8 zdravilnih rastlin, ki jih je dobro imeti v domači lekarni

Zdravilne rastline učinkovito podpirajo naš imunski sistem brez neželenih stranskih učinkov in nam pomagajo, da hitreje ozdravimo in zdravje tudi ohranjamo.

Predstavljamo osem rastlinskih antibiotikov, še več zdravilnih rastlin in njihovo uporabo pa podrobneje spoznate v knjigi Rastlinski antibiotiki.

Brezovi listi spodbujajo izločanje seča, čistijo kri, znižu­jejo vročino ter delujejo pro­tivnetno in protibakterijsko. Uporabljajo se predvsem kot sredstvo za čiščenje telesa pri vnetju sečnega mehurja in sečil, pri ledvičnem pesku in kot podpora pri revmatič­nih težavah. Pri spomladanski utrujenosti se z brezo izvaja 'kura za čiščenje krvi', zunanja uporaba pa je primerna pri izpadanju las in prhljaju.

Cvetovi in zeleni deli rmana lajšajo napenjanje, spodbujajo tek in delujejo krepilno. Rman podpira delovanje žolčnika in jeter, uporablja pa se tudi za ustavljanje krvavitev in celje­nje ran. Pri hemoroidnih krva­vitvah se uporablja kot doda­tek k sedeči kopeli.

Velika kapucinka deluje antibiotično, protivirusno, protiglivično, spodbuja izločanje sluzi in razkužuje. Z visoko vsebnostjo vitamina C krepi šibko obrambo in nas spravi nazaj na noge. Pozor: ne sme se jemati več kot 6 te­dnov! Ni primerna za otroke do 6. leta starosti.

Repik zavira rast bakterij in ima protivnetne lastnosti. De­luje tudi rahlo lokalno aneste­tično in spodbuja tek in stabili­zira celice, kar pomaga pri celjenju vnetih delov kože. Pri­meren je za grgranje pri vne­tju ustne votline in žrela, izka­zal pa se je tudi koristnega za glasilke, ker jih neguje. Uravnava delovanje jeter in žolča pri protinu.

Žajbljevi listi delujejo protivne­tno, protimikrobno in protiglivično. Pomagajo pri vnetjih v ustni votlini in žrelu, vnetju dlesni, herpesu, pri vnetju čre­vesne sluznice, napenjanju, občutku polnosti in driski. Žajbelj de­luje tudi pri čezmernem zno­jenju. Še to: ni primeren za notranjo uporabo med noseč­nostjo in dojenjem, ker zavira nastajanje mleka.

Prava kamilica deluje protiv­netno, bakteriostatično in protibakterijsko, protiglivično ter preprečuje krče. Pozitivno vpliva na celično obnovo in podpira celjenje ran. Uporab­lja se tudi pri kožnih okužbah, ranah, turih, ozeblinah in laž­jih opeklinah ter pri vnetju dlesni. Toda na očeh se ka­milica ne sme uporabljati, saj jih njene učinkovine dražijo!

Ameriški slamnik blagodejno vpliva na imunski sistem – krepi telesno obrambo, deluje protivnetno, protibakterijsko in zmanjšuje dovzetnost za okužbe. Ameriški slamnik se jemlje največ dva tedna zapo­red, sicer se imunski sistem navadi na podporo in zmanjša svoje delovanje. Med noseč­nostjo se sme jemati samo po posvetu z zdravnikom!

Vrtni timijan spodbuja izločanje izmečka in sluzi ter preprečuje krče. Deluje protivnetno, proti­mikrobno in protivirusno ter spodbuja izločanje prebavnih sokov. Poleg tega deluje razku­žilno, predvsem v ustni votlini in žrelu. Kot dodatek h kopeli spodbuja prekrvitev. Lajša tudi menstruacijske krče. Ob zuna­nji uporabi se dobro obnese kot povitek pri vnetju mandljev.

Rastlinski antibiotiki
Aruna M. Slewert

Zdravilne rastline učinkovito podpirajo naš imunski sistem v boju proti povzročiteljem bolezni. Pomagajo nam, da hitro ozdravimo in trdno zdravje tudi ohranjamo.

Menu