V času, ko so trgovine zaprte, lahko našo ponudbo varno in udobno nakupujete prek spleta, telefona ali elektronske pošte. Preverite.

Nove veščine za zdrave medsebojne odnose

Nove veščine za zdrave medsebojne odnose

Precej lažje je odvreči bombo kot naš ego.

Precej lažje je pobegniti pred bolečino zaradi zlomljenega srca tako, da zbežimo pred ljubeznijo. Precej bolj pogumno je vztrajati in se truditi za zadovoljujoče odnose v družbi, ki postavlja moške in ženske pred nove izzive.

K temu nagovarja tudi dr. John Gray, svetovno znani ameriški terapevt in avtor uspešnic o odnosih, v svoji novi knjigi Onkraj Marsa in Venere.

Sodobna ženska danes potrebuje nov način izražanja ljubezni, ki vključuje zadovoljevanje tako njene čustvene potrebe po pozornosti, sodelovanju, romantiki, intimnih pogovorih in enakovrednem spoštovanju kakor tudi povečane potrebe po samostojnosti in samouresničevanju.

In tudi sodobni moški ima nove potrebe: potrebuje občutek zaupanja, priznanja in cenjenosti zaradi truda, ki ga vloži v zagotavljanje nove čustvene podpore, ki jo potrebujejo njegova žena in otroci. Dr. John Gray to novo obliko podpore imenuje osebna ljubezen. Kako torej najti pravo obliko zadovoljevanja potrebe ženske in zagotavljanja podpore moškemu?

Poimenovanje t. i. moških in ženskih značilnosti izvira iz bioloških razlik med spoloma. A zanimivo (in pomembno) je, da izražanje moških značilnosti dvigne raven moškega hormona testosterona tako pri moških kot pri ženskah. Izražanje ženskih značilnosti pa dvigne raven ženskega hormona estrogena tako pri ženskah kot pri moških.

Razlike med t. i. moškimi in ženskimi značilnosti se pojavijo pri postavljanju vrednot, načinu reagiranja, izkazovanja ljubezni, pogovarjanja, pri izražanju potreb, tekmovalnosti, nazorih glede spolnosti ipd.

Na Marsu na primer cenijo neodvisnost, dosežke in uspeh, medtem ko na Veneri bolj cenijo deljenje, skrb in soodvisnost. Marsovec obvladuje stres tako, da se umakne v svojo votlino in si napolni baterije, preden se sooči s stresom. Kadar je Venerjanka v stresu, se o svojih težavah pogovori z bližnjo osebo, saj išče razumevanje in podporo.

Marsovec bi rad imel partnerko, ki uživa med spolnostjo tako kot on. Za Venerjanko so ljubeča dejanja zunaj spalnice enako pomembna kot tisto, kar se dogaja med rjuhami. Ima tudi večjo potrebo po občutkih bližine, navezanosti in intimnosti ...

S spremembo vlog v delitvi dela se moškemu in ženski spremeni tudi delovanje možganov in hormonov.Raziskave o možganih v zadnjem desetletju so pokazale, da npr. delo na gradbišču ali zagovarjanje stranke na sodišču dvigne ravni testosterona, medtem ko delo v vrtcu ali skrb za pacienta zviša ravni estrogena. Če ženske prevzamejo tradicionalne moške vloge, bodo doma izražale več marsovskih lastnosti, ker njihove vloge stimulirajo več moških hormonov kot ženskih.

Enako velja za moške, ki prevzemajo več tradicionalnih ženskih vlog. Zato je za ženske, ki opravljajo tradicionalna moška dela, pomembno, da doma izražajo svojo ženstvenost, saj s tem ohranjajo zdravo ravnovesje med svojimi ženskimi in moškimi hormoni.

»Zakaj se ne morem zaljubiti,« se morda sprašuje ženska, ki je preveč v stiku s svojo moško platjo. Privlači moškega – ali jo privlači moški –, ki je preveč v stiku s svojo žensko platjo in jo potrebuje zato, da skrbi zanj, in ne zato, da bi on skrbel zanjo. Po drugi strani pa jo lahko privlačijo moški, ki pretirano izražajo svojo moško plat. Le ob takšnem moškem se najbrž počuti kot »prava ženska«. Vzpostavljanje ravnovesja med našo moško in žensko platjo v razmerju je prvi korak, da pritegnemo pravo osebo.

Milijone moških in žensk dandanes spodbujajo k uživanju hormonov za izboljšanje hormonskega neravnovesja, kar ni brez tveganja. Za obnovo hormonskega ravnovesja obstajajo posebne veščine in tehnike grajenja odnosov (npr. Venerini pogovori) in naravne rešitve, kot je uživanje vitaminov, mineralov, zelišč in superživil.

Skupna rast v ljubezni ne zahteva popolnosti. Pa vendar – ona mora biti slišana, on pa mora biti cenjen. Skupna rast v ljubezni je junaško potovanje, na katerem odkrivamo in izražamo naš najvišji potencial s sočutjem, modrostjo in enakovrednim partnerstvom: z našim partnerjem in v ravnovesju s samim seboj.

Onkraj Marsa in Venere
John Gray

Veščine v odnosih v današnjem kompleksnem svetu

Menu