Zdrava hrana ni nujno draga

Zdrava hrana ni nujno draga

Tudi če ste se znašli na tesnem z denarjem, se vam ni treba odpovedovati zdravi in okusni hrani.

V vsaki večji trgovini z živili pa tudi pri mesarju, v ribarnici, v trgovini z zelenjavo ali na tržnici so na voljo poceni kakovostna živila, iz katerih lahko pripravite okusne jedi.

Zbrali smo nekaj nasvetov, kako kupovati – in kuhati – varčno. Še več nasvetov in receptov za okusne jedi najdete v knjigi Slastna varčna kuhinja.

Če na začetku tedna pripravite jedilnik za naslednjih sedem dni in se ga pri nakupovanju tudi držite, boste že v osnovi prihranili čas in denar. Tako lahko namreč načrtujete, kako boste izkoristili posebne ponudbe, in hkrati poskrbite za raznoliko paleto jedi. Pri tem pomislite tudi na to, kako boste porabili (sveže ali že kuhane) ostanke.

Če znate dobro načrtovati, potem vam nikoli ni treba uporabiti industrijsko pripravljene hrane. Prav tako se lahko izognete spontanim nakupom v časovni stiski – po možnosti še s praznim želodcem – ki praviloma pošteno posežejo v žep.

Najbolj zdravo in poceni je, če vedno kupujete le sezonsko sadje in zelenjavo. Sveža jabolka, hruške, krompir ali paradižnik lahko ugodno kupite ne le v supermarketu, temveč tudi na tržnici ali neposredno pri kmetu.

Nekateri trgovci po znižanih cenah ponujajo sadje in zelenjavo, ki ju je treba hitro porabiti. V predalu za zelenjavo v hladilniku ali v hladni shrambi sadje in zelenjava ostaneta sveža vsaj en teden, korenje in gomolji pa več tednov.

Občutljive sorte sadja in zelenjave lahko kupite zamrznjene, saj so dobre kakovosti, ker pridelke vedno zamrznejo še sveže. Poleg tega prihranite čas, ki ga potrebujete za njihovo pripravo.

V trgovini lahko ugodno kupite zamrznjenega ali svežega piščanca, celega ali po delih, puranje zrezke in puranje prsi, ponekod pa dobite tudi raco ali gos. Načeloma je ugodneje, če kupite celega piščanca kot samo njegove dele (na primer prsi ali piščančje krače). Nato ga lahko sami razrežete na želene kose (prsi, krače, perutničke, hrbet) ali za to prosite mesarja.

Kose, ki jih ne porabite takoj, lahko zamrznete. Iz kosti in perutničk skuhajte močno kokošjo juho. Dober kilogram težak piščanec zadostuje za štiri osebe.

Kosi govedine, teletine, svinjine in ovčetine s pleč ali trebuha stanejo manj kot hrbet, bočnik, stegno ali file. Razlog za to je preprost: meso, prepredeno z mastjo in kitami, potrebuje dlje časa, da se skuha ali speče in zmehča, kot to velja za pusto meso. Zato ni tako cenjeno kot recimo pljučna pečenka ali ramstek, ki ju lahko postrežete že po kratkem času pečenja.

A poznavalci spoštujejo tudi cenejše dele, ki lahko po določenem času obdelave razvijejo bogatejšo aromo kot dražji kosi in se hkrati prijetno zmehčajo. Kdor pripravi le eno ali dve mesni jedi na teden, si lahko celo kljub varčevanju privošči kakovostno meso, kar pomeni, da se raje kot za meso iz množične pridelave odloči za tisto iz ekološke reje.

Morske in sladkovodne ribe, ki so na prodaj sveže ali zamrznjene, so lahko vzgojene v ribogojnici ali ujete v naravi, pri čemer eno ni nujno boljše ali slabše od drugega. Priporočljivo je, da pri nakupu preverite oznako kakovosti (npr. žig MSC ali FOS), saj je tako verjetnost, da te ribe izvirajo iz zdravega okolja, zelo visoka. Poleg tega z nakupom rib s tem certifikatom podpirate trajnostni ribolov. Med cenovno ugodne ribe spadajo bele ribe, kot sta saj in trska oz. polenovka.

Slastna varčna kuhinja
Reader's Digest

Odkrijte poceni kakovostna živila, iz katerih lahko pripravite okusne jedi!

Menu