so pripravljeni poskusiti skoraj vse ‒ radi imajo dinamične solate, udarne jedi iz rezancev in riža, vse, kar je pikantno in pekoče.

Jools (s soprogo, s katero imata pet otrok, sta skupaj že od najstniških let, op. ur.) obožuje pečene ali počasi kuhane jedi in testenine s prefinjenimi omakami. Malčka pa imata raje preproste stvari ‒ saj še raziskujeta in razvijata svoje brbončice.

Vaš najljubši kuharski trik?

Moja najljubša bližnjica je, da uporabim sestavine, ki se naravno ujemajo in se spojijo v čudovito jed. Če se vam utrne dobra kombinacija, je polovica dela že opravljenega. Na primer, v knjigi 5 sestavin najdete recept za res okusnega pečenega piščanca, natrtega s karijevo pasto, ki ga spečemo nad krompirjem in cvetačo, na koncu pa posujemo s svežim koriandrom. Ni zapleteno, ampak to je kombinacija, za katero preprosto veš, da se bo obnesla.

Poleg tega ne viham nosu nad bližnjicami, kadar se obnesejo v okviru določenega recepta. Na primer, danes lahko v trgovini ali na tržnici kupite res dobro sveže testo, jaz uporabljam tudi kakovostne karijeve paste in peste. Te stvari res rad delam sam, ampak če se mi mudi, bom pač uporabil kupljene in z minimalno dela dosegel maksimalni učinek.

Katera živila oziroma sestavine imate vedno v svoji shrambi?

V shrambi imam vedno pet osnovnih sestavin – olivno olje za kuhanje, ekstra deviško olivno olje za prelive, rdeči vinski kis za dodajanje kisline jedem, omakam in prelivom ter seveda morska sol in črni poper za začinjanje.

Kje dobite navdih za recepte?

Ker sem se zavezal manj sestavinam, sem navdih iskal po vsem svetu. Očarali so me drzni okusi Indije in Daljnega vzhoda ‒ kar je čutiti v številnih receptih ‒ saj uporaba karijevih past, misa in drugih začimb zagotavlja poln okus brez zamudnih vmesnih korakov.

Navdih sem iskal tudi v klasičnih receptih z veliko sestavinami ‒ ki sem jih oskubil, ne da bi jim odvzel okus. Včasih je omejitev najboljša sestavina – ko se moraš zadrževati in ne smeš komplicirati, čudoviti okusi pridejo bolj do izraza.

Glede na to, da imate mega natrpan urnik ‒ kako najdete čas, da kuhate zase? In kaj najpogosteje jeste zunaj oziroma na poti?

Če znaš kuhati in imaš nabor receptov, ki so primerni za priložnost in izvedljivi v okviru razpoložljivega časa, ti bo vedno uspelo. Z veseljem kuham kjer koli, in večino dni mi to tudi uspe.

Če potujem, vedno že prej vprašam prijatelje, katero restavracijo priporočajo – ne maram imenitnih ali dragih lokalov, rad imam jedi, ki imajo srce in dušo, ki so pripravljene vešče, domiselno in iz lokalno pridelane hrane. Taki lokali po navadi ponujajo dokaj zdrave obroke. Z veseljem ti jih zavijejo za domov, če nimaš časa jesti pri njih.

Zaradi česa zjutraj vstajate? Kaj vas žene naprej v poklicnem življenju?

Hja, radost in zabava prehranske industrije, kmetovanja, kuhanja, uživanja v hrani ‒ to je na splošno fajn prostor, poln res krasnih ljudi. Povrhu tega pa pri tej temi, kjer naš sistem prehranjevanja ‒ poglejmo resnici v oči ‒ odpoveduje, čutim, da je naš vpliv globalen. Skratka, hočem prispevati k spremembi, in to s tem, da pri življenju ohranjam kuharske veščine, ne glede na leta.

5 sestavin
Jamie Oliver

Hitre in preproste jedi

Menu