V času, ko so trgovine zaprte, lahko našo ponudbo varno in udobno nakupujete prek spleta, telefona ali elektronske pošte. Preverite.

V večernih urah opazujete dva največja planeta v Osončju – Jupiter in Saturn

Poletni planeti

Letošnje poletne počitnice so enkratna priložnost, da v večernih urah opazujete dva največja planeta v Osončju – Jupiter in Saturn.

Za tiste, ki pa radi zgodaj vstajate, se v jutranji zarji ponuja še svetla Venera – Danica.

V vesolju se vse premika, vrti, kroži … Zemlja, naš planet, kroži okoli Sonca, zato imamo letne čase. Zemlja se tudi vrti, zato imamo dan in noč. Prav tako okoli Sonca krožijo drugi planeti, vsak po svoji poti in z različno hitrostjo.
Bližje ko je kak planet Soncu, hitreje se giblje okoli njega in po krajši poti. Prav zaradi tega gibanja planetov na nebu ne vidimo vedno ob istem času in na istem mestu. Tako je bil Jupiter lani v večernih urah viden spomladi, letos pa bo viden poleti.

Včasih so položaji planetov v Osončju takšni, da jih na nebu vidimo blizu skupaj. Včasih dva, včasih je skupaj več planetov. Takemu navideznemu bližnjemu srečanju planetov na nebu astronomi pravijo konjunkcija.
Kako pride do tega? Zamislite si bližnje in mnogo bolj oddaljeno drevo. Vedno se lahko premaknete tako, da vidite debli drugo za drugim, kar pa ne pomeni, da sta se drevesi med seboj približali. Če pa se postavite med drevesi, potem ju vidite v nasprotnih smereh.

Letošnje poletje, jesen in zima bosta v večernih urah na nebu blizu skupaj planeta Jupiter in Saturn. Na nebu ju ne bo težko najti, saj sta v večernih urah nad južnim obzorjem videti kot zelo svetli zvezdici. Jupiter je svetlejši od Saturna.

Jupiter

Veliki Jupiter s pisanimi oblaki, kakor je videti v daljnogledu.

Čeprav sta planeta zelo daleč, Jupiter več kot šesto milijonov kilometrov, Saturn več kot tisoč milijonov kilometrov, sta velika in je na njiju in okoli njiju že z manjšim daljnogledom, na primer lovskim dvogledom, mogoče videti marsikaj zanimivega. Še bolje pa je uporabiti teleskop, če ga imate.

Z dvogledom lahko vidite, da Jupiter ni zvezdica, torej le svetla pičica, temveč je okrogel. Na njem lahko opazite najmanj dve temni progi. To so obarvani oblaki v njegovi atmosferi. V njegovi bližini pa lahko opazite do štiri svetle pičice, ki so razporejene v skoraj ravni črti. To so Jupitrove največje lune Io, Evropa, Ganimed in Kalisto. Če boste Jupiter opazovali v dveh zaporednih večerih, boste videli, da so se njegove lune premaknile, da niso več enako razporejene. To je zato, ker lune krožijo okoli Jupitra.

Saturn

Saturn v vsej svoji lepoti. Daljnogled razkrije Saturnove kolobarje.

Dvogled je tudi dovolj, da okoli Saturna razkrije njegovo največjo zanimivost – svetle kolobarje. Videti so kot nekakšen prstan okoli planeta. Saturn ni edini planet s kolobarji, ki so sestavljeni iz drobcenih ledenih zrnc, so pa njegovi kolobarji največji in najimenitnejši v vsem Osončju.
V poletnih mesecih lahko v zgodnjih jutranjih urah pred vzidom Sonca na nebu vidite še Venero. Ko je Venera vidna zjutraj, ji pravimo tudi Danica. Takrat je nizko nad vzhodnim obzorjem. Venera je za Soncem in Luno najsvetlejše nebesno telo. Zato je ne bo težko najti.

Jupiter in Saturn bosta 21. decembra letos na nebu najbližje skupaj. Takrat bodo astronomska amaterska društva po vsej Sloveniji organizirala javna opazovanja. Akcija je poimenovana Slovenija pod skupnim nebom! Ne zamudite te enkratne priložnosti, da si planeta ogledate z velikimi teleskopi, ki jih bodo postavili astronomi. Več informacij o tej akciji najdete na spletnem naslovu astronomske revije Spika.
 

Članek je bil objavljen v reviji Moj planet

Moj planet je izvirna slovenska poljudnoznanstvena revija za otroke od 8. leta naprej, ki radi spoznavajo živali, rastline, naravne pojave in ves ta širni svet okoli sebe.
Več o reviji >

Moj planet, julij-avgust 2020
Moj planet

Naročniki na dom prejmete 15% popusta in brezplačno kodo za celoleten dostop do izbranih nalog na interaktivnem portalu Učimse.com.

Menu