Med gorske cvetlice z najmlajšimi

Ker je pomlad najbolj primeren čas za občudovanje cvetlic, je Gorazd Gorišek, navdušen planinec in avtor več knjig o naših gorah (med drugim tudi Gorniška potepanja z otroki), izbral tri lokacije, kjer jih lahko občudujete z otroki.

Po izkušnjah so najmlajši nad rožicami naravnost navdušeni. Seveda pa otrokom razložimo, da gorskega cvetja ne trgajo, pač pa zgolj opazujejo.

Lovrenc je priljubljena izletniška točka med Velikim Kozjem in Lisco. Dostopen je po več označenih poteh: iz Loke pri Zidanem Mostu, iz Radeč in z Brega ter tudi s severne strani, skozi dolino Lokavškega potoka. Travnik pod cerkvijo svetega Lovrenca je zavarovan kot botanični naravni spomenik državnega pomena.

Tukaj je najvzhodneje in hkrati najnižje ležeče rastišče clusijevega svišča v Sloveniji (običajno zacveti sredi aprila), ki se mu ob pomladnem cvetenju pridružijo tudi druge gorske rože. Omeniti je treba vsaj še dve: tržaški svišč in opojno zlatico. Otrokom razložimo, da gorsko cvetje zgolj opazujejo. Z Lovrenca se lahko z otroci odpravimo tudi na Lisco ali Veliko Kozje.

Ko pobočja Golice okopnijo, si vršni travniki maja in junija, nižje pa že prej, spet nadenejo belo podobo. Za ponovno belitev poljan seveda ni »kriv« sneg, temveč narcise oziroma ključavnice, kot jih imenujejo domačini, poznamo pa še celo vrsto drugih imen za isto cvetlico (npr. jurjevka, bedenka).

Na Golici ni njihovo edino rastišče v Sloveniji (občudujemo jih lahko tudi na Krasu, Slavniku, v Prekmurju, ponekod v Zasavju, na sedlu pod Krempo nad Kolpo in še kje), je pa zagotovo najbolj znano in z otroki zelo primerno za pomladni obisk. Na Golico vodita označeni poti iz vasi Planina ali z Javorniškega Rovta.

Zadnja pot nas bo vodila na Boč oziroma na travnike pod njim, kjer spomladi zacveti velikonočnica. Območje je zavarovano kot krajinski park, še posebnega (tudi fizičnega) varovanja pa je v času cvetenja deležna znana velikonočnica, ki zgodaj spomladi krasi travnik v bližini Planinskega doma na Boču.

Z otroki se lahko povzpnemo tudi na dobro uro oddaljen vrh, kjer se bodo najmlajši razveselili razglednega stolpa.

Gorniška potepanja z otroki
Gorazd Gorišek

Knjiga polna idej in nasvetov za zabavna potepanja.

Menu