Kam z mulcem? Svetujejo Tina, Cica, Iva in Urša

Štiri mamice, prijateljice iz gimnazijskih let in vse strastne raziskovalke sveta, so začele pred leti na blogu kamzmulcem.si zbirati in zapisovati ideje, doživetja in vtise z družinskih pustolovščin od blizu in daleč.

Iva Jarm, Urša Marinko, Tina Djinkovski in Cica Gajić Grabovac so s svojimi družinami prečesale tudi Slovenijo in tako se je z leti nabrala prava zakladnica idej za izlete. Njihovi preverjeni nasveti in namigi iz prve roke so zdaj zbrani v priročniku za aktivne družine Kam z mulcem po Sloveniji.

Vsi, ki želite čim več prostega časa preživeti z mulci aktivno in v naravi, v priročniku Kam z mulcem po Sloveniji najdete 62 izletov in doživetij za otroke vseh starosti, 10 ključnih nasvetov za kar se da sproščena potepanja, predloge za izlete v okolici in še spletne naslove, zemljevid in druge koristne informacije, ki vam bodo pomagale najti primerno dogodivščino.

Ker so ustvarjalke bloga in knjige prepričane, da ni boljše popotnice za življenje od doživetij v naravi, spoznavanja novih krajev, raznovrstnosti in drugačnosti, vas želijo spodbuditi, da bi se vsi skupaj večkrat odpravili ven. Ob kopici preverjenih idej in praktičnih nasvetov, ki so jih v knjigi Kam z mulcem po Sloveniji (nekaj njihovih predlogov pa najdete tudi tukaj) zbrale strastne popotnice in mame, so lahko tudi vaši prosti popoldnevi polni sproščenih doživetij.

»Naše poslanstvo je, da starše, babice, dedke in tudi najstnike spodbudimo k potepu (z mulci). Naj bo to le kratek izlet ali doživetje v Sloveniji, skok čez mejo ali daljše potovanje na drug konec sveta. Menimo namreč̌, da je aktivno preživljanje časa z družino najdonosnejša naložba za življenje,« so prepričane Cica, Iva, Tina in Urša, ki so skupno zgodbo o uspehu začele nekega poletnega dne v enem od ljubljanskih parkov.

Skupno posedanje je rodilo vprašanje, kje najti ideje za izlete, doživetja in potovanja, da bo zabavno in sproščeno za vso družino, da bodo na voljo igrala, da bodo vsi čim več na svežem zraku ali pod igrivo streho, če bo dež, in da jim bo hkrati uspelo v miru spiti še kavo ali morda celo pojesti domače kosilo. Ker so bile informacije na spletu precej skope, so zase in v pomoč drugim začele zbirati ideje in jih zapisovati.

In kdo sploh so te neumorne mamice, ki so poskrbele za odlične predloge, kako preživeti konec tedna ali tedenske počitnice?

  • Iva, mamica šolarja Erika in dojenčice Freye, od leta 2015 z družino živi v Nemčiji, v bližini Kölna. Čeprav zelo rada raziskuje Nemčijo, je njeno srce še vedno v Sloveniji. Skupni družinski čas najraje preživi v naravi, zlasti v okolici morja in z obilico športnih dejavnosti.
  • Za Uršo je čas v naravi in vse, kar ta ponuja, neprecenljiv. Zato na počitnicah in potovanjih z družino išče neokrnjene ali turistično manj obiskane kraje. Velika ljubiteljica kosmatih štirinožcev si ob večerih z veseljem ogleda Netflixove serije in BBC-jeve dokumentarce – seveda najraje tiste o naravi.
  • Najljubše družinsko prevozno sredstvo Tine in njene družine je karkoli na dveh kolesih, zato se s šolarjem Levom in malčkom Tristanom od doma redko odpravijo brez koles, skirojev in/ali poganjalčka. Tinin najljubši ekosistem je gozd, z navdušenjem pa raziskuje nove države. Pred časom si je obljubila, da bo obiskala vsaj dve novi državi na leto. Včasih ji uspe, kdaj pa tudi ne.
  • Cica je mamica dveh svetlolasih in modrookih dečkov, Tarasa in Arena. Obožuje hribe in gore, zato je tudi svoje fante zgodaj navadila na hribolazenje. Ves čas je v pripravljenosti na nova doživetja v deželah daleč stran. Velikokrat je z otrokoma sama na letalu, zato pozna vse trike, kako v »zaprti tubi« v zraku preživeti z dvema energičnima nadobudnežema.
Kam z mulcem po Sloveniji
Iva Jarm, Urša Marinko, Cica Gajić Grabovac, Tina Djinovski

Izleti in doživetja za otroke vseh starosti

Menu