Ustvarjalnost brez meja

Da ustvarjanje pomirja in osrečuje, vemo vsi.

Kako pa se kreativnih nalog lotiti, pa je že drugo vprašanje. Mi smo izbrali nekaj predlogov, kako si s prikupnimi izdelki, ki jih naredite sami, polepšati dan in dom.

Še več zanimivih idej najdete v knjigi Ustvarjalno leto.

Material

prosojni papir

svinčnik

škarje

kosi blaga velikosti 17 × 22 cm za 26 zastavic

bucike

šivalni stroj

bel sukanec

cikcak škarje

3,1 m obrobnega traku poljubne barve

sukanec v barvi obrobnega traku

1

Na prosojni papir narišite trikotnik za zastavico in ga izrežite.

2

Šablono pripnite na blago, tako da je vzorec poravnan. Izrežite zastavico. Postopek ponavljajte, da dobite vsega skupaj 26 zastavic iz različnega blaga.

3

Poravnajte po dve zastavici iz različnega blaga, tako da dobite vsega skupaj 13 različnih parov. Vsak par spnite skupaj z bucikami, lice blaga je zunaj.

4

V stroj napeljite bel sukanec. Z ravnim šivom sešijte vsak par zastavic vzdolž dolgih stranic, pri tem pustite 1 cm dodatka za šiv. Postopek ponovite pri vseh 13 parih.

5

S cikcak škarjami obrežite blago ob sešitih stranicah blizu roba. Pazite, da ne prerežete šivov. Zastavice razporedite v želeno zaporedje in pazite, da zastavic z istim vzorcem ne daste skupaj.

6

Obrobni trak prepognite po polovici. Na enem koncu pustite 7,5 cm dolžine traku in prvo zastavico vdenite v prepognjen trak. Pripnite jo in pazite, da je poravnana s pregibom traku. Izmerite 5 cm od konca prve zastavice in pripnite naslednjo. Ta postopek ponavljajte do konca traku, dokler ne pripnete vseh 13 zastavic.

7

Drugi konec traku skrajšajte na dolžino 7,5 cm. V šivalni stroj napeljite sukanec enake barve kot obrobni trak. Začnite na enem koncu traku in natančno delajte raven šiv vzdolž neprepognjenega roba traku, tako da skupaj sešijete trak in vstavljene zastavice. Med šivanjem sproti odstranjujte bucike.

Material

enostransko povoščeno platno

merilni trak

kovinske zakovice in dovolj dolg luknjač, da lahko preluknja več plasti platna

kladivo

zanimivi motivi

škarje

disperzijsko ali sekundno lepilo, kozarec in čopič (po želji)

kokosova tkanina

gel za zadrževanje vode

univerzalna zemlja za sajenje

zalivalka

Rastline:

angleška sivka

francoska sivka ‘Papillon’

nemesija ‘Confetti’

pelargonija ‘Attar of Roses’

rožnovinka ‘Minor’

rožmarin

žajbelj ‘Tricolor’

jagodnjak ‘Elan’

vijolica ‘Blue Beacon’

1

Kos povoščenega platna velikosti 100 × 120 cm prepognite po polovici vzdolž krajše stranice z vzorcem na zunanji strani. Eno krajšo stranico prepognite za 2 cm in to še dvakrat ponovite, da dobite debel rob.

2

Spoj zakovičite, in sicer začnite 10 cm od roba. Luknjo za zakovico naredite tako, da pod platno položite plastično podložko in s kladivom zabijte luknjač skozi blago.

3

Zatič vdenite v luknjo od spodaj in z udarcem kladiva nanj pritrdite pokrovček. Spoj zaprite še s tremi ali več enakomerno razporejenimi zakovicami in zaključite 10 cm od drugega roba. 1.–3. korak ponovite na drugi krajši stranici.

4

Zakovičena konca prepognite in na sredini pustite razmik v širini ograje, tako da se bosta žepa odpirala tik pod vrhom ograje, ko bosta visela čeznjo.

5

Izdelek obrnite s spodnjo stranjo navzgor. Dvakrat prepognite dolgo stranico, vključno z žepoma, da dobite 3 cm širok pregib. Pregib obtežite, da se ne odpira, medtem ko ga kovičite. Ponovite na drugi strani. Izdelek spet obrnite na lice in dvojni žep je končan. Po potrebi izdelajte več žepov.

6

Za dodaten okras lahko izrežete privlačne motive iz nakupovalnih vrečk za večkratno uporabo, jih z disperzijskim ali sekundnim lepilom prilepite na žepa in počakajte, da se lepilo posuši.

7

Kokosovo tkanino s škarjami urežite na ustrezno velikost in z njo obložite notranjost žepa, tako da sega tik pod zgornji rob. Kokosova tkanina pomaga ohranjati vlago. Za boljše vzdrževanje vlage dodajte 5 g gela za zadrževanje vode na 5 l zemlje.

8

Žepa obesite na ograjo. Rastline vzemite iz loncev, razrahljajte koreninsko grudo in jih namestite v žepa. Dodajte zemljo in jih potlačite. Dobro jih zalijte.

Material

kopirni papir

svinčnik

okrasni ali darilni papir

lepilo v stiku

karton

olfa nož

podlaga za rezanje

ravnilo

top nož (ali škarje)

1

V knjigi Ustvarjalno leto poiščite predlogo za darilno škatlico in jo po potrebi fotokopirajte in povečajte. Lahko jo narišete tudi sami. S kopirnim papirjem in svinčnikom prerišite predlogo na karton.

2

Na hrbtno stran kartona nalepite darilni ali okrasni papir. Uporabite lahko tudi vzorčast karton.

3

Na podlagi za rezanje z olfa nožem natančno obrežite predlogo. Rezati začnite na zunanjih stranicah predloge.

4

Nato po predlogi, ki jo prav tako najdete v knjigi Ustvarjalno leto ali pa jo naredite sami, urežite obliko škatle po črtah za rezanje. Na koncu odrežite majhne dele na vrhu, kot je označeno.

5

Z ravnilom in topim nožem (ali stranicami škarij) prepognite po vseh črtkanih črtah na narobni strani škatle. Črte, označene z izmeničnimi črticami in pikami, prepognite s sprednje strani kartona.

6

Škatlo prepognite po označenih črtah in delajte ostre pregibe. Sestavite telo škatle, tako da prilepite obe stranski krili na nasprotno stran škatle.

7

Sestavite dno škatle, tako da najprej prepognete kos, označen kot osnova 1. Nato navzdol prepognete dve krili osnove in na koncu še osnovo 2 ter zataknete pritrjeni krili v škatlo.

8

Pazite, da so vsi pregibi na vrhu škatle obrnjeni v pravo smer. Škatlo napolnite ter potisnite krili navzdol in proti središču škatle, da se zapre.

Ustvarjalno leto

V knjigi boste našli več kot 40 projektov, urejenih po letnih časih, pri katerih se lahko preizkusite v različnih spretnostih.

Menu