Vabljeni v trgovine Mladinske knjige. Blizu smo >

Razstrupljanje telesa – modna muha ali skrb za zdravje?

Razstrupljanje telesa – modna muha ali skrb za zdravje?

Naša jetra so filter organizma, ki iz telesa odstranjuje strupene snovi, da se ne vrnejo v krvni obtok in celice.

Če je strupenih snovi preveč, jetra ne morejo dobro opravljati svojega dela. Takrat se strupi začnejo kopičiti v telesu. Da si telo povrne moči, ga je treba – razstrupiti.

Najprej se prepričajmo, ali program, ki smo ga izbrali, ustreza našemu zdravstvenemu stanju. Če se razstrupljamo zgolj s prehrano, izbirajmo živila, ki odvajajo vodo, vežejo strupe, čistijo in poživljajo ter hkrati izvirajo iz biološke ali eko­loške pridelave.

Izogibajmo se živilom, ki vsebujejo strupe (živalske beljakovine, toplotno obdelane maščobe, industrijsko pripravljena hrana), ter omejimo porabo alkohola, kave, sladkorja in soli, ki obremenjujejo naš organizem. Prehrana naj bo uravnote­žena – brez prevelikih količin enega živila oziroma pretiranih omejitev. Ne pozabimo na kakovosten spanec in dovolj gibanja.

Spomladi jedilnik obogatimo z zelenolistno zelenjavo – ta svojo barvo dolguje klorofilu, ki ima tudi razstrupljevalne lastnosti, saj spodbuja dovajanje kisika v celice ter uravnava kislost organizma. Uživajmo beluše in kumare z veliko vode in blagih diuretičnih snovi, ki čistijo organizem. Dobra izbira so artičoke, regrat, redkvice in črna redkev, ki čistijo jetra in odstranjujejo nakopičene strupe.

Repa in korenček, bogata z betakarotenom, poskrbita za sijočo polt. Brokoli, špinača, motovilec in grah pomagajo čistiti organizem, z vitaminom C bogata peteršilj in paradižnik pa poživljata telo. Več receptov in idej za obroke, prilagojene letnim časom, najdete v knjigi dietetičarke, nutricionistke in navdušene kuharice Lucie Reynier Razstrupljanje detoks.

Avokado, bogat z zdravimi maščobami, nam pomaga odstranjevati nakopičene slabe maščobe, češnje in jagode z antioksidanti dajejo veliko energije, hruške in jabolka pa z vlakninami poskrbijo za čiščenje prebavnega sistema.

Jedilnik obogatimo z uživanjem napitkov iz zdravilnih rastlin s koristnimi učinki, pijemo denimo zeleni in zeliščni čaj, limonin čaj z ingverjem ... Uporabljajmo tudi razstrupljevalne začimbe, kot so kurkuma, ingver, čili, cimet, nageljnove žbice, poper in muškatni orešček.

Idealno je, če se razstrupljanja lotimo z novo sezono. Ob vsaki menjavi letnega časa se mora naše telo prilagoditi novim ritmom in navadam. To je primeren čas, da očistimo organizem in mu omogočimo, da v polni formi zajadra v novo obdobje. Razstrupljanje je koristno tudi po obdobju pretiravanja s hrano ali po poletnih počitnicah. Več kot štirje programi razstrupljanja na leto niso potrebni, ker lahko zmotijo delovanje organizma.

Razstrupljanje telesa traja v povprečju od 1 do 10 dni, odvisno od zastavljenega cilja in izbranega programa pre­hranjevanja. Predolg program ne prinaša posebnih koristi, saj se organizem očisti že v nekaj dneh. Po razstrupljanju jemo uravnoteženo, zdravo in raznovrstno hrano, da se izognemo ponovnemu kopičenju toksinov.

Razstrupljanje detoks
Lucie Reynier

40 hitrih receptov za domiselne in okusne predjedi, glavne jedi, sladice in napitke, prilagojene posameznim letnim časom.

Menu