Skrivnosti mojstrov žara

Vse naokrog cvrči, poklja in prasketa, iz številnih majhnih in velikih ognjišč se v zrak dviga sajast dim.

Otroci vreščijo in čofotajo v hladni vodi, v kateri se hladijo zaboji piva. Žar z bencinske črpalke stoji na majavih improviziranih nogah in je že ničkolikokrat v uporabi, čeprav je namenjen le za enkrat. Juhej, končno je spet čas za žar.

Čeprav je peka na žaru razmeroma preprosta, je vseeno dobro poznati nekaj trikov, ki se jih mojstri žara držijo. Skupaj z odličnimi recepti jih najdete tudi v knjigi Žar.

Pospeševalniki gorenja, kot je špirit, nikakor ne pridejo v poštev, saj kemične snovi dolgo ostanejo v žerjavici in lahko preidejo v hrano, ki jo pečemo na žaru. Tudi trda ali tekoča kemična prižigalna sredstva morajo popolnoma zgoreti, preden kar koli položimo na žar. Najbolje je poseči po do okolja prijaznih prižigalnih snoveh, kot so pinijev les, vosek ali žagovina.

Če imamo pravi žar in dovolj časa, lahko odlično pečemo na žerjavici ugaslega tabornega ognja. Če se nam mudi, si lahko pomagamo s kaminom za prižig – to je pločevinasta cev z luknjicami za dovod zraka, v kateri vse hitro pogori in dobimo žerjavico.

Toda kaj je najbolje zakuriti? Za kratko in hitro peko na žaru je najprimernejše oglje, za dolgo pečenje pa so najboljša izbira briketi, saj gorijo dlje in enakomerneje, vendar jih je težje zakuriti. Majhna lesena konstrukcija pod briketi preprečuje, da bi pokopali prižigalno sredstvo.

Za kratko in hitro peko na žaru je najprimernejše oglje, za dolgo pečenje pa so najboljša izbira briketi, saj gorijo dlje in enakomerneje.

Ko je oglje razbeljeno, lahko položimo meso na žar. Čisto rešetko prej premažemo z malo repičnega ali sončničnega olja in meso dobro obrišemo, zato da lahko toplota bolje prodre v meso in olje ne kaplja v žerjavico.

Oglje lahko razdelimo po žaru tako, da lahko pečemo na dveh koncih – na debelejši plasti oglja opekamo, na tanjši pa pečemo. Zrezkov ne smemo obrniti prezgodaj, temveč šele tedaj, ko zlahka odstopijo od žara. Ne smemo jih narezati pretanko, temveč morajo biti debeli najmanj 2–3 cm, zato da v sredini ostanejo lepo sočni.

Termometer za meso ali igla za meso z LED-merilnikom nam pomaga pri določanju prave temperature pečenja. Če ima meso v sredini 60–70 °C, je srednje pečeno.

  • Aromatiziranje. Za okus ne poskrbi samo marinada, temveč lahko tudi oglje obogatimo z rožmarinom ali timijanom.
  • Mesni burgerji. V sredino surovega burgerja naredimo vdolbino, zato da med pečenjem ostane plosek.
  • Ribe in zelenjava. Ribe bomo na žaru lažje obrnili, če jih bomo pekli v mreži za peko rib. Zelenjavo je najbolje nabosti na nabodala. Ali pa oboje zavijemo v aluminijasto folijo ali liste bananovca.
  • Čiščenje žara. Še toplo rešetko temeljito zdrgnemo z žično krtačo za žar. Pri trdovratni umazaniji rešetko čez noč zavijemo v vlažen časopisni papir, nato očistimo z vročo vodo in detergentom za posodo.

Previdno s pospeševalniki gorenja

Špirit, bencin, petrolej in podobna sredstva ne spadajo na žar. S tem prepojeno oglje lahko eksplodira in zaradi plinov lahko nastane ognjena krogla tudi stran od žara. Če vlijemo špirit na vroče oglje, lahko ogenj zajame steklenico.

Varna razdalja

Oglene in celo plinske žare lahko uporabljamo samo na prostem, pri tem pa moramo paziti, da so dovolj umaknjeni od rastlin in zgradb.

Pozor, otroci!

Otroci se radi igrajo z vžigalniki in prižigalnimi sredstvi, vendar ta ne spadajo v njihove roke. Njihov obraz je v višini žara, zato jih lahko opečejo iskrice ali maščoba, ki škropi.

Žar - Tako preprosto
Et All.

Pikantna govedina in svinjina, slastne ribe ali nadevane paprike s smetanovo pomako. Na žaru uspe skoraj vse!

Menu