Čas je za zeleni smuti

Čas je za zeleni smuti

Zeleni smutiji so osvojili svet.

A ne le zato, ker so ti napitki iz vode, sadja in zelenjave izjemno preprosti za pripravo. Prinašajo namreč kopico prehranskih koristi, ki vam pomagajo do bolj zdravega življenjskega sloga – poskrbijo za manj kilogramov in hlepenja po hrani, zagotavljajo več energije in vam pričarajo lepši videz. Tu je deset odličnih razlogov, zakaj se odločiti za pitje zelenih smutijev. Še več idej, spodbud in receptov najdete v knjigi Zeleni smutiji.

Če pijete zelene smutije, je to skoraj tako, kot bi dobili čistilno transfuzijo. Vse sestavine zelenih smutijev so namreč presne in zato bolj hranilne. Visoke temperature, pri katerih se sestavine najpogosteje kuhajo, uničijo veliko hranilnih snovi v hrani. Zeleni napitki pa so polni dobrodejnih vitaminov, mineralov, antioksidantov, protivnetnih snovi, rastlinskih hranil (fitonutrientov), vlaknin in vode. Vsebujejo tudi veliko klorofila, ki je po sestavi podoben hemoglobinu v človeškem telesu.

Zeleni smutiji so odličen način za zmanjševanje telesne teže. Vsebujejo veliko vode in zelenja oziroma zelenolistne zelenjave, ki si jo lahko privoščite v neomejenih količinah, ne da bi se zredili. Poleg tega je v njih tudi veliko vlaknin, ki ustvarjajo dolgotrajnejši občutek sitosti in zmanjšujejo neustavljivo željo po hrani.

Človeško telo se že po naravi poskuša znebiti strupov, vendar prevelika izpostavljenost kateremu koli od njih upočasni telesne sisteme za razstrupljanje. Dejstvo je, da lahko telesu pomagate pri razstrupljanju in odstranjevanju strupov, ki povzročajo večanje telesne teže in škodujejo zdravju.

Ko telo izkoristi hranila iz hrane, ki jo zaužijete, se mora znebiti delcev neizkoriščene hrane in odpadkov, nastalih s prebavljanjem. Če mu to ne uspe, neprebavljena hrana lahko zastaja ter pušča strupe in odpadke v telesu. Zeleni smutiji omogočajo, da dobite vlaknine, ki jih potrebujete za čiščenje telesa, poživljanje prebave in izločanje strupov.

Naravna, zdrava hrana je pot do skrivnosti notranje in zunanje lepote. Če uživate presno hrano, boste bolj sijoči in mladostni, pa tudi počutili se boste bolje. Ob hrani, ki skrbi, da so celice čiste in zdrave, blestite kljub svojim letom. Človeškim bitjem je namenjena hrana, ki jo sestavljajo predvsem sadje, zelenjava, semena in oreščki. Z uživanjem tovrstnih naravnih zdravih živil naše telo dobi vsa hranila, potrebna za dobro počutje in zdrav videz.

Prva sprememba, ki jo opazite, ko začnete piti zelene smutije, je kakovost kože. Koža namreč postaja bolj mehka in prožna, temni kolobarji pod očmi in zabuhlost pa bodo stvar preteklosti. Celice v telesu se bodo pomladile in delovanje telesnih organov bo učinkovitejše.

Dejstvo, da vsak dan »pojeste« pravo količino sadja in zelenjave, ne pomeni, da samodejno dobite vse hranilne snovi, potrebne za zdravje in dobro počutje. Mnogi ljudje namreč ne morejo učinkovito prebaviti čvrste hrane, zato telo ne vsrka v celoti hranil, ki jih vsebuje.

Zeleni napitki v zdrobljeni, tekoči obliki se presnavljajo veliko lažje kot čvrsta hrana, zato so tako biološko razpoložljivi in uporabni, da telo hranilne snovi iz njih začenja vsrkavati že, ko je napitek še v vaših ustih.

Današnja prehrana zahodnega sveta je ustvarila številne prebavne tegobe, med drugimi zgago, želodčni refluks, vnetje debelega črevesa, Crohnovo bolezen in sindrom razdražljivega črevesa. Temeljni vzrok za večino prebavnih motenj je pomanjkanje želodčne kisline. Če se je med prebavo ne izloči dovolj, gre velik del hrane, ki jo zaužijemo, skozi prebavni trakt neprebavljen, kar povzroča pline, napenjanje in druge prebavne motnje.

Ko se neprebavljena hrana kopiči v črevesu, začne povzročati različne bolezni. Glavni vzroki za prebavne motnje so predelana hrana, prevelika količina glutena in beljakovin, ocvrta živila in druge nezdrave maščobe.

Ker so zeleni smutiji v celoti zdrobljeni na majhne delce, je večina dela, ki bi ga sicer morala opraviti prebavila, že narejena. Telo tako lažje vsrka vse hranilne snovi, potrebne za kar najboljše zdravje.

Zadosten vnos tekočine v telo nam daje energijo in zagotavlja pravilno delovanja možganov, mišic, prebavil in imunskega sistema. Izsušenost organizma oziroma dehidracija je lahko zelo nevarna. Nanjo vplivajo različni dejavniki, kot so pitje gaziranih pijač ali kave, uživanje predelanih živil in kajenje.

Najboljši način za ugotavljanje, ali je v telesu dovolj tekočine, je preverjanje barve urina. Svetlo rumen in prosojen urin je znak zadostne oskrbe telesa s tekočinami, urin temno rumene barve pa običajno kaže, da smo dehidrirani.

Med vsakodnevnim mrzličnim hitenjem vse prepogosto pozabimo na pitje vode. Zeleni smutiji z visoko vsebnostjo vode zagotavljajo, da bo vaše telo ponovno dobro oskrbljeno s tekočino.

Sladek okus sadja v smutiju izravna včasih nekoliko grenek okus zelenja in pripomore, da je prigrizek okusen in nasitljiv. Mnogi ljudje, ki ob prvem pogledu na zelene smutije vihajo nos, postanejo z njimi zasvojeni, ko jih pokusijo. Okus je všeč celo otrokom.

Za pripravo smutija potrebujete pet minut ali manj, hitro in preprosto pa je tudi čiščenje. Če vse potrebne sestavine že zvečer shranite v plastično vrečko, jih naslednje jutro le stresete v mešalnik in obdelate. Po končanem delu mešalnik samo oplaknete in ga položite v pomivalni stroj. Shranjevanje, mešanje in čiščenje vam bo dejansko vzelo samo pet minut na dan.

Vašim brbončicam z zelenimi smutiji nikoli ne bo dolgčas. Na voljo je toliko različnih kombinacij sadja, zelenja in tekočin, da si resnično lahko vsak dan v letu privoščite drugačen zeleni napitek.

Zeleni smutiji
J. J. Smith

V 10 dneh nad strupe in kilograme

Menu