Počitnice brez gneče

Počitnice brez gneče

Iščete ideje, kam z mulci med poletnimi počitnicami, vendar si ne želite množice turistov in gneče?

Za vas smo mame iz ekipe Kam z mulcem izbrale 5 preverjenih idej za dopust na morju ali v gorah, da boste uživali prijetne trenutke z družino.

Madeira je raj za ljubitelje aktivnega oddiha, lepih razgledov, čudovite narave, eksotičnega sadja, morskega življenja, večne pomladi …

Madeira je raj za pohodnike – primerno tudi za najmlajše

Večina razglednih točk po otoku je dostopna z avtom, za tiste, ki želijo več, pa je otok prepreden s kar 2200 km levad. Levade so umetno zgrajeni kanali za zbiranje vode in namakanje kmetijskih površin, danes so priljubljene predvsem med pohodniki, saj so razpeljane po vsem otoku in jih poleg prvotnega namena uporabljajo tudi kot dobro označene pohodniške poti. Pohodniške poti si lahko prilagajate glede na lastne zmožnosti in želje. Za mulce priporočamo pohod od Rabcala do slapa Risco, z rta Svetega Lovrenca do Ponta de São Lourenço, pa izlet na Ponta Pargo, najzahodnejšo točko otoka, pohod na 3. najvišji vrh na Madeiri Pico do Arieiro ter pohod na Veredo dos Balcões in Levada do Alecrim.

Opazovanje kitov in delfinov

Madeira leži sredi oceana, zato je znana po raznolikem in živahnem morskem svetu. Otok je že stoletja povezan s kiti, pa ne vedno v pozitivnem smislu. Od leta 1981 je kitolovstvo prepovedano, je pa čedalje več agencij, ki ponujajo (odgovoren) ogled teh veličastnih živali. Na ogled teh morskih sesalcev smo se na priporočilo domačinov odpravili iz mesteca Chaleta, ki je na jugu otoka.

Zreško Pohorje, Rogla in Terme Zreče so pravšnja kombinacija za aktiven poletni odklop.

Poletno sankanje v Zlodejevi deželi

V Zlodejevi deželi vas bo navdušilo adrenalinsko 1360 metrov dolgo letno sankališče, ki se vije čez pohorski gozd. Primerno je tudi za mlajše mulce, a višje od 100 cm. Po sankanju se ustavite še na otroškem igrišču, obiščite Mini Roglo ali se odpravite na potep po Škratovi učni poti in obiščete Hudo mravljico.

Jahanje na pohorskem kmečkem dvorišču in kosilo v Koči na Pesku

Malce nad Hotelom Rogla se boste lahko sprehodili po značilnem pohorskem kmečkem dvorišču z mini živalskim vrtom. Po živalskih dogodivščinah pa se lahko okrepčate v Koči na Pesku, ki stoji tik ob dvorišču. Ob koči stoji tudi manjše igrišče za otroke z različnimi igrali.

Če se ne morete upreti poletnem oddihu na morju, vam priporočamo grški otok Naksos. Naksos je največji otok v Kikladih. Velja za enega od prvih grških otokov, na katerem so uporabljali marmor, zato mu dajejo poseben čar slikovite vasice z belimi hiškami, ki imajo majhna in pisana okna, obdajajo pa jih kamnito tlakovane ozke ulice. Ker na otoku ni mednarodnega letališča, je tudi manj turistov. Otok je s celino povezan z lokalno letalsko linijo Olympic, ki nekajkrat na dan leti iz Aten, ter s trajektnimi linijami.

Plaže

Vzdolž zahodne obale otoka se ena za drugo nizajo peščene plaže s kristalno čistim morjem.  Razlikujejo se predvsem po barvi peska in obljudenosti. Velja klasično pravilo: težje ko je plaža dostopna, manj je obljudena.

Izlet na vzhodni del otoka

Priporočamo izlet na vzhodni del otoka, ki je bistveno manj poseljen in nerazvit, kar se tiče turizma. Za izlet si je dobro vzeti ves dan, saj cesta vodi čez visoke hribe. Najvišji vrh Naksosa, Zevsova gora, je visok 1003 m in velja za najvišjega v Kikladih. Zavita pot med hribi vas vodi mimo slikovitih vasic in mlinov na veter.

Pot med kampom Maragas (priporočamo za bivanje) in Agio Anno

Priljubljena večerna zabava je lahko sprehod po lesenem podestu, ki se vije vzdolž peščene plaže. Pot vodi mimo zanimivih okroglih skal in vas pripelje do cerkvice na hribčku. Mimo nje se spustite do turističnega kraja Agia Anna, ki je eden od bolj priljubljenih krajev na otoku, znan po norih zabavah na plaži, ki trajajo vse do jutra.

Tudi poleti je Kranjska Gora odlična destinacija, saj poleg znamenitih pohodniških poti ponuja obilo zabave za vso družino.

Sprehod ob reki Pišnici do jezera Jasna

Polurni sprehod od Športnega parka Pišnica, ki je pravzaprav vadbeni park za vse generacije, pa do jezera Jasna je primeren za velike in majhne mulce kot tudi za vozičke. V jezeru se lahko okopate, na bregu pa si lahko naredite piknik, ustavite na igralih in se obvezno slikate ob kipu kozoroga.

Do Belopeških jezer s kolesom (spotoma še ogled Podkorena, Planice in Zelencev)

Belopeška jezera so priljubljena izletniška točka tik za mejo, na italijanski strani. Iz Kranjske Gore vodi urejena kolesarska steza, ki jo obdajajo najlepši razgledi na okoliške hribe.

Poletno sankališče

Privoščite si spust po 1500 m dolgi progi poletnega sankališča »Besna Pehta«. V petih minutah  premagate kar 293 metrov višinske razlike s hitrostjo 40 km/h.

Če obkrožimo največje jezero na avstrijskem Koroškem, se peljemo mimo številnih lepih mest in vasic pa tudi mimo znamenitega Minimundusa.

Doživetja na Vrbskem jezeru

Poleti je jezero prava kopališka atrakcija – na bregovih jezera je veliko plaž, urejenih in »divjih«. Tu mrgoli suparjev, windsrfarjev in drugih ljubiteljev vodnih športov. Okoli jezera se lahko odpravite z avtom, kolesom, rolerji ali peš. Lahko pa se do različnih mest in vasic ob jezeru odpeljete s turistično ladjico.

Razgibano otroško igrišče in prikupna vasica Maria Wörth

V Veldnu je ob jezeru otroško igrišče z zelo zanimivimi igrali – od trampolina, »zakopanega« v zemljo, igrišča na mivki z vodnim sistemom do gugalnic najrazličnejših oblik, od katerih se mulci ne bodo mogli ločiti. Le 7 km od mesta Vrba leži pravljično lepa vasica. Na žalost je tu poleti kopanje prepovedano, se pa lahko skozi vasico sprehodite in obiščete cerkvico v središču.

Menu