Kako se najhitreje znebiti škodljivih polžev

Kako se učinkovito znebiti polžev

Nasveti, ki vam pomagajo, da se učinkovito znebite polžev na vrtu in zaščitite mlade rastline.

Obstajajo dobri in slabi polži. Tisti s prikupnimi zavitimi apnenčastimi hišicami, ki so nam po navadi že sami po sebi simpatični, niso nevarni za naš vrt.

Težave povzročajo tisti grdi, sluzasti … rdeči lazarji in njihovi drugi »goli prijatelji«, ki pustošijo po naših gredicah. Lazar je španskega rodu, v naše kraje je prišel po odprtih trgovskih poteh za zelenjavo iz južnih krajev in se razširil po vsej Evropi.

Španski rdeči lazar ni noben romantični latino ljubimec, to je prava pošast, ki gloda solato in vse druge mlade rastline na vrtu, ki smo jih v znoju lastnega obraza z ljubeznijo gojili od semena naprej. V nekaterih primerih lahko zraste tudi do 18 cm v dolžino. Nasveti, ki nam pomagajo, da se učinkovito znebimo polžev na vrtu in zaščitimo mlade rastline, so zbrani tudi v knjigi Znebimo se polžev.

Redno jih pobirajte

Polži iz svojih skrivališč pripolzijo ob prvi temi in so dejavni vso noč, nekateri pa pridejo šele ob svitu. Če imate dovolj časa, jih pobirajte vsaj dvakrat na dan in stvar bo rešena. To bo najbolj naraven način, da se jih znebite.

A pozor, kam s pobranimi polži? Mnogi okoljevarstveno usmerjeni vrtičkarji polna vedra rdečih polžev izpustijo na robu gozda, naj odidejo na svobodo, le stran od solate … Napaka! Španski rdeči lazar je tujerodna vrsta, če ga izpustite ob gozdu, le spodbujate njegovo razširjanje. Tam agresivno izpodriva avtohtone vrste polžev in se neizbežno ponovno vrača na vrtove. V tem primeru torej ne gre biti milosten.

Tudi biologi se strinjajo, da je polže treba pokončati na kraju, na katerem ste jih našli. Prerezati z nožem ali škarjami in pustiti, da jih pospravijo lačni pripadniki lastne vrste. Najbolj »human« način pa naj bi bil parjenje z vrelo vodo. Le polijte jih in pustite tam. Včasih so jih posipali s soljo, da so umirali v mukah … Tega vam res ni treba početi.

Povabite jih na pivo

Prijatelje je treba imeti blizu, sovražnike še bližje … Ne, ne gre za to. Polži imajo radi pivo (in vino). Zavohajo ga že od daleč in pohitijo »na kozarček«, takoj ko je priložnost. Dovolj je, da v kot vrta postavite posodico s pivom, in zgrnili se bodo tja z vseh koncev. Hlapi jih privabljajo, pijača jih omamlja, opiti in »veseli« pa kaj hitro omahnejo v tekočino in se utopijo.

Polže povabite na pivo

Ponudite jim najcenejše pivo, tudi tisto z najmanj alkohola. V vrtnariji lahko kupite za to posebej pripravljene posode, najlažje pa bo, če ga ponudite v jogurtovem lončku, ki ga boste vkopali v zemljo, 1 do 2 cm od roba.

Več lončkov privabi tudi več polžev, vendar pazite, da jih ne bo preveč ter da vaš vrt ne bo postal zbirališče vseh polžev iz okolice, saj zelo radi pridejo na žur.

Ponudite jim skrivališče

Polži ljubijo vlago in temo, čez dan se skrivajo pod deskami, ki jih uporabljate za poti med gredicami, pod kamni, vlažno lepenko, opekami in tlakovci. Že narobe obrnjen star glinen lonec za rože bo ponudil popolno skrivališče, kamor se bo naselila cela kolonija polžev.

Vsak dan jih poberite od tam. Zavetišče bodo našli pod velikimi listi zelja, blitve in rabarbare, ki jih lahko položite tudi na tla. Če jim postavite taka skrivališča, boste točno vedeli, kje jih morate iskati. Kompost je njihovo stalno pribežališče, pokrit s črno folijo bo postal pravo zbirališče polžev, še zlasti če je v bližini ogroženih gredic.

Najljubša hrana polžev

Polži naravnost obožujejo nekatere rastline. Če jim ponudite, kar imajo radi, jih lahko odvrnete od sočne solate. Na ta način jih boste lahko kaj hitro pobrali, ne da bi jih morali posebej iskati. Nekateri vrtičkarji načrtno ponujajo v žrtev glavice solate, ki jih zasadijo ob robu gredice z drugo zelenjavo.

Kitajsko zelje, ki raste jeseni, je pri polžih tudi zelo priljubljeno. Močno jih privlačijo tudi tankolistna žametnica, ki je koristna tudi zaradi drugih lastnost in je idealna za zasaditev ob robu gredic. Vabo jim lahko ponudite tudi v obliki kupčkov odrezane zelenjave. Kupček pokošene bele gorjušice ali regrata bo polže naravnost navdušil, z veseljem se bodo skrili vanj in ga v slast jedli, dokler jih ne boste od tam pobrali.

Mogoče kavico?

Nekatere arome so za polže obijajoče. Denimo kavna usedlina, polna kofeina in bogatega vonja, je naravnost odlična za odganjanje polžev. Pomešajte jo s peskom in raztrosite po gredici ali okoli nje. Kavna usedlina ima tudi ugodne učinke na vrt; privlači deževnike in pripomore k bolj uravnovešeni pH-vrednosti ter ugodni sestavi tal.

Če nimate dovolj usedline, lahko uporabite tudi kavno raztopino. Kavo razredčite z vodo in jo poškropite po vrtu in rastlinah. Močnejša ko je mešanica, bolj bo odbijala polže, dobro pa učinkuje že mešanica z desetino običajne moči.

Podoben učinek ima tudi jabolčni kis, vendar previdnost ni odveč, kajti kis lahko poruši ravnovesje kislosti tal in s tem dostop do hranil za rastline.

Nekatere rastline jih odvračajo

Nekatere rastline vsebujejo sestavine, ki so za polže strupene, denimo zajčja deteljica, ki vsebuje oksalno kislino. Izogibajo se tudi vrstam z dlakavimi stebli in listi. Aromatične rastline jim ne dišijo in gredica z začimbami jih bo odvrnila. Tudi po robu gredice s solato lahko posadite začimbne rastline, pomagalo bo.

Nekatere rastline vsebujejo sestavine, ki so za polže strupene

Rastline, ki odvračajo polže:

 • žajbelj,
 • timijan,
 • rožmarin,
 • origano,
 • majaron,
 • kraški šetraj,
 • navadni ožepek,
 • sivka,
 • poprova meta,
 • luštrek,
 • kumina,
 • česen,
 • abrašica,
 • pelin,
 • geranije.

Poraščene rastline:

 • boraga,
 • gabez,
 • facelija,
 • lučnik.

Rastline s sestavinami, ki so za polže škodljive:

 • navadna kislica,
 • zajčja deteljica,
 • na senčnih legah bršljan,
 • glistovnica,
 • plazeča detelja.

Fizične ovire

Polži ne marajo suhih tal. Če okoli gredic posujete pesek, otrobe ali žaganje, polži ne bodo mogli polzeti. Vendar so take prepreke učinkovite, dokler se ne navlažijo in jih je treba obnoviti. Nekateri vrtovi so polni iglic iglavcev, dobra izbira je tudi slama, ki ima ostre robove in se težko navlaži. Pot iz sekancev je priljubljena rešitev in dobro deluje ob suhem vremenu, zdrobljene jajčne lupine, kuhinjska sol in kamena moka so še nekatere, žaganje, pepel in žitna pleva pa verjetno najbolj dostopne rešitve.

Ograje proti polžem so zaradi svoje oblike zanje nepremagljiva ovira. Prodajajo jih v vrtnarijah, večinoma so kovinske in narejene tako, da štrlijo le kakšnih 10 cm iz zemlje. Zgornji rob ograje je močno zavihan navzven, tako da tvori previs, ki ga polž praviloma ne more prelesti. Skozi nekatere takšne ograje je napeljana tudi elektrika. Da, če verjamete ali ne, za polže so naredili tudi električnega pastirja.

Pripravki iz vrtnarije

Če imate manjši vrt, kjer lahko sami uspešno pobirate polže, vam ni treba posegati po skrajnih sredstvih. Mnogi strupeni pripravki lahko imajo namreč stranske učinke tudi na vrt ter okoliško naravo in vodne vire.

A tudi kemična industrija ima dobre novice za vrtičkarje. Že leta je namreč na trgu nov pripravek Ferramol na osnovi železove spojine. Po njegovem zaužitju polži prenehajo jesti in kmalu poginejo. Njegova učinkovina pa se v tleh brez škodljivih posledic za okolje razgradi v železo in fosfat.

Varno ga je uporabljati tudi v neposredni bližini vodnih tokov in ne škoduje koristnim živalim, kot so ježi, deževniki ali žuželke. Za boj proti rdečim lazarjem je treba potrositi le žličko pripravka na kvadratni meter vrta. To sredstvo je dovoljeno pri ekološkem kmetovanju in je primerno za uporabo na vrtovih.

Znebimo se polžev
Znebimo se polžev
Robert Sulzberger

Menu