S kisom nad gospodinjske nadloge

S kisom nad gospodinjske nadloge

Kis je ena tistih redkih stvari, ki doma nikoli ne bi smele manjkati.

Njegova varčnost se lahko kosa samo z njegovo učinkovitostjo, in to na številnih področjih. Odlikuje se kot neprekosljiv odstranjevalec vodnega kamna in izjemno učinkovit mehčalec, večnamenski antiseptik, hkrati pa stoodstotno naraven in ekološki izdelek. Odkrijte, česa vse se lahko lotite s kisom.

Novi obleki, ki se je razbarvala (ali barvam, ki bledijo), lahko učinkovito pomagate tako, da jo namočite v mlačni vodi in kisu. Pozor: kis mora biti alkoholni in lahko ga dodate največ pol kozarca.

Nikoli ne smete pozabiti pravila, ki velja za vse tkanine: najprej na skritem vogalčku ali robu obleke preizkusite, kako kisova raztopina deluje na tkanino, in šele potem vanjo namočite celo oblačilo.

Najhujše vonjave so tiste dan potem: ne le, da postanejo še bolj žaltave in neprijetne kot dan prej, ampak tudi trdovratnejše. Zato je bolje ukrepati čim prej. Če bi radi po domači zabavi takoj legli v posteljo, segrejte lonček alkoholnega kisa in ga pustite v sobi.

Čiščenje zraka lahko tudi pospešite, tako da po sobi megličasto popršite alkoholni kis (čisti). Ne smete pa pretiravati, sicer se boste težko znebili vonja po njem.

Odpravite jih tako, da čevlje od znotraj popivnate s krpo, najbolje iz mikrovlaken, ki ste jo rahlo namočili v okisano vodo. Potem pustite, da se sušijo najmanj eno uro. Neprijetni vonj ne bo le izginil, tudi dlje bo trajalo, preden se spet pojavi.

Alkoholni kis je koristen tudi za odstranjevanje etiket z embalaže ali steklenic, ki se ne odlepijo niti z daljšim namakanjem. Etiketo poskušajte najprej odlepiti in jo na najboljši možen način odstraniti ročno, ostankov pa se lotite s toplim čistim alkoholnim kisom.

Menu