Jabokov lepin - pečen

Spomini na mamino kuhinjo

V kuhinji moje mame je vse poševno in veliko je tudi 220.

Urška Fartelj, avtorica knjige 220 stopinj poševno, s tem izrazom označi, da se pri 220 stopinjah Celzija pripravijo njihove najljubše jedi, za poševno pa pravi, da življenje ni samo kar tako naravnost, naj bo kuhinja prostor, kjer bomo lahko kuhali, ustvarjali po svoje, torej – poševno.

V knjigi 220 stopinj poševno je veliko preverjenih družinskih receptov, ki dišijo tudi po kuhinji moje mame. Pa najbrž še veliko drugih mam. In vsi vemo, da imajo prav jedi iz mamine kuhinje čisto poseben okus. One so tiste, ki znajo zamesiti zraven ljubezen. One ne pečejo na štoparico, one pač vedo, kdaj je spečeno.

220 stopinj poševno

In v nedeljo je tudi pri nas zaradi jabolčne pite dišalo po spominih – po ljubezni.
 

Jabokov lepin

Preprosto jabolčno pecivo, sestavljeno iz krhkega testa in jabolčnega nadeva.

Sestavine
  • 450 g moke
  • 150 g sladkorja
  • 250 g masla ali svinjske masti
  • 2 žlici kisle smetane
  • 2 jajci
  • zavitek pecilnega praška
  • ščep soli
  • Za nadev približno 1 kg jabolk
1

Maslo narežemo na lističe in sestavine z rokami zamesimo v gladko testo. Pod toploto rok se bo maslo ravno prav zmehčalo za testo. Testo razdelimo na dva dela. Prvi del razvaljamo in položimo v pekač, prekrit s peki papirjem. Testo razdelimo na dva dela. Prvi del razvaljamo in položimo v pekač, prekrit s peki papirjem.

2

Jabolka olupimo in naribamo. Domačim jabolkom ni treba ničesar dodajati, ne cimeta ne sladkorja. Z naribanimi jabolki pokrijemo spodnji del testa, jabolka pa z razvaljanim drugim delom testa. Z zgornjim delom testa se lahko poigramo in ga poljubno izrežemo.

3

Testo z vilicami prepikamo in pecivo pečemo pri 180 stopinjah Celzija 30–35 minut. Pečen jabokov lepin ohladimo in narežemo na 5 x 5 cm velike kose.

Jabokov lepin - priprava

Jabokov lepin - testo

220 stopinj poševno - Urška Bernik

Jabokov lepin - pečen

220 stopinj poševno
220 stopinj poševno
Urška Fartelj

Menu