Vabljeni v trgovine Mladinske knjige. Blizu smo >

Mars, rdeči planet

Rdeči planet v opoziciji

Alenko, 11-letno bralko revije Moj planet, zanima svetla rdeča zvezda, ki jo je na večernem nebu opazila septembra.

Septembra sem na večernem nebu opazila svetlo rdečo zvezdo, ki je prej tam ni bilo. Kaj je to?

Alenka, 11 let

Alenka, dobro opazuješ nočno nebo! Tista rdeča pika, ki je septembra začela vzhajati v večernih urah, ni zvezda. To je planet Mars, ki je znan po svoji rdeči barvi. Njegovo površje je namreč dobesedno prekrito z rjo, kakršna je na starem železu.

Planeti krožijo ...

... okoli Sonca. Seveda tudi Zemlja in mi z njo. Zaradi tega se medsebojne lege planetov neprestano spreminjajo. Posledica tega je, da se neprestano spreminjajo tudi lege planetov na našem nebu. Neki planet je včasih viden v bližini Sonca, čez mesece pa se navidezno premakne stran od njega in je viden ponoči.

Poleg tega planeti okoli Sonca krožijo različno hitro. Bližje ko je planet Soncu, hitreje se giblje, zato so poti planetov med zvezdami še posebej zapletene. Zvezde pa se zdijo nepremične glede druga na drugo. Njihovo gibanje bi opazili šele po nekaj tisoč letih.

Igra s planeti

Planeta Merkur in Venera sta Soncu bližje kot naša Zemlja, zato ju vedno vidimo v bližini Sonca, torej zjutraj ali zvečer. S prijatelji ali sošolci lahko to ugotovite z enostavno igrico.

Nekdo naj bo mirujoče Sonce, nekdo Merkur, ki dirja okoli njega v neposredni bližini, nekdo pa Zemlja, ki je od Sonca dlje. »Merkur« bo vedno viden v bližini »Sonca« in ne bo nikoli prišel »Zemlji« za hrbet, torej na nasprotno stran, kot je »Sonce«.

Mars

Je od Sonca dlje kot Zemlja, zato približno vsaki dve leti pride na nasprotno stran neba, kot je Sonce. Takrat ga vidimo ponoči. Ko je Mars točno na nasprotni strani od Sonca, pravimo, da je v opoziciji (s Soncem). Takrat nam je tudi najbližje in je zaradi tega videti tudi največji.

Vašo igrico planetov lahko nadaljujete in dodate še enega prijatelja, ki bo predstavljal Mars. Pazite. »Mars« mora okoli »Sonca« tekati na večji oddaljenosti kot »Zemlja«.

Opazovanje Marsa

Opazujte ga!

Mars je bil v opoziciji 13. oktobra. Sredi oktobra bo torej najbolje viden in največji. Žal pa je Mars tako majhen, njegov premer je približno pol manjši od Zemljinega, da podrobnosti na njem lahko opazujete le s teleskopom. Brez teleskopa bo vedno videti le kot svetla rdeča zvezda.

Rdeči planet

Povejmo še nekaj o Marsovi rdeči barvi. Planeti so nastali pred približno 4,5 milijarde let. Kamniti planeti, torej Merkur, Venera, Zemlja in Mars, so bili takrat staljeni in težki elementi, na primer železo, so pronicali proti njihovim sredicam.

Ker pa je Mars majhen planet, je bilo padanje težkih elementov proti središču počasno, zato je veliko železa ostalo na njegovem površju, kjer je »zarjavelo«.

 

Članek je bil objavljen v reviji Moj planet

Moj planet je izvirna slovenska poljudnoznanstvena revija za otroke od 8. leta naprej, ki radi spoznavajo živali, rastline, naravne pojave in ves ta širni svet okoli sebe.
Več o reviji >

Moj planet, oktober 2020
Moj planet

Naročniki na dom prejmete 15% popusta in brezplačno kodo za celoleten dostop do izbranih nalog na interaktivnem portalu Učimse.com.

Menu