Vabljeni v trgovine Mladinske knjige. Blizu smo >

Medved je samotar. Pred človekom ima prirojen strah.

Sobivanje z medvedi

Zadnji čas veliko slišimo o velikem odstrelu medvedov in volkov v naših gozdovih.

Nekateri ljudje so ogorčeni, borijo se proti streljanju, nekaterim pa se to zdi prava rešitev.

Te odločitve tudi mene zelo vznemirjajo. Veliko razmišljam, ali razumemo, da so živali del našega planeta, da vsi tvorimo mrežo življenja. Mislim, da nimamo pravice uničevati njihovih domov in jih pobijati s puškami, s pastmi ali kako drugače. Vsaka žival ima svoje mesto z nekim namenom. Ljudje smo le del živih bitij na zemlji. Zanima nas tudi, kaj vi, naši planetovci, mislite o tem.

Ris, volk in medved so naše naravno bogastvo

V revijah Moj planet smo večkrat pisali o treh slovenskih zvereh. Doma ali v knjižnici pobrskajte po starih izvodih. Našli boste vse informacije. Lahko jih uporabite za šolski plakat. Življenjski prostor, prehrana, razmnoževanje in druge zanimivosti o medvedih so bili predstavljeni v novembrski številki leta 2018. 

Medvedki

Objavljamo fotografije, ki jih je spomladi v naših gozdovih posnel fotograf Piotr Skrzypiec. Čudovite so, kajne? Piotr želi ljudem skozi fotografski objektiv približati dragocenosti naše narave. Pogovarjala sem se tudi z gospodom Juretom Bedenkom, ki z medvedi že več let uspešno sobiva.

Sobivanje z medvedi

Jure Bedenk ima svoj dom na Bloški planoti. Želel je živeti tesno povezan z naravo. V njegovem vsakdanu se večkrat pojavijo tudi volkovi, šakali in medvedi. Do njih ima spoštljiv odnos. Pravi, da so medvedi krovna vrsta, brez katere ni zdravega gozda. Enako velja za volka in risa.
Jure je svoje rejne in domače živali zaščitil z visoko električno ograjo. S tem jih učinkovito varuje pred napadi zveri. S svojim načinom življenja prikazuje, kako je sožitje in sobivanje z velikimi zvermi lahko uspešno, če imaš nekaj znanja in vložiš nekaj truda.

Kaj moramo vedeti o srečanju z medvedi?

Naši gozdovi niso tako prostrani, da bi medvedi lahko živeli ločeno od ljudi. Ljudje medvede v svojo bližino nehote privabljajo z odvrženo hrano. S tem se navajajo na prisotnost ljudi.
Medved je samotar. Pred človekom ima prirojen strah. Srečanju s človekom se bo izognil, če bo le mogel. Medved dobro voha, slabo pa vidi. Da bolje vidi, se povzpne na zadnje noge in se tako razgleda po okolici.
Če se počuti ogroženega in nima možnosti za beg, poskuša vsiljivca prestrašiti. To imenujemo »navidezni napad«. Človeka ne bo napadel, če ga ne bo dojel kot napadalca.
Če opazimo medveda, se mirno umaknemo stan od njega. Ne delamo naglih in hitrih gibov, ne tečemo in ne kričimo, kar bi medved razumel kot napad nanj. 

Pojekt LIFE DINALP BEAR uči ljudi, kako ravnati, da bo čim manj stikov z medvedi.

Medved

Kako preprečimo srečanja?

Medved napade zelo redko. Pri večini »napadov« gre za lažni napad, pri katerem ne pride do fizičnega stika s človekom. Medved želi vsiljivca na ta način pregnati.

Zapomnimo si:
•    Medvedov nikoli ne hranimo.
•    V bližini naselij, cest in izletniških točk ne puščajmo organskih odpadkov (hrane).
•    Med hojo po gozdu bodimo glasni, da nas medved sliši. Lahko udarjamo s palico po deblu dreves.
•    Pes naj bo vedno na povodcu, da ne bi zasledoval medveda in ga privabil k lastniku.
•    Mladičem se ne približujmo, mama je blizu.
•    Ne hodimo v bližino brlogov.
•    Če na daleč opazimo medveda, se počasi umaknemo v smeri svojega prihoda in pustimo medvedu dovolj prostora za nadaljevanje poti. Nikoli ne tečemo! 
•    Če se nam medved približuje in nas še ni opazil, opozorimo nase z mirnim glasom in se počasi umaknemo. Prepoznati nas mora kot človeka in zaznati, da ni v nevarnosti. 
•    Proti medvedu ne mečemo kamenja ali drugih predmetov. 
•    Pred medvedom nikoli ne bežimo ali plezamo na drevo. Medvedi so dobri plezalci in hitri tekači, saj lahko dosežejo hitrost do 50 km/h. 

Zveri naj živijo v objemu gozdov

Medveda v naravi še nikoli nisem videla od blizu. V živalskem vrtu pa mi ni všeč, mislim, da imajo premalo prostora za gibanje. Jure in Piotr, ki sta mi pripovedovala o njih, sta me zopet tako navdušila, da bi rada kdaj našla priložnost in se pridružila vodenemu opazovanju medvedov v naravi.
Če pa ne, pa dobro razumem, da živali potrebujejo svobodo in mir. Še naprej jih bom občudovala na čudovitih fotografijah mojstrov fotografov. Medvedi in druge divje živali spadajo v zeleni objem mogočnih gozdov. Nikakor pa ne pred puško.

Več zloženk in nasvetov o sobivanju z medvedi na portalu Varna paša.

 

Članek je bil objavljen v reviji Moj planet

Moj planet je izvirna slovenska poljudnoznanstvena revija za otroke od 8. leta naprej, ki radi spoznavajo živali, rastline, naravne pojave in ves ta širni svet okoli sebe.
Več o reviji >

Moj planet, julij-avgust 2020
Moj planet

Naročniki na dom prejmete 15% popusta in brezplačno kodo za celoleten dostop do izbranih nalog na interaktivnem portalu Učimse.com.

Menu