V času, ko so trgovine zaprte, lahko našo ponudbo varno in udobno nakupujete prek spleta, telefona ali elektronske pošte. Preverite.

Ustavite bolečino na varen način

Vas boli?

Preden pogoltnete protibolečinsko tableto, si vzemite nekaj minut in se seznanite z osnovami varne uporabe zdravil brez recepta.

Na družinskih počitnicah v Španiji je 71-letni Denis Seguin začutil bolečino v kolkih, nogah in kolenih. Ko se je vrnil domov v Francijo, je pred spanjem vzel nekaj tablet diklofenaka. 

Te protivnetne protibolečinske tablete, ki so v številnih evropskih državah na voljo brez recepta, so mu pomagale, a je prišlo do nepričakovanega stranskega učinka: alergijske reakcije. 

“Zbudil sem se sredi noči, po obrazu me je ščemelo in srbelo, imel sem izpuščaj in otekle ustnice,” se spominja upokojeni kmet in župan podeželske skupnosti Le Recoux v departmaju Lozère na jugu Francije. Nehal je jemati tablete in skrb vzbujajoči simptomi so se umirili, nato pa je prešel na ibuprofen. 

Kot kaže Denisova izkušnja, je treba tudi vsakdanje protibolečinske tablete jemati resno. To, da jih lahko kupite v lekarnah, v nekaterih državah pa tudi na bencinskih črpalkah in v večjih trgovinah, še ne pomeni, da so neškodljive. “Vsako zdravilo je potencialno strupeno,” poudarja profesor dr. Bart Morlion, direktor Centra za obvladovanje bolečine na Univerzitetni bolnišnici Leuven v Belgiji.

Najbolj prodajane protibolečinske tablete brez recepta v Evropi so paracetamol, nesteroidna protivnetna zdravila (NPZ) aspirin, ibuprofen, naproksen in diklofenak; ter kodein v kombinaciji s katero od drugih protibolečinskih sredstev brez recepta. 

Ampak kako prosto dostopna so ta zdravila, se razlikuje od države do države. Dr. Morlion živi v Belgiji, kjer lahko paracetamol kupite samo v lekarni, in to po pogovoru s farmacevtom, toda kadar gre na Nizozemsko, ga pogosto kupi v kakšnem supermarketu. 

Povprečen odrasel človek doživi dve bolečinski epizodi na mesec, pravi dr. Morlion, ženske kar od 60 do 80 odstotkov pogosteje kot moški: “Glavni vrsti bolečin, ki smo jih vajeni samozdraviti, sta blag do zmeren glavobol ter bolečine v hrbtu, vključno z bolečinami v vratu. Mnogi ljudje sami zdravijo tudi migrene in močne glavobole, menstrualne bolečine, manjše tegobe, kot so športne poškodbe, ter vročino in viroze. In s tem ni čisto nič narobe, če le ne traja predolgo.”

Kako dolgo je predolgo? “Samozdravljenje s protibolečinskimi tabletami naj ne traja dlje od dveh ali treh dni,” priporoča revmatolog dr. Serge Perrot, vodja oddelka za obvladovanje bolečine v bolnišnici Cochin v Parizu in avtor knjige La douleur, je m’en sors (Bolečino lahko premagamo). 

Če bolečine trajajo dlje, se je treba posvetovati s farmacevtom ali zdravnikom. Morda jemljete napačno protibolečinsko sredstvo za vašo vrsto bolečine ali pa potrebujete pregled pri zdravniku in diagnozo, ki zahteva drugačno zdravljenje.

Kronična uporaba katerega koli protibolečinskega sredstva lahko ob odtegnitvi povzroči glavobole, pravi farmacevt Marcel Bouvy, profesor farmacevtske oskrbe na Univerzi Utrecht na Nizozemskem. “Dlje ko jih jemljete, dalj časa traja, da se jih znebite.” 

Vedno upoštevajte navodila na embalaži, in če jemljete katero koli drugo zdravilo, najsi na recept ali brez recepta, se pred začetkom jemanja protibolečinskih tablet posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Protibolečinske tablete lahko vplivajo na druga zdravila in povečajo tveganje neželenih stranskih učinkov ali zmanjšajo učinkovitost zdravil, ki jih običajno jemljete.

“Vsak pacient je drugačen,” pravi dr. Perrot. “Ljudje se morajo vprašati: ‘Ali so te protibolečinske tablete primerne zame glede na to, koliko sem star in kakšne zdravstvene težave imam?’” 

Kaj torej lahko vzamete, če vas boli? 
 

Paracetamol

Paracetamol, ki se uporablja za zdravljenje glavobolov, vseh drugih nenevroloških bolečin in simptomov viroz, je protibolečinsko sredstvo, ki ga zdravniki priporočijo najprej. “Varnejše je in enako učinkovito kot druga zdravila,” pravi Bouvy.

Je tudi prva izbira pri vročini in bolečinah zaradi covida-19. 

Paracetamol (v Severni Ameriki je poznan kot acetaminofen) se prodaja pod različnimi tržnimi imeni: Panadol, Tylenol, Doliprane, v Sloveniji kot Lekadol, Daleron ali Calpol ... Kot pri vseh drugih zdravilih brez recepta vedno preverite, kaj je osnovna učinkovina tablet. 

Glavna prednost paracetamola je zelo malo stranskih učinkov. “Ob pravilni uporabi večina ljudi to zdravilo dobro prenaša,” pravi dr. Perrot. “Lahko ga predpisujemo večini, tudi oslabelim bolnikom.” 

Nekatere študije so izpostavile povečano tveganje za srčno-žilne težave ter krvavitve želodca in črevesja, toda dr. Perrot verjame, da je do tega prišlo, ker paracetamol pogosto predpisujejo starejšim, pri katerih obstajajo drugi dejavniki tveganja. “Bolečina je sama po sebi dejavnik tveganja,” pravi. “Če vas nenehno boli, ne spite dobro in ste v stresu. To poveča tveganje za srčno-žilne bolezni.“

Pravzaprav je največja nevarnost paracetamola akutna jetrna odpoved, če vzamete prevelik odmerek ali imate težave z jetri. “V prevelikih odmerkih je paracetamol veliko bolj strupen kot nesteroidna protivnetna zdravila,” svari Bouvy.

“Eden od glavnih razlogov za akutno jetrno odpoved in presaditev jeter v večini držav je prevelik odmerek paracetamola,” pravi dr. Morlion.

Ne jemljite ga skupaj z drugimi zdravili, ki vsebujejo paracetamol, kot so zdravila za prehladna obolenja in gripo ‒ saj se lahko nevede predozirate. In izogibajte se alkoholu, ki dodatno obremeni jetra. 
 

Nesteroidna protivnetna zdravila

NPZ, ki pogosto veljajo za učinkovitejša od paracetamola, zavirajo izločanje snovi, ki so odgovorne za bolečino in otekline. Uporabljajo se pri artritisu, zobobolu, bolečih menstruacijah, poškodbah, kot so zvini, pa tudi pri glavobolu, bolečinah v hrbtu in vročini. “Vendar imajo več neželenih stranskih učinkov,” svari dr. Perrot. 

Dr. Morlion opozori na raziskave, ki so različne protivnetne učinkovine povezale z rano na želodcu in želodčnimi krvavitvami. “To je lahko usodno,” pravi.

Pri ljudeh z oslabljenim delovanjem ledvic lahko pride do ledvične odpovedi, alergijskih reakcij, povišanega krvnega tlaka, v redkih primerih pa tudi do resnih srčno-žilnih dogodkov, kot so odpoved srca, srčni infarkt in kapi.

“Ne smemo jih dajati starejšim, ljudem z oslabljeno ledvično funkcijo, s srčno-žilnimi težavami, ženskam v zadnjem trimesečju nosečnosti oziroma slabotnim bolnikom,” pravi dr. Perrot. “Veliko omejitev je.”

Dr. Morlion zavrača nedavne objave v medijih o tem, da jemanje NPZ lahko poslabša simptome covida-19. “Teh trditev ne podpirajo nobeni objavljeni znanstveni podatki,” pravi. “Na splošno velja, da ni razloga, da bi bolniki, ki NPZ jemljejo zaradi kroničnih bolezni, nehali jemati ta zdravila.”

Nesteroidna protivnetna zdravila lahko zmanjšajo učinkovitost drugih zdravil. Če jih vzamete skupaj z nizkim odmerkom aspirina ali diuretika, se poveča nevarnost s srcem povezanih stranskih učinkov. Kombinacija protivnetnih zdravil z zdravili za redčenje krvi, kot je varfarin, ali z nekaterimi antidepresivi, kot so SSRI oziroma selektivni zaviralci ponovnega privzema serotonina, lahko poveča tveganje za želodčne krvavitve.

In čeprav lahko za lajšanje bolečin izmenično uporabljate paracetamol in NZP, pa nikoli ne vzemite več kot eno vrsto protivnetnih zdravil naenkrat ‒ s tem samo povečate tveganje pojava neželenih učinkov.

Nesteroidna protivnetna zdravila je bolje zaužiti s hrano, da preprečite težave z želodcem. Omejite tudi uživanje alkohola, ki povečuje tveganje za želodčne krvavitve.

Zdravila proti bolečinam

Ljudje naj se vprašajo: “Ali so te tablete primerne zame?”

Vsa nesteroidna protivnetna zdravila učinkujejo podobno in blažijo podobne vrste bolečin, toda različni ljudje jih različno dobro prenašajo:

 • ASPIRIN. Acetilsalicilno kislino, učinkovino aspirina, pridobivajo iz vrbovega lubja, ki so ga za lajšanje bolečin uporabljali že Sumerci in Egipčani pred več kot 3500 leti.
  Čeprav ima dolgo zgodovino, je treba z aspirinom ravnati previdno in z zdravo mero spoštovanja. Aspirin namreč znižuje zmožnost strjevanja krvi in je eden glavnih krivcev za želodčne krvavitve. Tisti, ki že jemljejo aspirin v nizkih odmerkih ali druge antikoagulante kot preventivo pred srčnim infarktom ali kapjo, naj za lajšanje bolečin ne izberejo aspirina ‒ vsaj ne brez posveta z zdravnikom. Nekateri po zaužitju aspirina opažajo tudi poslabšanje simptomov putike. 
  Aspirin lahko izzove napad astme pri ljudeh z astmo in ni priporočljiv pri otrocih zaradi morebitne povezave z Reyevim sindromom, ki lahko povzroči poškodbe jeter in možganov.
  “Aspirina raje ne uporabite, če ste že vzeli naproksen ali ibuprofen,” pravi dr. Morlion. “Aspirin poslabša vse neželene stransko učinke nesteroidnih protivnetnih zdravil.”
  Vzdraženost želodčne sluznice lahko preprečite, če vzamete filmsko obložene oziroma gastrorezistentne tablete.
   
 • IBUPROFEN. To protivnetno zdravilo so leta 1961 odkrili britanski znanstveniki, ko so iskali alternativo za aspirin, ki ne bi povzročala težav z želodcem in črevesjem. A tudi ibuprofen ima nekaj neželenih učinkov na želodec, od slabosti in prebavnih motenj do črevesnih krvavitev in poslabšanja simptomov Crohnove bolezni. Lahko tudi poslabša pasovec in norice, saj povzroča hude okužbe kože.
  Ibuprofen je na trgu v različnih oblikah ‒ v tabletah, kapsulah, gelih, sprejih in obližih ‒ prodaja pa se pod generičnim, pa tudi pod številnimi tržnimi imeni, kot so Diverin, Advil, Brufen in Nurofen.
  Ibuprofen lahko učinkuje z drugimi zdravili, med drugim z nekaterimi antibiotiki, steroidi in zdravili za redčenje krvi.
   
 • DIKLOFENAK velja za učinkovitejšega kot ibuprofen, a ima več neželenih učinkov. Danska študija je ugotovila, da je jemanje katerega koli nesteroidnega protivnetnega zdravila povezano z 31 odstotkov višjim tveganjem za srčni zastoj v 30 dneh po zaužitju. Pri ljudeh, ki so jemali diklofenak, je bilo to tveganje za 50 odstotkov višje. 
  Avtorji raziskave, objavljene v European Heart Journal leta 2017, so celo zatrdili, da je diklofenak najbolj nevaren od vseh nesteroidnih protivnetnih zdravil in da se ga je treba izogibati. Navzkrižni učinki z drugimi zdravili so podobni kot pri ibuprofenu, le da jih je še več.
  Diklofenak je na trgu pod različnimi imeni, kot so Naklofen, Olfen, Voltaren, Diclon, Almiral, Diclo Duo, DicloFlex. Če imate bolečine v sklepih, športne poškodbe ali bolečine v hrbtu, poskusite diklofenak v gelu ali obližih, ki je manj škodljiv.
   
 • NAPROKSEN je pri lajšanju bolečin podobno učinkovit kot diklofenak, a je pogosteje na voljo brez recepta. Navadno se uporablja za lajšanje menstrualnih bolečin in bolečin v hrbtu. Tržna imena so Aleve, Feminax Ultra (za menstrualne bolečine), Nalgesin in Naprosyn.
  Naproksen ima dolg seznam resnih neželenih učinkov, na katerem med drugim najdemo težave z ledvicami in jetri, rane na želodcu, zmedenost, motnje vida, anemijo in druge težave s krvjo ter vnetje slinavke. Nekateri zdravniki verjamejo, da v nasprotju z drugimi nesteroidnimi protivnetnimi zdravili ne povzroča toliko težav s srcem. “Ljudem s srčno-žilnimi boleznimi od vseh protivnetnih zdravil najraje predpišemo naproksen,” pravi dr. Perrot. “Manj nevaren je.”

Kodein

Ta analgetik ovira bolečinske signale, ki po živcih potujejo proti možganom in naj bi se uporabljal samo v primerih, kot paracetamol in nesteroidna protivnetna zdravila ne pomagajo. Morda vas bo presenetilo, toda dejstvo je, da kodein, ki je v nekaterih državah na prodaj brez recepta v kombinaciji s paracetamolom, aspirinom ali ibuprofenom, povzroča zasvojenost. 

“Kodein je opioidno zdravilo in je po kemični sestavi podoben morfiju,” razlaga specialist za obvladovanje bolečine farmacevt Roger Knaggs, profesor na Farmacevtski fakulteti Univerze Nottingham v Združenem kraljestvu. 

Kodein se namreč v jetrih pretvori v nizek odmerek morfija. Vendar obstaja kavelj. “Zdravilo se slabo presnavlja,” pravi dr. Morlion. “Enemu od osmih zahodnjakov kodein ne bo prinesel olajšanja bolečine, ker njegovo telo ne zmore te presnove, nekateri pa ga presnavljajo tako učinkovito, da dobijo lep odmerek morfija.” 

Raziskava 316 uporabnikov kodeina, ki so jo izvedli na Kraljevem kolidžu v Londonu, in Inštitutu za tehnologijo Waterford Institute na Irskem, je ugotovila, da jih je 17 odstotkov razvilo odvisnost.
Zelo pomembno je, da se strogo držite priporočenega odmerka in ga jemljete s hrano ali po njej, da preprečite slabost. Kodein povzroča tudi zaprtje. Še en neželeni stranski učinek, zaspanost, se poslabša s sočasno uporabo alkohola. 

Manj pogosto, a zato nič manj skrb vzbujajoče je, da kodein lahko izzove težave z dihanjem in krče. Nekatera zdravila, vključno z zdravili za visok krvni tlak, alergije, depresijo in nespečnost, povečajo tveganje za neželene učinke. 

Kodein ni priporočljiv za nosečnice, ljudi z boleznimi jeter in ledvic, povečano prostato, žolčnimi kamni, bolniki z ulceroznim kolitisom, nizkim krvnim tlakom ali premalo aktivno ščitnico. Otroci do 12. leta ga ne smejo uživati, saj povzroča težave z dihanjem.

Številni zdravniki nasprotujejo lahki dostopnosti protibolečinskih sredstev, ki vsebujejo kodein. “Po mojem mnenju kodein nima kaj iskati med zdravili brez recepta,” pravi dr. Morlion.

Strokovnjaki za bolečine opozarjajo, da obstajajo dokazano učinkovite metode za lajšanje bolečin ‒ brez uporabe protibolečinskih zdravil brez recepta, med drugim tudi počitek, hlajenje, kompresija in dvignjen položaj pri nategih mišic in zvinih.

Pri dolgotrajnih bolečinah se dobro obnesejo kreme in geli, ki vsebujejo meto ali izvleček pekočih paprik (kapsaicin), tehnike sproščanja in samohipnoze, pri katerih se ljudje naučijo premagovati bolečino s pomočjo svojih notranjih moči. Pomembno je tudi, da se gibljete in telovadite, če je to le mogoče. Čuječnost, joga ali tajči lahko pomagajo pri obvladovanju kronične bolečine.

“Vsaka bolečina še ne potrebuje protibolečinske tablete,” poudarja dr. Morlion. 

Ko pa že potrebujete protibolečinsko sredstvo, je napotek zelo preprost: “Analgetike brez recepta uporabljajte čim krajši čas in jih ne jemljite redno brez posveta z zdravnikom,” pravi Knaggs.

Pri Denisu Seguinu so se bolečine v sklepih razširile na rame, zapestja in prste, sklepi so začeli otekati. Odločil se je, da poišče zdravniško pomoč, in odkril, da za lajšanje boleči potrebuje kaj več kot protibolečinske tablete. Revmatolog mu je predpisal dolgoročno zdravljenje za lajšanje simptomov artritisa. 

“To je čisto nekaj drugega kot prgišče protivnetnih zdravil,” pravi Seguin, ki je na zdaj aktivnejši kot kadar koli ‒ na svojem vrtu in kar zadeva županske dolžnosti. 
 

Članek je bil objavljen v reviji Reader's Digest

Reader's Digest je najbolj brana revija v Evropi in se ponaša s 100-letno tradicijo. Svoje bralce vsak mesec razveseli z raznolikimi članki z vsega sveta in navdihujočimi zgodbami, ki predstavljajo pozitivno plat življenja. Več o reviji > 

Reader's Digest, januar 2021
Reader's Digest Slovenija

Izkoristite 15% popust in številne dodatne ugodnosti ob naročilu revije!

Menu