V času, ko so trgovine zaprte, lahko našo ponudbo varno in udobno nakupujete prek spleta, telefona ali elektronske pošte. Preverite.

Zeleno, ki te ljubim zeleno

Za lepši videz in boljše počutje lahko poskrbite s pripravo zelenih smutijev, ki učinkovito čistijo telo, pomagajo pri izgubi kilogramov in vam vračajo vitalnost.

Katero zelenjavo uporabiti za pripravo – in zakaj? Sestavili smo seznam najbolj priljubljenih vrst zelenjave, ki jo lahko uporabite za pripravo smutijev. Za recepti pobrskajte v knjigi Zeleni smutiji.

 • Blitva je listnata zelenjava temnozelene barve z velikimi listi in svetlo ali temnozelenimi ali rdečimi stebli in listnimi žilami. Na videz je podobna špinači, a je v resnici v sorodu z rdečo peso, na katero spominja tudi po okusu. Koristi pri čiščenju prebavil, pomagala pa naj bi tudi pri preprečevanju raka.
 • Glavnata solata je priljubljena solata že od časov starih Egipčanov. Vsebuje esencialne aminokisline in vitamine. Pomembno je, da izbirate glavice s temno zelenimi listi, ki imajo največjo hranilno vrednost. Med različnimi vrstami izstopa rimska solata (vezanka) z okusnimi hrustljavimi listi, ki je bogat vir vitaminov C, K in A ter folne kisline.
 • Kodrasti ali kodrolistni ohrovt ima temnozelene nakodrane liste. Vsebuje veliko vitaminov A, C, K in drugih telesu koristnih snovi. Zniževal naj bi tveganje za razvoj raka prostate, jajčnikov, dojke, debelega črevesa in sečnega mehurja.
 • Listi gorjušice učinkovito znižujejo holesterol in so bogat vir riboflavina (B2), niacina (B3), magnezija in železa. So prava zakladnica rastlinskih hranil, ki preprečujejo številne bolezni.
 • Listi rdeče pese vsebujejo veliko kalija, kalcija in železa ter vitaminov A, C in K. Pomagali naj bi pri izboljševanju vida, pri preprečevanju alzheimerjeve bolezni in spodbujali imunski sistem.
 • Listnati ohrovt, znan tudi z imenom raštika, je zelenolistna zelenjava, ki je po prehranskih lastnostih podobna kodrastemu ohrovtu, pri tem pa je nekoliko trši in precej močnejšega okusa. Odlično veže žolčne kisline v prebavnem traktu in s tem pripomore k zniževanju holesterola.
 • Peteršilj je bogat z antioksidanti, različnimi minerali, vitamini in vlakninami. Upočasnjeval naj bi staranje ter pomagal pri uravnavanju ravni krvnega sladkorja.
 • Regrat, ki ponekod velja za nadležen plevel, spomladi pa ga radi uživamo v solati, je v resnici zelo bogat vir vitaminov C, A in K. Pospešuje prebavo ter pomaga pri zaprtju, saj deluje kot naravno blago odvajalo.
 • Repni listi ali repne cime so včasih res nekoliko pekoči, vendar zelo okusni. So eden bogatejših virov kalcija in prinašajo številne koristi za zdravje. Med drugimi vrstami zelenolistne zelenjave izstopajo po svoji sposobnosti pri zaviranju razvoja rakavih celic.
 • Rukola je bogat vir folne kisline ter vitaminov A, C in K. Spodbuja krepitev kosti in delovanje možganov. Ima razmeroma oster, pikanten okus.
 • Špinača, morda najbolj priljubljena zelenolistna zelenjava, je blagega okusa in manj grenka kot druge vrste zelenja. V njenih temno zelenih listih je veliko maščobnih kislin omega 3, kalcija in magnezija ter vitaminov A, C, E in K. Večina ljudi, ki se odloči za pitje zelenih smutijev, za začetek izbere špinačo.
 • Zelje pak čoj, znano tudi kot bok čoj, je kitajsko zelje blagega okusa in hrustljavo. Vsebuje veliko vitaminov A in C ter kalcija in antioksidantov.

 

Zeleni smutiji - V 10 dneh nad strupe in kilograme
J. J. Smith

Svetovna uspešnica Zeleni smutiji: V 10 dneh nad strupe in kilograme ponuja sijajen način, kako izgubiti odvečno telesno težo, povečati energijo, zbistriti um in poskrbeti za trdno zdravje.

Menu