Kako narediti domači jogurt

Kako narediti domači jogurt

Priprava jogurta je res preprosta.

Jogurt sicer izvira iz Srednje Azije, kjer so nomadi iznašli način za podaljšanje uporabnosti mleka in pripravo zdravega živila. V srednjeazijskem prostoru in turški kuhinji dodajajo jogurt številnim jedem.

Tam jogurt pripravijo tako, da zavijejo lonec s segretim mlekom z dodanim jogurtom v odeje, ki zadržujejo toploto. Mleko se počasi strjuje. Vi lahko ta prijetno kiselkast in zelo zdrav mlečni izdelek pripravite dvakrat hitreje, in to v pečici po receptu, ki ga najdete v knjigi Iz domače shrambe.

Za to potrebujete t. i. startersko kulturo iz kupljenega jogurta – toplotno neobdelanega in brez dodatkov. Za startersko kulturo niso primerni tekoči jogurti ali jogurti z dodanimi sredstvi za zgoščevanje, kot sta na primer škrob ali guar gumi.

Če boste jogurt pripravljali sami tudi v prihodnje, obdržite kozarec jogurta od zadnje priprave in s tem jogurtom cepite novo mleko. To je mogoče narediti približno petkrat. Več kot 4–5 dni star jogurt ima bolj kiselkast okus, vendar je še primeren za okisevalec.

Količina: za 6 kozarcev po 200 ml
Čas priprave: 30 minut + ohlajanje + 12 ur počivanje

 
Sestavine

1 l bio neposnetega mleka (3,5–3,8 % m. m.)

200 g čvrstega jogurta (3,5 % m. m.)

Poleg tega:

termometer (za peko)

1

Mleko vlijte v lonec in zavrite. Pustite 5 minut pri temperaturi 90–100 °C, nato ohladite na 50 °C. Temperaturo izmerite s termometrom za peko.

2

Pečico ogrejte na 50 °C. Čvrsti jogurt s startersko kulturo z metlico za stepanje vmešajte v toplo mleko, nato mešanico nalijte v pripravljene kozarce. Pečico izklopite, kozarce zložite na rešetko ali pekač in potisnite v sredo pečice.

3

Zaprite vrata pečice in pustite, da jogurtna mešanica čez noč dozori in se strdi. Naslednji dan pokrijte kozarce s pokrovčki ter jih postavite v hladilnik. Jogurt, shranjen na hladnem, je primeren za uživanje 3–4 dni.

Iz domače shrambe
Petra Casparek

Knjiga prinaša tradicionalne recepte za 250 dobrot na sodoben način – za vkuhavanje, vlaganje, prekajevanje, sušenje in še marsikaj.

Menu