Pravljično-adrenalinska doživetja za najmlajše

Iščete ideje, kam z mulci med jesenskimi počitnicami, vendar ne želite predaleč?

Tudi v Sloveniji imamo že kar nekaj pravljično-doživljajskih parkov, ki v prvi vrsti spodbujajo otroško domišljijo in otroke z zgodbami popeljejo po čudoviti naravi. Za male ljubitelje adrenalinskih doživetij pa dodajamo še dva predloga za razburljiv družinski izlet. Še več predlogov najdete v knjigi Kam z mulcem po Sloveniji.

Polhov Gradec se lahko pohvali z vrsto naravnih in kulturnih znamenitosti. Med novejšimi je Polhov doživljajski park, v katerem otroci spoznavajo polha in druge gozdne živali z ogledom lesenih skulptur, hišic in z drugimi didaktičnimi pripomočki. Park je v bližini Polhograjske graščine, pot pa vas pelje naokrog skozi gozd. Ob graščini je urejen tudi grajski park, kjer si lahko odpočijete in opazujete račke v ribniku.

 • Trajanje izleta: polovico dneva
 • Primerno za: dojenčke (v nosilkah), malčke, predšolske otroke, šolarje
 • Priporočen čas obiska: vse dni v letu, zaprto je v slabem vremenu

Pot pastirskih škratov velja za eno najbolj znanih pravljično doživljajskih poti na Gorenjskem. Po zabavni vožnji s kabinsko žičnico, s katero se začne doživetje v Poletnem parku Krvavec, se družina poda na lov za biseri ajdovskih deklic, se preizkusi v lokostrelstvu, išče sledi nagajivega škrata in skuša rešiti zahtevno uganko, ki jo je škrat pripravil za otroke v zameno za skrivnostno nagrado, ki jo dobite na cilju.

 • Trajanje izleta: pot pastirskih škratov traja od 2 do 3 ure, odvisno od dolžine vaših postankov.
 • Primerno za: dojenčke, malčke, predšolske otroke in šolarje
 • Priporočen čas obiska: zaradi dejavnosti na prostem priporočamo izlet v lepem (ali vsaj suhem) dnevu

Po prelepem koncu Bohinja, v Ukancu, ki naj bi po legendi veljal za konec sveta, je speljana Zlatorogova pravljična pot, namenjena predvsem družinam z manjšimi otroki. Na učni poti vas bodo spremljali pravljični junaki iz bohinjskih pravljic in igre, ki bodo spodbudile otrokova čutila, doživljanje čustev ter predvsem gibanje v naravi.

 • Trajanje izleta: pol dneva, lahko tudi ves dan
 • Primerno za: dojenčke (v nosilkah in vozičkih), malčke, predšolske otroke, šolarje, tudi za mulce na kolesih ali poganjalcih
 • Priporočen čas obiska: od maja do novembra, v suhem vremenu

Sprehodite se z otroki čez gozd ob šumenju potočka in žvrgolenju ptičkov, skupaj doživite svet pravljic, srečajte pravljične junake vaše mladosti, čarovnice in se prepustite domišljiji, ki obstaja večinoma le še v glavicah naših malčkov.

 • Trajanje izleta: dokler vas domišljija in radovednost ne zapustita. Vzemite si pa vsaj urico časa. Po obisku koče pa si oglejte še druge zanimivosti v Olimju (Minoritski samostan, Jelenov greben, Čokoladnico ter seveda prenovljene terme Olimia)
 • Primerno za: dojenčke (v nosilkah in vozičkih), malčke, predšolske otroke in šolarje
 • Priporočen čas obiska: vse dni v letu, najlepše pa je v suhem vremenu

Čudovita narava, urejena igrišča, adrenalinska doživetja za vso družino in zanimivosti v okolici so zagotovo dobri razlogi, da obiščete Kamp Menina. Adrenalinski park ponuja dve težavnostni stopnji – lažjo, kjer se priporoča višina 120 cm za samostojno premagovanje poti, ter težjo stopnjo, ki vas vodi čez celoten kamp, pri tem pa vas čaka več žičnih drč (zipline) in podobnih adrenalinskih vragolij.

Za najmlajše adrenalince izposojajo tudi posebne gokarte, s katerim se lahko vozijo po kampu. Ker v kampu ni prometa, je dirkanje varno. Na voljo pa je tudi plezalna stena pod kozolcem.

 • Trajanje izleta: cel dan, še bolje pa vikend
 • Primerno za: dojenčke (v nosilkah in vozičkih), malčke, predšolske otroke, šolarje ter starše. Tisti, ki ne bodo adrenalinski, pa bodo na igrišču ter na svežem zraku.
 • Priporočen čas obiska: v suhem vremenu

Pustolovski park Postojna vam ponuja edinstven, zabaven in vznemirljiv sprehod med krošnjami dreves, kjer boste preizkušali svojo iznajdljivost, pustolovskega duha in doživeli prav poseben družinski dan – doživljajska avantura, polna mostov, lestev, mrež, vrvi, žic … preko katerih se boste povzpeli ali pa kar zapeljali z ene dogodivščine na drugo.

 • Trajanje izleta: vsaj polovico dneva
 • Primerno za: predšolske otroke, šolarje ter starše
 • Priporočen čas obiska: Ker je park v senci, je obisk neodvisen od časa. V dežju obisk odsvetujemo.

 

Kam z mulcem po Sloveniji
Iva Jarm, Urša Marinko, Cica Gajić Grabovac, Tina Djinovski

Izleti in doživetja za otroke vseh starosti

Menu