Kako odpraviti kašelj na naraven način?

Kašelj zna biti trdovratna in neprijetna nadloga tako za odrasle kot za otroke.

Preden posežete po pripravkih iz lekarne, ki so precej dragi, ne pa tudi nujno učinkoviti, preizkusite nekaj popolnoma naravnih pripravkov, kot svetuje dr. Katja Galle Toplak v knjigi Zdravilne rastline na Slovenskem.

Dve veliki čebuli narežite na kolobarje, jih posujte s sladkorjem in pustite stati preko noči. Da preprečite širjenje neprijetnega vonja, posodo kolikor mogoče tesno pokrijte. Sok, ki se izloči, odcedite in shranite v hladilniku.

Pri kašlju in hripavosti jemljite večkrat na dan jedilno žlico soka. Tak sok, ki nima več močnega okusa po čebuli, je pri vseh boleznih dihal odličen tako za odrasle kot otroke.

Bršljan je največkrat v uporabi za utekočinjenje sluzi pri trdovratnem, suhem kašlju, pri krčevitem kašlju, oslovskem kašlju in pri spastičnem bronhitisu.

Poparek pripravite iz ene čajne žlice posušenih bršljanovih listov (0,8 g), stoji naj 10 minut. Sladite ga z medom in pijte po dve do tri skodelice na dan.

Vrtni timijan se z velikim uspehom uporablja pri kašlju, bronhitisu in oslovskem kašlju.

Iz ene čajne žlice pripravite poparek, ki naj pokrit stoji 3–5 minut. Pijte po dve do tri skodelice čaja na dan. Kadar uporabljate sveže zelišče, zmanjšajte količino za polovico.

Pri oslovskem kašlju pa tudi pri drugih oblikah dušečega kašlja pomaga naslednja mešanica:

  • zel timijana Thymi herba 50 g,
  • korenina jegliča Primulae radix 30 g,
  • plod komarčka, strt Foeniculi fructus 10 g,
  • zel rosike Droserae herba 10 g.

Iz ene čajne žlice mešanice pripravite poparek in dnevno pijte največ po tri skodelice z medom sladkanega čaja po majhnih požirkih.

Za lažje izkašljevanje in pomiritev kašlja pripravite tole čajno mešanico:

  • list ozkolistnega trpotca Plantaginis lanc. folium 25 g,
  • list lapuha Farfarae folium 25 g,
  • list žajblja Salviae folium 25 g,
  • korenika omana Helenii rhizoma 25 g.

Iz dveh čajnih žlic mešanice pripravite zavretek in pijte po dve do tri skodelice vedno sveže pripravljenega čaja na dan.

Zdravilne rastline na Slovenskem
Katja Toplak Galle

Najcelovitejša knjiga o zdravljenju z rastlinami pri nas!

Menu