Kako zbrati pogum za ustvarjanje

Kako zbrati pogum za ustvarjanje

Razmišljate, kako postati bolj ustvarjalni?

Na začetku odgovorite na nekaj preprostih vprašanj: Kaj v svojem življenju počnete najraje? Kaj vam napolni baterije? Ob čem vam zaigra srce? Ste odgovorili? Odlično. Samo še eno vprašanje: Zakaj potem tega ne počnete pogosteje?

»Nimam časa.«, »Nisem dovolj nadarjena.«, »Kje si pa upam?!« Vam roji po glavi kaj podobnega? Razlogov, da se nečesa NE lotimo, je vedno cel seznam. Glavni krivec za oklevanje pa je običajno – strah. Ta pogosto hromi tudi tiste najboljše in najuspešnejše.

Za Gilbertovo ste najbrž slišali. Je ena najuspešnejših ameriških pisateljic, ki se je podpisala pod uspešnice Jej, moli, ljubi, Za vedno in Pečat stvarjenja. Njena četrta knjiga v slovenščini ima naslov Velika čarovnija. V priročniku avtorica zelo iskreno in neposredno spregovori o svojem delu, ustvarjanju in predvsem strahu, ki jo spremlja ob tem.

Gilbertova ugotavlja, da ljudje v neumornem boju s svojim strahom včasih ubijamo svojo ustvarjalnost. »Zato svojega strahu ne skušam zadušiti. Nočem se vojskovati zoper njega,« pravi Elizabeth Gilbert. Sprijaznila se je s tem, da je strah ob ustvarjanju njen stalni sopotnik. Celo prijazno pismo mu je napisala.

Tukaj je odlomek:

»Preljubi Strah, /…/ dovoljeno ti je, da imaš sedež v vozilu,
dovoljeno ti je, da se oglašaš,
vendar nimaš glasovalne pravice.
Ni ti dovoljeno dotikati se potovalnih zemljevidov;
ni ti dovoljeno predlagati ovinkov;
ni ti dovoljeno brkljati v zvezi s temperaturo.
Še več, ni ti dovoljeno dotakniti se radia.
Predvsem pa, dragi stari družinski prijatelj,
ti je absolutno prepovedano voziti.«

Ko sprejmete strah, se torej lahko lotite reči, ki vas veselijo. Običajno gre za različne vrste ustvarjalnosti, ročna dela ali športne aktivnosti: morda pišete, slikate, kvačkate, plavate, pečete, kuhate marmelado? Ni pomembno, kaj izberete, pomembno je le, da vam ob tem zaigra srce.

Kaj pa, če nimate prave ideje? Elizabeth Gilbert je prepričana, da ideje živijo prav posebno življenje. »Zaupajte čudoviti resnici, da nove in sijajne ideje prav vsak dan iščejo človeške sodelavce,« pravi. »Dajte jim vedeti, da ste na razpolago.« Zato: imejte oči odprte, poslušajte in sledite svoji radovednosti.

Česarkoli se boste že lotili, poskušajte ob tem čim bolj neobremenjeno uživati in vztrajati. Morda res ne boste posneli filma, ki bo prejel nagrado žirije v Cannesu. Vztrajajte pri obdelovanju vašega vrta, tudi če je pridelek slab. Kuhajte, tudi če ne boste nikoli odprli restavracije. Pišite pesmi, tudi če dvomite, da bi vam kritiki peli slavo. Šteje samo to, da se ob tem počutite dobro.

Kot pravi Elizabeth Gilbert: »Ustvarjajte tisto, kar povzroča revolucijo v vašem srcu.«

Menu