Ste v finančnem stresu?

Finančni stres je posledica pomanjkanja znanja in neurejenih osebnih financ.

Si želite kar se da hitro do finančne zrelosti in s tem vplivati na kakovost svojega življenja? Prisluhnite nasvetom dveh priznanih slovenskih strokovnjakov za osebne finance, zakoncema Ani in Mitji Vezovišek, ki sta svoje bogato znanje zbrala v knjigi Adijo, finančni stres.

Zakonca se s financami ukvarjata že skoraj dve desetletji. Ana je specialistka za financiranje in osebni proračun, v zadnjih letih se ji je uspelo uveljaviti kot prvi finančni coach v Sloveniji. Mitja je ustanovitelj uspešne finančne svetovalne hiše in start up podjetja ter eden redkih Slovencev, ki so pridobili naziv »upravljalec osebnega premoženja«.

Oba sta prepričana, da vsak lahko doseže finančno zrelost. To sicer ni preprosto, je pa mogoče! Vprašanje je le, kaj smo pripravljeni narediti, da to dosežemo. Pot do finančne zrelosti, neodvisnosti in celo svobode namreč vodi skozi vsa obdobja finančnega odraščanja.

V knjigi Adijo, finančni stres priznana slovenska strokovnjaka ovržeta kar 39 mitov oziroma prepričanj, ki nas ovirajo na poti do finančne svobode. Saj jih poznate, kajne?

  • Če bi več zaslužil, bi se vse uredilo.
  • Za finance skrbi moj partner, zato se meni ni treba ukvarjati s tem.
  • Nepremičnino je bolje kupiti kot najeti.
  • Vsak odrasli mora imeti sklenjeno življenjsko zavarovanje.
  • Na stran bom dal, če mi bo konec meseca kaj ostalo …

 

Ne glede na to, ali na mesec zaslužimo sedemsto, tisoč, tri tisoč (in tako naprej) evrov, nam konec meseca praviloma ne ostane nič. Kajti običajno velja, da več ko imamo, več tudi porabimo.

Torej? Kaj moramo potem storiti? Zakonca Vezovišek svetujeta:

  • Stvarno oceniti, kje smo trenutno in kam želimo priti.
  • Ugotoviti, katera prepričanja nas ovirajo in nam onemogočajo nadaljevanje poti.
  • Poiskati pot, ki nas vodi do cilja, pa naj bo to finančna svoboda ali »le« finančna varnost.
  • Ukrepati.

»Če želimo kar najhitreje finančno odrasti, moramo poskrbeti, da bomo imeli najboljši sistem za upravljanje z denarjem,« pravita Ana in Mitja Vezovišek. Najboljši sistem, kar sta jih v skupnih šestintridesetih letih v finančni industriji videla, je sistem treh vreč denarja ali krajše 3-VD. »Gre za sistem, ki sva ga razvila prav midva in temelji na najinih izkušnjah, saj se nama drugi sistemi niso zdeli dovolj celoviti.«

 

Menu