Zabavna dejstva o sladoledu

Zabavna dejstva o sladoledu

Kdo je izumil sladoled? Kateri okus je najbolj priljubljen? Zakaj ga imamo tako radi?

Privoščite si sladoled in se zabavajte ob zanimivih in skoraj neverjetnih dejstvih o sladoledu.

Pravzaprav se ne ve natanko, od kod izvira sladoled. Grki naj bi že 500 let pred našim štetjem na tržnicah prodajali »sladoled« – mešanico snega, sadja in medu. Tudi rimski cesar Neron naj bi svoje podanike pošiljal v gore po led, ki si ga je mešal s sadjem. Svojo različico sladoleda pa naj bi s Kitajske prinesel tudi Marco Polo. Tam so si kremasto sladico pripravljali iz snega, riža in mleka.

Na prvi pogled prav nič. A nekdaj je bila snov, ki jo izloča kit glavač in se imenuje ambra, bistvena sestavina sladoleda. (Predvsem pa so ambro uporabljali v parfumeriji, da so bili parfumi bolj obstojni.) V receptu gospe Anne Fanshawe iz leta 1668 piše, da se v zavreto smetano z muškatom doda sladkobno ambro in nekaj sladkorja.

Sladoled v številkah

  • Prvo tovarno za proizvodnjo sladoleda so leta 1851 zagnali v Bostonu.
  • Povprečen Slovenec poje 4 litre sladoleda na leto, povprečen Američan pa 20.
  • Kar 30 % prodanega sladoleda ima okus po vanilji.
  • Da pojeste kepico sladoleda, jo morate polizati 50-krat.
  • 7. dan v tednu je za prodajalce sladoleda najbolj donosen dan.
  • Največ sladoleda pojedo otroci med 2. in 12. letom in odrasli nad 45. letom starosti.

Če ste mislili, da je imel prvi sladoled okus po vanilji, se motite. Najprej so uživali v čokoladnem sladoledu pa še to le pripadniki elite, saj je bil sladoled redka in eksotična sladica. Danes je poleg klasičnih vrst sladoleda na voljo tudi precej nenavadnih okusov, kot na primer: česnov, paradižnikov ali sladoled z okusom korenja, ocvirkov, piva …

Sicer pa naj bi vaš najljubši okus sladoleda precej povedal tudi o vaši osebnosti, so ugotovili v neki ameriški raziskavi. Tako naj bi bili na primer ljubitelji vanilje impulzivni idealisti, ljubitelji čokolade pa živahne, dramatične in šarmantne osebe. Nekaj izvirnih receptov za pripravo sladolednih sladic najdete tu.

Nobenega dvoma ni, sladoled je priljubljena sladica po vsem svetu. Sladoled si privoščimo, da proslavimo začetek počitnic, rojstni dan ali posebne dosežke. Še bolj pa nam gre v slast, ko potrebujemo tolažbo.

Znanstveniki, ki so raziskovali hrano, ki tolaži, so ugotovili, da je na prvem mestu prav sladoled. Sledijo mu čokolada, piškoti, juha, pica. Večina ljudi je svojo izbiro pojasnila s tem, da sladoled v njih prebuja nostalgijo in spomin na lepe čase.

Menu