V času, ko so trgovine zaprte, lahko našo ponudbo varno in udobno nakupujete prek spleta, telefona ali elektronske pošte. Preverite.

Pogum je stanje duha, ki temelji na zavedanju lastne vrednosti.

Kaj je pogum?

Pogum in samozavest prihajata od znotraj.

Gre za stanje duha, ki temelji na zavedanju lastne vrednosti, dobrem počutju v svojem telesu in prepričanju, da smo lahko uspešni.

Ko verjamemo, da smo vredni, to prepričanje prenašamo tudi na druge, saj raziskave kažejo, da ko se dobro počutimo v lastni koži, tudi drugi ravnajo z nami tako, da se naše samospoštovanje le še krepi.

Živim, kot želim

Kadar verjamemo vase, se izzivov lotevamo z manj tesnobe in se bolj osredotočimo. Ko se osredotočimo, stvari bolje opravimo, občutek zmagoslavja pa nam vlije novega poguma. Na kratko, pogum in samozavest sta orodji, ki nam pomagata, da živimo, kot si želimo, in uresničimo svoje potenciale.
Pomagata nam, da se znebimo strahov in skrbi, ki nas omejujejo; pomenita, da znamo izbrati, kar si želimo, ne glede na to, kaj pravijo drugi. Če si zaupamo, se lahko s svetom spopademo s pogumom v srcu, kar izjemno pozitivno vpliva na delo, družinsko življenje in odnose. 
Pogum ni nespremenljiva osebnostna lastnost, ki jo imamo ali ne. V vseh nas je in kadarkoli v življenju ga lahko začutimo. Še več, pogum je nekaj, kar lahko razvijemo in okrepimo. Z nekaj preprostimi in nezapletenimi tehnikami, ki jih dr. Arlene K. Unger opisuje v knjigi Pogum: 50 vaj za čuječnost in sproščanje in jih lahko vključite v vsakodnevno rutino, boste postopoma, korak za korakom, krepili svoj pogum.
Raziskave namreč kažejo, da lahko že spremenjena drža telesa znatno poveča samozavest. Bolj samozavestni lahko postanemo tudi tako, da z zdravim življenjskim slogom poskrbimo za več energije. Če se več gibljemo, izboljšamo spalne navade, zdravo jemo in smo več na naravni svetlobi, smo pozitivnejši in bolj samozavestni. 

Veliko dnevne svetlobe

Preprost način krepitve poguma je, da dovolj časa preživite na dnevni svetlobi. Sončna svetloba spodbuja tvorbo serotonina, hormona, ki nadzoruje občutja sreče in samospoštovanja. Da se bo vaše jutro res dobro začelo, naredite to zelo učinkovito vajo. In ne pozabite – ves dan se trudite, da boste čim več na dnevni svetlobi.

  • Ko zjutraj vstanete, odgrnite zavese in poglejte v nov dan. 
  • Poglejte skozi okno, globoko vdihnite in iztegnite roke nad glavo. Izdihnite in v širokem loku roke spustite k bokom. Ko izdihnete, naj se vam usta raztegnejo v širok nasmešek.
  • Vajo ponovite štirikrat ali petkrat, z vsakim vdihom vpijajte sončno svetlobo, potem pa naj se vaš običajni dan začne.

Naučite se reči ne

Je »da« vaš samodejni odgovor, ko vas ljudje kaj prosijo? Mnogim je tako težko reči »ne«, da porabljajo čas za stvari, ki jih sploh ne želijo početi. Zaradi tega izgorevajo ali kuhajo zamero. S to vajo boste lažje rekli »ne«.

  • Poznati morate svoje prioritete. Če želite konec tedna preživeti s partnerjem, se boste lažje odrekli kavici s prijatelji.
  • Ker vas skrbi, da vam bodo ljudje zamerili ali vam obrnili hrbet, iščete izgovore in se pretirano opravičujete. Ob tem se v vas le krepi občutek, da bi morali reči »da«. Bolje bo, če preprosto, a odločno poveste: »Ne, to ne bo šlo.«
  • Če občutite tesnobo ali vam je neprijetno, opazujte občutja. Sčasoma bodo minila. Bolje, da vam je zdaj neprijetno, kot pa da boste jezni in nesrečni pozneje.
  • Nikar si ne belite glave s tem, kaj bodo rekli drugi. Opazujte misli in jih spustite mimo.

Na pot osebne rasti

Ljudje se delijo na tiste, ki se v glavi niso pripravljeni premakniti niti za milimeter, in tiste, ki so pripravljeni rasti. Slednji imajo v sebi več vztrajnosti, uspehi drugih pa jih manj vznemirjajo. Tisti, ki niso pripravljeni rasti, se hitreje vdajo, uspehi drugih pa jim grejo v nos. S to vizualizacijo boste spodbudili lastno prepričanje, da se lahko učite, izpopolnjujete in dosegate cilje, saj boste okrepili svojo sposobnost rasti.

  • Sedite udobno, a vzravnano. Naredite nekaj dolgih in počasnih vdihov in izdihov. Zaprite oči in si v misli prikličite podobo semena. Predstavljajte si, kako ga posejete, zalijete in gledate, kako sonce greje zemljo.
  • Vizualizirajte, kako iz semena počasi v vse smeri poganjajo korenine, potem pa kvišku šine še stebelce. Steblo je vse večje, vse bolj polno poganjkov, iz katerih se razvijajo drobceni listi.
  • Opazujte, kako je rastlina vse močnejša, listi vse večji, potem pa si na enem od poganjkov predstavljajte droben popek. Tudi ta počasi raste in se razpre v čudovit cvet. Uživajte v njegovi lepoti, dokler vam je prijetno, potem pa počasi spustite podobo iz misli in odprite oči.
Pogum: 50 vaj čuječnosti in sproščanja za krepitev samozavesti
Pogum: 50 vaj čuječnosti in sproščanja za krepitev samozavesti
Dr. Arlene K. Unger, 0

Menu