Vabljeni v trgovine Mladinske knjige. Blizu smo >

Kaj potrebujejo sobne rastline, da preživijo

Kaj potrebujejo sobne rastline, da preživijo

Če do zdaj niste imeli sreče s sobnimi rastlinami in se vam je posušila še vsaka, ki ste jo prinesli domov, si preberite preprosta navodila, kako pravilno poskrbeti za svoje rožice.

Podrobnejše nasvete, kako skrbeti za prav posebno lončnico, pa najdete v knjigi Lončnica bo preživela, skupaj z navodili, kam jo postaviti, kako zalivati in gnojiti ter kako ravnati, če rastlina vene ali če ji rjavijo listi.

Če ste se odločili, da si boste dom polepšali z novo lončnico, vam svetujemo, da jo kupite v drevesnici ali vrtnem centru, kjer so zanjo pravilno skrbeli. Pri izbiri upoštevajte spodnja navodila.

Oblika in stanje

Rastlina mora imeti pravo obliko. Izbirajte košate rastline, izogibajte pa se preklastih in slabotnih. Listi morajo biti sveži in imeti lepo barvo. Ne smejo rumeneti ali rjaveti.

Prst

Preizkusite vlažnost prsti. Ta ne sme biti ne prevlažna ne presuha, saj je to znamenje, da rastline niso prav zalivali.

Korenine

Če na vrhu prsti in na zunanji strani cvetličnega lonca vidite veliko korenin, je rastlina v premajhnem loncu (ali so se korenine preveč razrasle). Takih rastlin ne kupujte, saj bodo le stežka uspevale in ne bodo v najboljšem stanju.

Cvetoče rastline

Ko izbirate cvetoče rastline, glejte, da ima rastlina cvetove in popke. Rastline s popki bodo zdržale dlje, saj se bodo popki odprli in nadomestili ovenele cvetove. Ne kupujte rastlin, ki imajo samo popolnoma zaprte popke, saj se ti doma morda ne bodo odprli.

Doma morate najprej preveriti, ali ima lonec luknje za odtekanje vode, in najti za lončnico primerno mesto. To veliko prispeva k temu, da bo vaša rastlina ostala zdrava.

Kako posaditi?

Rastline večinoma prodajajo v plastičnih loncih s preluknjanim dnom, ki jih lahko postavite v lepše okrasne posode. Nekatere rastline prodajajo v okrasnih loncih brez lukenj za odtekanje vode. Pri teh je težko ugotoviti, ali se na dnu lonca nabira voda in povzroča gnitje korenin. Take rastline je najbolje presaditi v plastične lonce z luknjami, te pa lahko skrijete v privlačnejše okrasne posode.

Kam postaviti?

Ko iščete pravo mesto za svojo lončnico, upoštevajte temperaturo, svetlobo, vlažnost in naravno okolje (rastline, ki rasejo v deževnem gozdu, ne bodo uspevale na okenski polici, kjer žge sonce). Pozanimajte se o potrebah in jo postavite na mesto, ki ustreza njej, ne vam.

Kaj pa svetloba?

Svetloba je za sobne rastline vir energije in nekatere je potrebujejo več kot druge. Večina dobro uspeva v svetlih prostorih, na posredni ali zasenčeni sončni svetlobi, ne neposredno na soncu. Najbolje jih je postaviti meter od oken, ki so obrnjena na sever, vzhod ali zahod. Upoštevajte, da se svetloba čez dan in z letnimi časi spreminja.

Je to prava temperatura?

Večini sobnih rastlin ustreza toplota podnevi in hlad ponoči. Rastlini, kot sta bršljan ali ciklama, imata radi nižje temperature. Sobne rastline ne marajo izrazitih temperaturnih nihanj, zato jih ne postavljajte:

 • v bližino radiatorja,
 • v bližino klimatske naprave,
 • na prepih,
 • na okensko polico, ki je ponoči za zaveso.

Vlažnost

 • Večina sobnih rastlin potrebuje več vlage, kot je lahko dobijo v povprečnem, centralno ogrevanem stanovanju, prostori, kot sta kopalnica in kuhinja, pa so vlažnejši od drugih.
 • Vlago ustvarite tako, da pladenj ali podstavek enake širine, kot je cvetlični lonec, napolnite s peskom ali kamenčki. Natočite toliko vode, da bo gladina malo pod vrhom kamenčkov. Na to postavite lončnico. Ko bo voda izhlapevala, bo ustvarjala vlago.
 • Lahko pa liste rastlin navlažite tudi z rošenjem. Rosite zjutraj, da se bodo listi do večera posušili. Kako pogosto boste morali rositi, je odvisno od prostora. Bodite pozorni na znamenja pomanjkanja vlage, kot so rjave listne konice, in povečajte pogostost vlaženja.
 • Če je vaša voda trda, uporabite destilirano vodo, filtrirano vodo ali deževnico. Večjo vlažnost dosežete tudi tako, da več rastlin postavite skupaj.

Ah, to zalivanje

Nepravilno zalivanje je glavni razlog, da sobne rastline umrejo. Kako jih torej pravilno zalivati? Večino rastlin lahko zalivamo od zgoraj. Če pa imajo vaše rastline kosmate liste ali če ti popolnoma pokrivajo prst, jih zalivajte od spodaj, da ne poškropite listov. Orhideje lahko namočite in odcedite – to omogoča, da groba prst vsrka ravno pravo količino vode.

Rastline zalivajte z mlačno vodo, da jih temperatura vode ne šokira. Najbolje je pustiti vedro kje zunaj, da zberete deževnico. Za rastline, kot so ananasovke, je to nujno potrebno, saj so občutljive za kemikalije v trdi vodi, ki priteče iz pipe.

Koliko vode?

 • Premočno zalivanje je glavni vzrok za smrt sobnih rastlin. Vseeno pa pazite, da jih ne zalijete premalo.
 • Ne zalivajte po urniku – raje se seznanite s potrebami svoje rastline. Večino rastlin je treba zaliti samo, ko je suha zgornja (od 1 do 2 cm) plast prsti. V zemljo nežno potisnite prst, da preverite vlažnost. Če prst prekriva plast listov, se ravnajte po teži lonca – v zelo lahkem loncu je zemlja suha.
 • Poskrbite, da bo prst vlažna, ne pa mokra. Večina rastlin ne mara premočene prsti, zato vedno poskrbite, da bo odvečna voda lahko odtekla.
 • Prst v glinenih loncih se posuši hitreje kot v plastičnih ali keramičnih, ker je glina prepustna.

Lončnico morate redno hraniti

S hranjenjem začnite nekaj tednov po tem, ko rastlino prinesete domov, ali nekaj mesecev po tem, ko ste jo presadili.

Spomladi in poleti v zalivalko približno enkrat mesečno dodajte tekoče gnojilo za sobne rastline. Upoštevajte navodila proizvajalca in ne presezite priporočene količine, saj lahko preveč gnojila rastlino poškoduje.

Najbolje je gnojiti, ko je prst že vlažna – tako bo gnojilo prišlo neposredno do korenin in ne bo odteklo. Namesto tega lahko prsti dodate kroglice ali palčke s počasnim sproščanjem, s katerimi je manj dela, saj sprostijo gnojilo pri vsakem zalivanju. Pozimi sobnih rastlin ne gnojite, razen če takrat cvetijo.

Ne pozabite na pregledovanje

Vsak teden nekaj minut namenite tudi za pregled in nego. Če bo lončnica dobila dovolj vaše pozornosti, bo zagotovo lepo uspevala.

Lončnica bo preživela
Veronica Peerless

Rastlino samo pogledate, pa ovene in se posuši? Pomagala vam bo knjiga Lončnica bo preživela!

Menu