Voditeljica dogodka Moj dan Zvezdana Mlakar

Drugi Moj dan – dan navdiha za boljše življenje

Dogodek Moj dan je na enem mestu združil avtorje najbolj priljubljenih knjig ta hip.

Dogodek Moj dan, ki je v organizaciji Mladinske knjige na enem mestu združil odlične govorce in njihove navdihujoče ideje za boljše življenje, je v začetku februarja do zadnjega sedeža napolnil dvorano ljubljanskega SitiTeatra. Vstopnice so pošle že več tednov pred prireditvijo, vročica pa se je začela stopnjevati že zjutraj, saj so prvi obiskovalci na prizorišče prišli več kot uro pred uradnim začetkom.

Med obiskovalci je bilo veliko takih, ki so dogodek obiskali že lani, ko je Moj dan zaživel prvič. Navdušenje nad celodnevnim druženjem, ki jih je napolnilo s pozitivno energijo, je marsikoga prepričalo, da se dogodek splača obiskati v dobri družbi – prijateljev, boljše polovice ali celo poslovnih partnerjev. Med občinstvom so sicer prevladovale ženske, a je temam, ki zanimajo oba spola, pozorno prisluhnilo kar nekaj predstavnikov močnejšega spola.

Izjemni ljudje, izjemne zgodbe

Na odru SitiTeatra v ljubljanskem BTC-ju so se zvrstili avtorji najbolj priljubljenih knjižnih uspešnic ta hip ter poznavalci poti do boljšega in bolj zdravega življenjskega sloga. Z obiskovalci so svoje znanje, zgodbe, ideje in navdihe delili Zoran Milivojević, Bruno Šimleša, Veronika Podgoršek, Tina Bončina, Aljoša Bagola, Robert Križaj, Emil Marinšek in Kenan Crnkić. Dogodek je povezovala voditeljica Zvezdana Mlakar, ki je predstavila posamezne govorce in jih vpeljala v njihovo temo.

»Verjemite sebi!«

»Ko sem danes stopila skozi vrata, se mi je zazdelo, da prihaja pomlad. Da sem začutila mehkobo in brstenje. Potem sem si rekla: 'Daj no, Zvezdana, zima je.' Ampak veste kaj, ni pomembno, kaj piše na koledarju, pomembno je, da sem slišala svoje občutke, da jim verjamem in da v njih uživam,« je Zvezdana Mlakar nagovorila obiskovalce in požela bučen aplavz. »Verjemite svojim občutkom,« je spodbujala polno dvorano, »ne dvomite vase, rastite in živite lepo.«

»Dolgo let sem verjela, da mi sreča pripada in da je nekaj najbolj groznega, če sem žalostna ali če mi ne gre vse po načrtih,« je nadaljevala. »To, da si kdaj pa kdaj žalosten, da ti ne gre tako, kot si želiš … to nas dela ljudi. In pa da se naučimo, kako prebroditi težave, in dobimo primerna orodja, smo danes tukaj.«

Na poti do srečnega partnerskega življenja

»Ljudje so nekoč drugače gledali na odnose,« je svoje predavanje začel priznani psihoterapevt Zoran Milivojević in pojasnil, kako srce in možgani vodijo naše ljubezensko življenje. Doktor medicine, ki živi v Srbiji in dela v Ljubljani, je opisal, kako nam srce in čustva, podkrepljeni z vzgojo in popularno kulturo, narekujejo izbiro partnerja, ter predstavil, kakšna je videti partnerska zveza, ko jo vodi zgolj pamet. Kot zagovornik tretje poti, ki poveže tako zavedne kot nezavedne procese, je ponudil nasvet: »Predelajte zaljubljanje. Da bi živeli lep, a realističen odnos, se zavedajte, zakaj ste se zaljubili.«

Pogovor o ljubezni, partnerstvu in seksu sta nadaljevala znani hrvaški strokovnjak za ljubezen Bruno Šimleša in priljubljena psihoterapevtka Veronika Podgoršek. Z iskrivim dialogom, ki so ga polnili dovtipi in smeh, sta razkrila moški in ženski pogled na zvezo. Bruno je poudaril, da je ljubezen, čeprav velja za žensko temo, stvar obeh spolov. »Vsi moramo znati pokazati svoja čustva,« je dejal, Veronika pa dodala, da moramo za ljubezen najprej poznati sami sebe in se razumeti. »Postanite sami tak partner, kot si ga želite,« sta obiskovalcem položila na srce in poudarila, da je komunikacija ključ do srečne zveze.

Ko se telo upre

Stres je človeku v pradavnini pomagal ubežati nevarnosti, danes pa močno načenja naše zdravje, je povedala doktorica medicine in psihoterapevtka Tina Bončina, ki se v svoji ambulanti vsak dan srečuje z izgorelostjo. Predstavila je mehanizme, ki jih sproža stres, in strategije za umiritev. »Sami si moramo reči, kdaj je dovolj,« je poudarila. »Poskrbite zase. Dobro jejte, naspite se, gibajte se ter imejte radi sebe in druge. Bodite prožni, prilagodite se situaciji. In ne bodite strogi do sebe.«

Intimno zgodbo o uspehu v poslovnem in zasebnem življenju, ki je vodila v izgorelost, je opisal kreativec, predavatelj in kolumnist Aljoša Bagola. »Ves čas smo na razpolago in to je grozljivo,« je povzel pasti sodobnih tehnologij in družabnih omrežij, zaradi česar je sam izklopil vse opomnike na mobilnih napravah. »Razpolovimo svojo razpoložljivost in podvojili bomo svojo razpoloženost,« je bil njegov nasvet ob izgorelosti. Iz izkušnje se je naučil, da mora znati prisluhniti sam sebi. In se imeti rad.

Nova življenjska obzorja

Čuječnost, ki nam pomaga do boljšega počutja, ohranjanja notranje stabilnosti in boljših odnosov, je na delavnici predstavil učitelj joge in meditacije Robert Križaj. Čuječnost je lahko še posebej koristna, ko se znajdemo v napetih odnosih. Če naredimo odmor, lahko preprosta tišina spremeni situacijo, s tem pa se spremeni tudi odnos. Obiskovalce je s praktičnimi vajami poslušanja in gledanja uvedel v čuječnost, s katero gradimo boljše odnose.

Ko je na oder stopil ambasador zdravega spanja Emil Marinšek, smo izvedeli, da za bolezni niso krive le slabe navade in stres, pač pa tudi premalo spanca. Njega je bolezen opomnila, da se mora predvsem naspati. Prav pomanjkanje spanja lahko privede do razvoja številnih bolezni, kar v svoji knjigi Zakaj spimo popisuje tudi strokovnjak za spanje Matthew Walker. Emil je nanizal vrsto nasvetov za boljše spanje, predavanje pa sklenil z besedami: »Če se imate zares radi, si privoščite dovolj spanja.«

Da je treba življenje znati živeti, je prepričan predavatelj, motivacijski govornik in avtor treh knjižnih uspešnic Kenan Crnkić. Toda kako? »Vse je mogoče, če začnete kreirati svojo lastno resničnost.« Ob pomoči petih stvari, ki jih je treba v življenju doživeti in narediti, je obiskovalce spodbudil, da poiščejo smisel in cilj svojega življenja. »Prvi korak pa je iskren pogovor s samim sabo.«

Skupaj za boljše življenje

Da je bilo počutje na dogodku Moj dan izjemno prijetno, so skrbeli tudi partnerji dogodka. Podjetje Lidl je pripravilo zdrave prigrizke in sadje, na njihovi stojnici pa je dobro voljo dvigoval prisrčni Zdravko Lidl. Udeleženci pa so se med predavanji razgibali z ambasadorjema Lidlove vitalnice Hano Verdev in Anžetom Avbljem – trenerja sta pokazala nekaj preprostih, a izjemno učinkovitih vaj.

Za osvežitev je poskrbela voda Dana, nova linija čajev 1001 cvet je ustvarjala prijetno razpoloženje, za zbranost in ostre misli pa je bila na voljo kava Barcaffe. Obiskovalci so prejeli tudi darila, ki so jih prispevali Lidl, Barcaffe, S.Oliver, Gorenjka, Dana, 1001 cvet in Zlato polje ter organizator Mladinska knjiga z izvodi priljubljenih revij za otroke in odrasle Ciciban, Cicido, Cici zabavnik, Moj planet, Pil, Pogled in Gea.

Nasvidenje naslednje leto

Dan, ki je prinesel veliko navdiha za dobro življenje, se je končal s prav posebnim presenečenjem. Skriti glasbeni gost Srđan Milovanović, ki je s svojim glasom in stasom navduševal že v tv-šovu Znan obraz ima svoj glas, je s pesmijo Lahko ti podarim samo ljubezen na noge spravil celotno dvorano. A presenečenj še kar ni bilo konec, saj je žreb eni od obiskovalk prinesel stol Spinalis.

Moj dan se je končal tako, kot se za dan navdiha tudi spodobi – s plesom in dobro voljo ter z obljubo nasmejanih obiskovalcev, da prihodnje leto spet pridejo. Do takrat pa nas spremljajo prijetni občutki, da smo ustvarili svoj dan!

Boljše in lažje življenje so pomagali omogočiti partnerji dogodka MOJ DAN

Organizator

Generalni partner

Veliki partnerji

Ostali partnerji

Menu