V času, ko so trgovine zaprte, lahko našo ponudbo varno in udobno nakupujete prek spleta, telefona ali elektronske pošte. Preverite.

Poznate te manj znane sestavine za zdrav jedilnik?

Odločili ste se, da boste jedli bolj zdravo in uživali več zelenjave, a ste se znašli pred zagato, da jedi kar nekako niso tako okusne, kot ste pričakovali.

S čim torej obogatiti svoje vsakodnevne jedi, da boste hkrati dobili tudi dovolj potrebnih hranil? Tu je nekaj manj znanih sestavin, ki jih morda še ne poznate, a lahko izdatno obogatijo vaše smutije, juhe, omake, solate, priloge, sladice in prigrizke. Recepte za okusne zelenjavne jedi poiščite v knjigi Zelena zelenjava.

Ne zamenjajte ga s pekovskim ali pivskim kvasom. Jedilni kvas je na voljo v kosmičih, ki so prijetno »sirastega« okusa in so odličen dodatek k omakam ali kot posip za pokovko. Nekaterim vrstam dodajo vitamin B12. Kupite ga lahko v samopostrežbah ali trgovinah z zdravo hrano.

Zelo okusna, mehka, drobna bela in zelena semena vsebujejo precej maščobnih kislin omega-3. Odlična so kot posip za jogurt, juho in solato. Na voljo so v samopostrežbah in trgovinah z zdravo hrano.

Ta kis je v resnici slanica, ki ostane po fermentaciji japonskih sliv ume in listov šiso. Je ostrega okusa, precej slan in zelo »umami« (japonska beseda za prijeten slan okus), zato ga je treba previdno odmerjati. Uporabite ga namesto navadnega kisa za pripravo solat ali jedi, ki jih želite okisati in soliti hkrati. Najdete ga v trgovinah z zdravo hrano in na spletu.

Temu sladkorju rečejo tudi biološki trsni sladkor ali kondenziran trsni sok. Gre za granuliran trsni sladkor pred rafiniranjem, ki je do zdravja veliko bolj prijazen kot beli sladkor. Še vedno vsebuje melaso, zato je bogatejšega okusa, in je obenem veganski, saj ga niso prečistili skozi živalsko oglje. Če ne dobite neprečiščenega trsnega sladkorja, uporabite granuliranega.

Rezanci, znani tudi kot kelp, so natanko to, kar pove ime: rezanci, narejeni iz morskih alg. Imajo zanimivo teksturo, ki je obenem hrustljava in nekoliko žvečljiva, in nimajo močnega okusa, a se odlično navzamejo okusov slastne zelenjave in prelivov. So zdrava alternativa testeninam, rezancem in rižu. So dober vir joda in kalcija in ne vsebujejo glutena. Prodajajo jih v trgovinah z zdravo hrano, na policah z azijskimi živili in na spletu.

Ta drobna semena so hranilna bomba, saj so polna beljakovin, vlaknin, kalcija in za srce koristnih maščobnih kislin omega. Ker vsrkajo skoraj desetkrat toliko vode, kot so težka, se lahko uporabljajo kot gostilo za smutije ali celo kot nadomestek za jajca. Na voljo so v bolje založenih samopostrežbah in trgovinah z zdravo hrano.

To živilo iz soje izdelujejo tako, da cela zrna stiskajo skupaj in fermentirajo. Ima precej močnejši okus kot tofu, a je prav tako slasten. Najpogosteje se ga nareže na kose in na hitro popeče. Z njim obogatite juhe, solate in sendviče. Najdete v trgovinah z zdravo hrano in večjih samopostrežbah.

Zelena zelenjava
Jessica Nadel

Hitri, preprosti in okusni recepti za uživanje zelene zelenjave pri vsakem obroku.

Menu