Vabljeni v trgovine Mladinske knjige. Blizu smo >

Čudežna limona

Čudežna limona

Limona izvira iz Indije in s Kitajskega.

Zaradi svoje živorumene barve in intenzivnega vonja že od nekdaj velja za zlati sadež, darilo bogov. Njena dragocenost danes celo narašča, tudi po zaslugi vračanja k naravnim izdelkom, ki so učinkoviti in prijaznejši do okolja.

Limona vsebuje največ vitamina C od vseh agrumov – že dve limonadi na dan pokrijeta povprečno potrebo po vitaminu C. Če je le mogoče, izberemo neškropljene, ekološko pridelane limone, ki niso pripotovale od daleč.

V gospodinjstvu je vsestransko uporabna: odganja mravlje in druge žuželke ter odstranjuje neprijetne vonjave.

Komarji

V limone našpikamo nageljnove žbice in v vsako sobo postavimo po eno limono. Oboje učinkuje kot naravni repelent proti komarjem in drugim žuželkam. V lupino narahlo zarežemo, da se v zrak sprosti prijeten vonj po limoni.

Mravlje in druge žuželke

Dovolj je že, da limonovo lupino postavimo na strateške točke – v bližino vrat in oken. Učinek lahko še podkrepimo s tem, da tla občasno pomijemo z mešanico vode, kisa in limonovega soka.

Limona je odlično naravno sredstvo za razkuževanje delovne površine, čiščenje vodovodnih pip in trdovratne umazanije med ploščicami, za čiščenje srebrnine in vodnega kamna ter odstranjevanje madežev ...

Madeži

Oblačilo z madeži od masla ali maščobe lahko namočimo v mešanici iz 5 delov tople vode in 1 dela limonovega soka. Na bombažu ali svili najprej naredimo preskus na manjšem koščku tkanine, nato tkanino zmočimo s toplo vodo, na madež kanemo limonov sok, ga zdrgnemo in speremo.

Limona naravno učinkuje antiseptično in protibakterijsko, zato je dobra zaveznica v boju proti aknam in ogrcem.

Njeno redno uživanje pripomore k zdravemu srčno-žilnemu sistemu, če njenih koristi pri želodčno-črevesnih težavah, zatiranju prehlada, slabi prebavi in nagnjenosti h glivičnim okužbam niti ne omenjamo.

Limona je tudi naraven dezodorant in razstruplja telo.

Limona je lahka in najprimernejša začimba za solate in zelenjavo, odlično zgoščevalno sredstvo za marmelade, poudari pa tudi okus jedi. Uporabljamo jo za sladice in torte.

Če bomo rižu med kuhanjem dodali limonov sok, se ne bo prijemal na posodo in bo ostal tudi bolj bel.

Rumena vitaminska bomba res vključuje veliko adutov. In kar je glavno: je poceni, dostopna in ne onesnažuje okolja.

Zeleno in varčno
Nataša Gliha

Poskrbite za svoje zdravje, okolje in denarnico – zaživite bolj zeleno in varčno!

Menu