V času, ko so trgovine zaprte, lahko našo ponudbo varno in udobno nakupujete prek spleta, telefona ali elektronske pošte. Preverite.

Priročnik Zala tamala razbija mite o ženskih spolnih organih

Skrivnostni svet ženskih spolnih organov

Mladi norveški zdravnici v knjigi Zala tamala odkrito govorita o negi in uporabi ženskih spolnih organov, o užitkih, pa tudi o tegobah »tam spodaj«.

Spolovila so bržkone najintimnejši del našega telesa. So naši bližnji sopotniki od trenutka, ko se skozi mamino nožnico prerinemo na svet in ugledamo svetlobo dneva. Čeprav so tako zelo pomembna, pa ženske o lastnih spolnih organih, njihovi negi, zdravju in užitkih, ki jih lahko ponudijo, vemo čisto premalo …

To sta ugotovili tudi norveški zdravnici Nina Brochmann in Ellen Støkken Dahl, ki sta še kot študentki medicine poučevali spolno vzgojo in pisali nadvse priljubljen blog o spolni vzgoji, v katerem sta sproščeno posredovali preverjeno znanje ter rušili tabuje o spolnosti. Iz bloga je sčasoma zrasel zabaven in nadvse duhovit priročnik Zala tamala o ženskih spolovilih in spolnem zdravju, ki je postal velika mednarodna uspešnica. Knjiga, ki podobno kot Čarobno črevesje nemške avtorice Giulie Enders z zanimivimi podatki in sočnim humorjem razbija tabuje o telesu in spolnosti, je že prevedena v 35 jezikov.

Nina Brochmann in Ellen Støkken Dahl ugotavljata, da se danes sicer res veliko piše o spolnosti, vendar pa številni mladi veliko časa namenjajo gledanju pornografije. Včasih je to tudi njihov prvi (v)pogled v spolnost. Posnetki seksa so na voljo skoraj povsod, najstniki pa tistim, s katerimi so v zvezi, pošiljajo slike otrdelega penisa in nabreklih prsnih bradavičk.

»Nekateri bi rekli, da živimo v najbolj spolno odprti družbi v zgodovini. To je ustvarilo velikansko dvojnost. Do navdiha in podatkov o pohoti, poželenju in človeškem telesu imamo večji dostop kot kdaj prej. Samo klik z miško, in že je znanje na voljo. Toda ta odprtost ni okrepila naše samozavesti – pravzaprav je verjetno prav nasprotno.«

Mediji namreč prikazujejo olepšano ali pa izkrivljeno različico spolnosti. Tako so nastali ideali o seksu, negotovost, ki je v nas, pa s tem samo narašča. Verjetno ima zato marsikatera ženska občutek, da je njen spolni nagon prešibak, da ima čisto premalo razburljivega seksa in da doživi premalo orgazmov.

Ponosno in samozavestno o ženski spolnosti

Ko sta se avtorici priročnika Zala tamala srečevali z ženskami različnih starosti, se jima je zdelo, da bi lahko v neskončnost odgovarjali na vprašanja, kot so:

  • Sem spodaj videti normalna?
  • Ali izloček pomeni, da imam spolno prenosljivo okužbo?
  • Bom ob prvem seksu res krvavela?
  • Kaj je narobe, če vsakič ne doživim orgazma?

Zato v knjigi temeljito in strokovno, obenem pa iskrivo in sproščeno odgovarjata na takšna in podobna vprašanja, ki zadevajo vse podrobnosti ženskih spolovil. Brez zadrege spregovorita o izcedkih, menstruaciji in drugih »tekočih zadevah«, pa o preklemanskem PMS-ju, igri hormonov in zanositvi, razpišeta se o seksu in o tem, kaj naj bi bilo »normalno spolno življenje« ter kako priti do orgazma (članek preverite TU). V zadnjem delu knjige opišeta tudi bolezni in tegobe, ki vas lahko pestijo »tam spodaj«.

Kaj vse ste želeli vedeti, pa niste vprašali

»Hoteli sva, da se dekleta in ženske čudijo svojemu izjemnemu telesu in so ponosne nanj. Poskrbeti sva hoteli za verodostojne zdravstvene informacije, ki temeljijo na raziskavah ter so napisane razumljivo in zabavno. Brez moraliziranja in zadrege – ponuditi sva hoteli samo odkrite in zanesljive vire,« sta zapisali avtorici ob izidu knjige. Navdušenje bralk in tudi strokovne javnosti po vsem svetu dokazuje, da jima je to zelo dobro uspelo.

Zala tamala: priročnik o negi in uporabi ženskih spolnih organov
Zala tamala: priročnik o negi in uporabi ženskih spolnih organov
Nina Brochmann

Menu