Vabljeni v trgovine Mladinske knjige. Blizu smo >

Patrick McKeown, foto: Anita Murphy

Patrick McKeown: Mrzlično sem iskal rešitev za svoje zdravje in jo našel

Zgodba irskega strokovnjaka za dihanje, ki je z metodo umirjenega dihanja skozi nos premagal astmo.

Irec Patrick McKeown je leta in leta trpel zaradi težav z dihanjem, astme in pretirane zadihanosti. Poleg tega je slabo spal in glasno smrčal, zaradi česar se je zbujal utrujen in neprespan.

»Nisem bil v dobri kondiciji, nisem bil zdrav in nisem bil samozavesten. Mrzlično sem iskal rešitev za svoje zdravstvene težave. Nazadnje sem jo našel. Z njo sem odpravil tudi smrčanje, pretirano zadihanost in utrujenost,« piše avtor knjige Dober dih.
 

Revolucionarna metoda onstran železne zavese

Patrick McKeown je v iskanju rešitev naletel na delo pokojnega dr. Konstantina Butejka, odličnega ukrajinskega zdravnika, ki je opravil inovativne raziskave in odkril optimalno dihanje za astronavte še v času vesoljske tekme med ZDA in takratno Sovjetsko zvezo. Zaradi hladne vojne so njegove pionirske metode ostale na drugi strani železne zavese, po letu 1990 pa je vendarle postal znan tudi drugod po svetu.

Skrivnost metode dr. Butejka je bila v izjemno učinkovitem in odmerjenem načinu dihanja skozi nos. Patrick McKeown jo je preizkusil in simptomi astme so pri njem praktično izginili. »Z uporabo dihalnih vaj, ki so temeljile na naukih dr. Butejka, sem uspešno odpravil težave z dihanjem med spanjem in kronično astmo ter popolnoma odpravil težave, ki so me pestile vse življenje,« je dodal. Njegovo življenje se je korenito spremenilo. Na bolje.

Odločil se je, da bo metodo dr. Butejka delil naprej. Še več. McKeown jo je v trinajstih letih nadgradil in razvil v program Oxygen Advantage, ki se je izkazal za odličnega pri obvladovanju astme, krepitvi imunskega sistema in izboljšanju telesne pripravljenosti.

Zdaj lahko več o tej znanstveno dokazani metodi pravilnega dihanja in njenih blagodejnih učinkih preberete v izjemno uspešni knjigi Patricka McKeowna Dober dih.

»Z uporabo dihalnih vaj sem uspešno odpravil težave z dihanjem med spanjem in kronično astmo.« Patrick McKeown

Preveč dihanja škoduje

Vdihujete skozi nos in izdihujete skozi usta? Dihate na glas, se vam prsni koš ob tem vidno dviga in spušča? Po splošno razširjenem prepričanju naj bi globok vdih povečal prenos kisika v kri. Vendar je to podobno, kot bi nekomu, ki je že sit, rekli, naj še malo poje.

Vsebnost kisika v krvi je namreč nemogoče povečati, saj kri skoraj vedno vsebuje dovolj kisika. To bi bilo podobno, kot če bi poln kozarec poskušali še dodatno napolniti. Znanstvene raziskave kažejo, da si s takšnim dihanjem ne delate usluge. Bolje bi bilo, ko bi dihali plitvo in ves čas skozi nos.

Dihanje skozi nos namreč sproži dihanje s prepono in zagotavlja redno, umirjeno in enakomerno dihanje. Na tak način tudi lažje uravnavamo količino vdihanega in izdihanega zraka, za vaše zdravje in dobro počutje pa je prav to bistvenega pomena.
 

Bistvena je količina vdihanega zraka

Zrak res ni stvar, zaradi katere bi se pozno zvečer usedli za mizo in hlastali po njem ali pa bi se ga ob koncu tedna prenajedli. Vendar pa znanstveniki ugotavljajo, da je to na neki način mogoče in se dogaja – pravzaprav zelo pogosto in zelo veliko ljudem.

  • Kako dobro dihate?
  • Ali čez dan dihate skozi usta?
  • Se hitro zadihate?
  • Spite z odprtimi usti? (Se zjutraj zbudite s suhimi usti?)
  • Morda smrčite?
  • Čez dan pogosto zajamete sapo ali zehate?

Če ste na eno ali več vprašanj odgovorili z da, obstaja velika verjetnost, da dihate preveč.

Dihanje skozi nos sproži dihanje s prepono in zagotavlja redno, umirjeno in enakomerno dihanje.

Tako kot presežek kalorij škoduje presnovi, tako tudi kisik lahko predčasno poškoduje tkiva, ker ustvarja preveč prostih radikalov. To so visokoreaktivne in uničevalne molekule, ki poškodujejo maščobe v celičnih membranah, beljakovinah in molekulah DNK.

Tudi med dihanjem lahko ustvarimo nekaj prostih radikalov, ki lahko v našem telesu naredijo precej škode. S pravilnim dihanjem pa lahko to zanesljivo preprečimo in poskrbimo za zdravje, boljše počutje in telesno pripravljenost.
 

Dihajte skozi nos in tudi seks bo boljši!

Pri raziskavah, ki so jih opravili na moških z nosnimi polipi, so ugotovili, da je v tej skupini več težav z erekcijo. Po kirurški odstranitvi polipov so spet lahko dihali skozi nos in njihove težave z erekcijo so se bistveno zmanjšale. Tudi ženske bodo z dihanjem skozi nos na tem področju samo pridobile. S pravilnim dihanjem se namreč v nosni votlini tvori dušikov oksid, ki ima pomembno vlogo pri povečanju libida.

Vaje in nasveti v knjigi Dober dih vam bodo pomagali tudi na drugih pomembnih področjih. Z izboljšanim dihanjem boste okrepili vaše zdravje, izboljšali počutje ter vitalnost. Odkrili boste nov način vadbe za srce in ožilje, s katerim bodo profesionalni športniki izboljšali svoje rezultate, rekreativci pa bodo odkrili še neodkrite potenciale. Tudi vsi tisti, ki nikakor ne najdete časa za redno rekreacijo, boste okrepili imunski sistem, bolje spali, se sprostili in se počutili dosti bolje.

Dober dih: s pravilnim dihanjem do zdravja, moči in vitkosti (Žepnica)
Dober dih: s pravilnim dihanjem do zdravja, moči in vitkosti (Žepnica)
Patrick Mckeown

Menu