V času, ko so trgovine zaprte, lahko našo ponudbo varno in udobno nakupujete prek spleta, telefona ali elektronske pošte. Preverite.

Dosje: zelena zelenjava

Dosje: zelena zelenjava

Listnate in številne druge vrste zelenjave ne spadajo le med najbolj hranljiva živila, temveč so tudi izjemno pestre.

Spoznajte njeno veličanstvo – zeleno zelenjavo.

Upravičeno spada med najbolj priljubljene vrste zelene zelenjave na svetu: zdrava je, zelo uporabna in, kar je najpomembnejše, čudovitega okusa. Listi so bodisi gladki ali nekoliko zgubani, in starejši ko so, temnejše barve so. Mlada špinača je blažjega okusa in jo je laže jesti surovo kot starejšo. Špinača je zelo bogata z železom, zato je odličen vir energije.

Zeleni podatek: Špinačni listi so bogati s klorofilom, ki je še zlasti pomemben za zdrav vid.

To je tista vrsta zelenjave iz družine bučnic, ki jo najpogosteje uporabljamo, in razlogi za to so kot na dlani. Mehke so, preproste za pripravo in iz njih lahko skuhamo presenetljivo pestre jedi. Pravzaprav jih lahko pripravljamo na vse mogoče načine, razen v kropu. Zelo bogate so z magnezijem in vlakninami, ki so bistvena hranila za zdravo srce in črevesje.

Zeleni podatek: Kalij in magnezij v bučkah pomagata zniževati krvni tlak.

Zaradi manjše vsebnosti oksalatnih snovi je v raštiki (ali slovensko tudi broskvi) največ kalcija v dostopni obliki med vso zeleno zelenjavo. Bogata je tudi z vitaminom K in je odličen vir vitaminov A in C ter mangana in vlaknin. Fitohranila, imenovana glukozinolati, pomagajo pri razstrupljanju in imajo protivnetne učinke.

Zeleni podatek: Med vsemi križnicami raštika najbolj znižuje holesterol.

Čeprav se avokadu zaradi velike vsebnosti maščob nekateri izogibajo, pa je ta maščoba koristna, podobno kot v orehih in lanenem semenu (oleinska kislina). Avokado je poln vlaknin in vitaminov K, B6, E in C, njegova tekstura pa je tako bogata in kremasta, da bi ga najraje namazala prav na vse.

Zeleni podatek: Če avokado uživamo skupaj z živili, bogatimi z beta karotenom, se lahko beta karoten, ki je pomemben antioksidant, štirikrat bolje absorbira.

Velja za odličen vir vitaminov K in C, kroma in folatov. Bogat je tudi s prehranskimi vlakninami in zelo pomaga pri razstrupljanju. Da boste deležni njegovih številnih koristi za zdravje, ga dodajte svojemu jedilniku enkrat ali dvakrat na teden.

Zeleni podatek: Brokoli je še zlasti bogat s flavonoidom kemperol, ki pomaga premagovati vnetja, povezana z nekaterimi alergeni.

Če kupite mlado peso skupaj z listi, boste za isto ceno dobili dve vrsti zelenjave. Pojejte te liste, saj so izjemno zdravi. Sladkasti so in imajo rahel okus po zemlji, podobno kot gomolji; uživamo jih lahko surove ali kuhane. Vsebujejo veliko luteina in več železa kot špinača.

Zeleni podatek: 40-gramski obrok surovih pesnih listov vsebuje kar 275 mg luteina, ki je pomemben za zdrav vid.

Zelena zelenjava
Jessica Nadel

Hitri, preprosti in okusni recepti za uživanje zelene zelenjave pri vsakem obroku.

Menu