Vabljeni v trgovine Mladinske knjige. Blizu smo >

Poznate brezglutenska žita?

Poznate brezglutenska žita?

Žita so pomemben del zdrave in uravnotežene vsakodnevne prehrane, saj so bogata z beljakovinami, vlakninami, vitamini B, antioksidanti in minerali.

Preobčutljivi za beljakovino gluten se žit, kot so pšenica, ječmen, bulgur, kamut ali pira, v velikem loku izogibajo. Je pa vseeno nekaj žit, ki jih lahko brez skrbi uživajo. Tu je seznam takšnih žit brez glutena, ki jim greni življenje. Najdete ga tudi v knjigi Čudovita žita.

Njena drobna okrogla zrna svojo čvrsto teksturo ohranijo tudi po kuhanju. Odkrili so jo že Inki, danes pa so najbolj razširjene bela, rdeča in črna različica. Zaradi visoke vsebnosti olj je kvinojo najbolje hraniti v nepredušno zaprti posodi v hladilniku.

Izvira iz Azije in je med žiti pravi posebnež, saj botanično spada med trave, sorodna pa je tudi rabarbari in kislici. Ajda je eno najbolj zdravih, okusnih in vsestranskih polnovrednih žit. Zrna edinstvene trikotne oblike lahko kupite nepražena ali pražena. V nepredušno zaprti posodi v hladnem in suhem prostoru jo lahko hranite do 12 mesecev.

Drobceno žito, približno enake velikosti kot makovo seme, raste v skrajnih razmerah, tudi v zelo namočenih ali sušnih tleh (pretežno v Etiopiji in Eritreji). Je zelo različnih barv, od bele in rdeče do temno rjave. V nepredušno zaprti plastični ali stekleni posodi ga lahko hranite do 12 mesecev.

Drobna semena z okusom po oreščkih so starodavni Azteki odkrili že pred več kot 8000 leti. To žito je bilo eno njihovih glavnih živil. Če ga hranite na toplem, izgubi okus in postane grenko, v hladnem in suhem prostoru pa zdrži do 12 mesecev.

Proso je rastlina z drobnimi okroglimi zrni, največkrat ga lahko dobite oluščenega. V Aziji je bilo močno razširjeno, preden je tam glavno žito postal riž. Proso hitro postane žaltavo. Če ga hranite v nepredušno zaprti posodi v omarici, ostane svež do dva meseca, v hladilniku pa štiri.

Morda ga bolje poznate pod imenom polenta in čeprav velja za italijansko specialiteto, raziskave kažejo, da so ga najverjetneje odkrili že Indijanci približno 5000 let pr. n. št. Pridobiva se iz zmlete posušene koruze, lahko je drobno zmlet, srednje zmlet ali pa grobozrnat. Koruzni zdrob, shranjen v nepredušno zaprti posodi v hladnem in suhem prostoru, bo ohranil svežino do 12 mesecev.

Majhna okrogla zrna, ki izvirajo iz Afrike, so lahko od bele do rjave barve, rdeče ali črne. Najbolj običajen je beli sirek. Zmlet odlično nadomešča pšenično moko, ohranjen v celem zrnu pa je fantastična pokovka. V nepredušno zaprti posodi in v hladnem in suhem prostoru ga lahko hranite najmanj 12 mesecev.

Čudovita žita
Laura Agar Wilson

Menu