Vabljeni v trgovine Mladinske knjige. Blizu smo >

Terapija z dotikom

Terapija z dotikom

Ste kdaj pomislili, da so vaš vrat, ramena in pljuča povezani s stopali in dlanmi?

In to tako močno, da lahko težave s temi organi lajšate z masažo določenih točk. To je bistvo refleksoterapije, metode samozdravljenje telesa, ki ji pravijo tudi terapija dotika.

S pomočjo refleksnih točk na dlaneh in stopalih namreč telo sproščate, pospešite obtok krvi in celostno uravnotežite telesne sisteme. Kako celovito deluje ta terapija, predstavlja knjiga Refleksologija za začetnike.

Čeprav je bila masaža stopal znana že starodavnim kulturam, med drugim na Kitajskem, Japonskem, v Indiji in Evropi, pisni dokazi o refleksnih kartah segajo v zgodnje 18. stoletje. Leta 1917 je dr. William FitzGerald predstavil koncept osnovne karte v Teoriji navpičnih točk.

Dr. Joe Shelby Riley je nato leta 1924 predstavil prečne regije, potem ko je z dr. FitzGeraldom temeljito preučil consko terapijo. Njuno delo je pospešilo razvoj sodobne refleksologije in z leti je nastala zapletena karta refleksnih točk, ki jo poznamo danes.

Od leta 1975 raziskovalci z Danskim združenjem za refleksologijo na čelu po vsem svetu opravljajo raziskave v skladu z znanstvenimi metodami, med drugim na Kitajskem, v ZDA, Španiji, Angliji in na Danskem. Leta 1993 je bila refleksološka raziskava prvič objavljena v znanstveni medicinski literaturi.

Kakšna je torej dejanska povezava med vratom, rameni, pljuči in križem ter stopali? Sporočila potujejo po vsem telesu po živčnih poteh, ki povezujejo karto refleksnih točk na stopalih z ustreznimi telesnimi deli.

V vsakem stopalu je več kot 7000 živčnih končičev. Ti se združujejo v živce nog, ki se v telesu povezujejo z drugimi živci. Ko se nekje v telesu poruši zdravstveno ravnovesje – ko se denimo razvije napetost v križu – nastajajo različne kemične zapore okoli živčnih končičev na refleksni točki na stopalu, ki ustreza ledvenemu predelu.

Ena od teh kemikalij naj bi bila »snov P«, živčni prenašalec, ki naj bi posredoval bolečino. Kopičenje te snovi ovira prost pretok bioelektričnega toka po živcu in tako delno ovira sporočila, ki potujejo po živcu. Z rahlo razgradnjo snovi P in drugih kemičnih snovi z uporabo posebnih tehnik lahko pričakujemo olajšanje v ustreznem oddaljenem telesnem delu.

Zato refleksologija spodbuja tudi razstrupljanje. Zastoj različnih kemičnih snovi okoli živčnih končičev je mogoče odpraviti s tehnikami refleksne masaže, te pa se nato filtrirajo skozi ledvice in izločijo s sečem.

Refleksna terapija temelji na konceptu zemljevidov pritiska. To so tako imenovane refleksne karte v obliki delov človeškega telesa, in sicer stopal, dlani in uhljev. Vsak telesni del, od vrha do tal, spredaj in zadaj, ima ustrezno refleksno točko na stopalih, dlaneh in uhljih.

Karta stopal je majhen zemljevid celotnega človeškega telesa, kjer ima vsak telesni del ustrezno točko na stopalih. Drugače povedano, stopalo predstavlja celoto oziroma telo. Na desnem stopalu so vse refleksne točke za desno stran telesa in na levem stopalu vse refleksne točke za levo polovico telesa.

Izvajanje posebnih masažnih tehnik s pritiskanjem palca ali drugih prstov na določene dele stopal lahko pripomore k učinkovitejšemu delovanju oddaljenega dela telesa ter lahko lajša bolečino in težave.

Refleksologija za začetnike
Stefanie Sabounchian

Priročnik za refleksno masažo stopal

Menu