V času, ko so trgovine zaprte, lahko našo ponudbo varno in udobno nakupujete prek spleta, telefona ali elektronske pošte. Preverite.

Sophia Loren

Sophia Loren: Moj najljubši spomin? Košček kruha za večerjo

Za slavno italijansko igralko je bilo otroštvo težka šola, v kateri se je veliko naučila.

V filmski industriji dela že celo večnost, a se zna še vedno veseliti novih projektov.

Po desetih letih upokojitve se Sophia Loren vrača na velika platna. Od 13. novembra jo bomo lahko gledali v Netflixovi produkciji Življenje pred seboj. Tudi pri 86 letih še vedno prekipeva od življenjske energije in radosti.
 

Zadnje čase vas nismo pogosto videli ne v kinu ne na televiziji. Kako to?

Ker nisem našla zgodbe, ki bi resnično vzbudila moje zanimanje. Posnela sem ogromno filmov in na stara leta nočem posneti filma, za katerega bi si občinstvo mislilo, da je izguba časa. Po drugi strani pa se nisem hotela odpovedati igranju. In potem mi je sin Edoardo prinesel scenarij Življenja pred seboj, ki me je popolnoma prevzel. Igralka moje starosti redko naleti na vlogo, ki bi ji bila pisana na kožo.
 

Kateri od filmov, ki ste jih posneli, po vašem mnenju izstopajo oziroma so nekaj posebnega?

Rekla bi, da sem še posebno ponosna na kakšnih deset filmov. Na primer, na Poroko v italijanskem slogu, Grofico iz Hongkonga ‒ v tem filmu sem sodelovala s Charliejem Chaplinom ‒ in seveda na film Dve ženski, za katerega sem dobila oskarja za najboljšo žensko vlogo, čeprav nisem nikoli študirala igralstva ali obiskovala tečaje igre.
 

Takrat ste imeli komaj 26 let. Kako je mogoče, da ste že tako mladi odigrali oskarjevsko vlogo?

Imela sem srečo, da so me pod svoje okrilje vzeli pravi ljudje. Še zlasti Vittorio De Sica, ki tako kot jaz prihaja iz Neaplja. Zato sva se tudi takoj ujela. Kadar sva bila skupaj, sva se zabavala, in takoj na začetku mi je dajal majhne vloge, čeprav me je produkcijska hiša hotela uporabiti le za statistko, v najboljšem primeru rezervno igralko. Tako sem se naučila igralske obrti. 
 

Odraščali ste v revnem okolju ...

Takrat, med vojno in po njej, so bili vsi revni. Moj najljubši spomin iz otroštva je košček kruha, ki sem ga dobila za večerjo.
 

Bi si želeli lažje otroštvo, če se zdaj ozrete nazaj?

Ne. Ker so me te izkušnje veliko naučile, me izmodrile. Če ni samoumevno, da boš imel vsak dan dovolj hrane na mizi, se naučiš ceniti življenje, ga vzeti v svoje roke. Po svoje se mi zdi, da sem imela srečo, da sem to doživela.
 

Vaš lik v novem filmu najde nov smisel življenja v skrbi za otroke. Ste vi družino doživljali kot izpolnitev svojega življenjskega poslanstva?

Izpolnjuje me veselje do življenja, ki ga v glavnem najdem v druženju s sinovoma in vnuki. Veliko pa mi pomenijo tudi vloge, kot je ta v Življenju pred seboj.
 

Slavili so vas ne samo kot odlično igralko, ampak tudi kot eno najlepših žensk na svetu. Vam je to godilo ali vas je motilo?

Vedno je lepo slišati, da si lepa. Zdaj nisem niti približno tako lepa, kot sem bila v svojih 20. ali 30. letih. Svojo lepoto dolgujem materinim genom. Vedno je hodila kot kraljica, kot da je ves svet njen. Bila je preprosto čudovita. Še dandanes se trudim ohranjati ta pozitivni odnos do življenja.

Sophia Loren je bila rojena 20. septembra 1934 in je odraščala v Neaplju. Pri 16 letih jo je na nekem lepotnem tekmovanju odkril filmski producent Carlo Ponti, njen bodoči mož, in začel spodbujati njeno kariero. Po prvih glavnih vlogah v domovini je Lorenova leta 1957 odšla v Hollywood. Zaslovela je s filmi, kot sta El Cid in Nova varuška. Leta 1961 je dobila oskarja za najboljšo žensko vlogo v italijanskem filmu o drugi svetovni vojni Dve ženski. Ima dva sinova iz zakona s Pontijem, ki je umrl leta 2007.

 

 

Članek je bil objavljen v reviji Reader's Digest

Reader's Digest je najbolj brana revija v Evropi in se ponaša s 100-letno tradicijo. Svoje bralce vsak mesec razveseli z raznolikimi članki z vsega sveta in navdihujočimi zgodbami, ki predstavljajo pozitivno plat življenja. Več o reviji > 

Reader's Digest, november 2020
Reader's Digest Slovenija

Izkoristite 15% popust in številne dodatne ugodnosti ob naročilu revije!

Menu