V času, ko so trgovine zaprte, lahko našo ponudbo varno in udobno nakupujete prek spleta, telefona ali elektronske pošte. Preverite.

O orgazmu pišeta mladi norveški zdravnici Nina Brochmann in Ellen Støkken Dahl v knjigi Zala tamala

Zmote in resnice o ženskem orgazmu

Ali veste, kako ženske najlažje dosežejo orgazem? Preberite, kaj pravita mladi norveški zdravnici v svetovni uspešnici Zala tamala.

Obstaja veliko definicij in opredelitev (ženskega) orgazma. Najbolj res pa je, da ga prav vsaka doživlja po svoje. Morda je tudi zato še vedno ovit v tančico skrivnosti in tabujev.

Mladi norveški zdravnici Nina Brochmann in Ellen Støkken Dahl sta med pisanjem priročnika Zala tamala o ženskih spolnih organih ugotovili, da smo ženske še vedno zelo obremenjene s spoznanji, ki so zastarela.

Mnoga od njih so nastala kot izsledki raziskav, ki so jih o ženskah in njihovi spolnosti naredili moški. S tem so nam (včasih tudi nehote) naredili krivico in naše prednice prikrajšali za obilo užitka …

Najprej osnove

Po tradicionalnem medicinskem razumevanju je orgazem bežen občutek izrazitega spolnega užitka, povezan z ritmičnim krčenjem in sproščanjem mišic v medenici. Sodobnim raziskovalcem spolnosti se zdi ta definicija preozka.

Orgazem vsaka ženska doživi drugače. V povprečju traja ženski orgazem okoli 17 sekund, ženske pa imamo še to prednost pred moškimi, da lahko doživimo več orgazmov zapored, če se še naprej dražimo.

Ženski orgazem traja v povprečju 17 sekund.

Vaginalni, klitorični ali tisti s prstki na nogah?

Nina Brochmann in Ellen Støkken Dahl v priročniku Zala tamala pišeta o orgazmu na splošno in ne verjameta v razlike med klitoričnim in vaginalnim orgazmom, orgazmom točke G, tantričnim orgazmom, orgazmom, ko ti sesajo prstke na nogi …

V resnici so vsi orgazmi enaki. Telesni in duševni odziv je enak. Edina razlika je to, kaj ga sproži. Erogena cona je naše celotno telo. Povsod so živčni končiči, ki jih lahko vzburjamo in dosežemo občutek ugodja. Raziskave kažejo, da je »tam spodaj« za orgazem vsekakor glavni ščegetavček.

Če se po orgazmu še naprej dražimo, lahko doživimo več orgazmov zapored.

Naj živi ščegetavček!

Izkazalo se je, da ščegetavček ni samo gumbek pred vulvo, ampak je to precej velik organ. Njegovi notranji deli obdajajo sečnico in nožnico ter jih je mogoče posredno vzburiti z večino oblik draženja vulve in nožnice. Izraza klitorični in vaginalni orgazem sta netočna, saj je sama nožnica precej neobčutljiva. Obstajajo samo orgazmi, ki jih sprožijo različne oblike draženja, vsi pa so enako sladki.

Mit o vaginalnem orgazmu

Ženskam že dolgo ni všeč ideja, da obstaja hierarhija orgazmov, pri kateri je na vrhu tako imenovani vaginalni orgazem, ki ga sproži samo penetracija v nožnico. Mnoge so v skrbeh, da je z njimi nekaj narobe, če ne doživijo orgazma samo »pri dobrem starem noter in ven«, kot je zapisal Alex DeLarge v kultnem romanu Peklenska pomaranča.

Ženske imajo občutek, da goljufajo, če jim mora do vrhunca pomagati prst ali lizanje ali kaj tretjega. To je čudno, v Zali tamali zapišeta Brochmannova in Dahlova. Orgazem je pač orgazem, ne glede na to, kako do njega pridemo.

Kako je nastala ta nenavadna razvrstitev ženskih orgazmov? Nikakor ne gre za ostanek starih časov, če ste morda pomislili na to. Pred razsvetljensko dobo so ljudje verjeli, da mora ženska doživeti orgazem, če hoče zanositi. In če je hotel par resnično poskrbeti za oploditev, mu je moralo priti hkrati. Takrat je bila stopnja umrljivosti dojenčkov izjemno visoka, zato je bil pomemben cilj imeti veliko otrok.

Za moškega je zato ženski orgazem postal umetnost, ki jo je moral izpopolniti, če si je hotel zagotoviti naslednike. Ključ do ženskega orgazma je bil v neposrednem draženju glavice ščegetavčka.

Vulva njenega najsvetejšega veličanstva mora biti vzburjena

Celo zdravnik avstrijske princese je zato leta 1740 priporočal, da bi morala biti vulva njenega najsvetejšega visočanstva pred spolnim odnosom vzburjena. Današnji zdravniki bi se lahko zgledovali po njem. Zamislite si, da bi nam namesto pridiganja o bolj zdravem življenju svetovali, da bi morale na primer ženske poskrbeti za pogostejše vzburjenje svojih intimnih delov.

Moški so torej v 18. stoletju vedeli, kako se streže tej zadevi. Manjvrednostni kompleks, povezan s tako imenovanim klitoričnim orgazmom, izvira iz veliko novejših časov. Najdemo ga v 20. stoletju.

Manjvrednostni kompleks, povezan s klitoričnim orgazmom, izvira iz 20. stoletja.

Prišel je Freud in vse pokvaril

Razlika med vaginalnim in klitoričnim orgazmom ter postavljanje vaginalnega orgazma v edini pravi in zveličavni orgazem je precej sodoben moški izum. Kot pišeta Brochamnnova in Dahlova v Zali tamali je oče psihoanalize Sigmund Freud leta 1905 predlagal novo teorijo, po kateri naj bi bil klitorični orgazem nezrela oblika orgazma mlade ženske.

»To je nekaj, kar naj bi se zgodilo samo v spalnici deklice. Kakor hitro pa bi dekle v sebi občutilo moški ud, naj bi njeno zanimanje za ščegetavček izpuhtelo, nadomestila pa naj bi ga goreča želja po penetraciji. Po njegovem je bila združitev moškega in ženske edina zdrava oblika spolnosti in edina, ki naj bi ženski omogočala užitek. Po Freudu prave ženske doživljajo vaginalne orgazme.«

Tako se je zgodila strašna zmota in krivica, da je ščegetavček, ki je bil stoletja znan kot jedro ženskega spolnega užitka, obsojen na pozabo in izgnan iz priročnikov o anatomiji. Freudovo teorijo so si drznili izpodbijati šele po več kot pol stoletja.

Kaj so pokazale novejše raziskave?

Medicinska odkritja v 20. stoletju so pokazala to, kar so ženske in moški nekoč že zelo dobro vedeli: da ima ščegetavček absolutno osrednjo vlogo pri ženskem orgazmu. Šokantno? Očitno.

Zdaj vemo, da zgolj z vaginalnim spolnim odnosom redno doživi vrhunec manj kot tretjina žensk, in še takrat ima ščegetavček osrednjo vlogo. Nekateri raziskovalci menijo, da so te ženske na anatomski loteriji izvlekle dobitno kombinacijo. Zdi se namreč, da imajo prednost tudi pri velikosti in legi svojega ščegetavčka.

Zgolj z vaginalnim spolnim odnosom redno doživi vrhunec manj kot tretjina žensk.

Prva oseba, ki je na tem področju opravila znanstveno raziskavo, je bila princesa Marie Bonaparte iz Francije (1882–1962), ki – kljub velikemu teku po seksu in ljubimcih – nikoli ni bila zadovoljena, ker z vaginalnim odnosom ni mogla doseči orgazma.

Marie Bonaparte in sodobni raziskovalci se strinjajo glede enega – večja glavica ščegetavčka v povezavi z majhno razdaljo med ščegetavčkom in nožnico olajša doseganje sladostrastja, ker se ščegetavček med penetracijo od zunaj in proti notranjim delom posredno bolj draži.

Princesa se je odločila za drastičen korak in si dala operativno premakniti ščegetavček niže – rezultati so bili žal slabi. Škoda, da ni vedela, da ni nenormalno, če ženska med običajnim spolnim odnosom z moškim ne doživi orgazma.

Ženske težje doživijo orgazem kot moški

Kljub vsemu avtorici Zale tamale ne moreta mimo dejstva, da je med pet in deset odstotkov žensk anorgazmičnih oziroma, povedano drugače, orgazma nikoli ne doživijo – ne same ne s kom drugim.

V neki obsežni britanski raziskavi so ugotovili, da ima težave z doseganjem orgazma med seksom 21 odstotkov žensk, starih od 16 do 24 let. Večina žensk se znajde v kategoriji »orgazem doživim občasno«.

Kaj vpliva na to, ali orgazmirate ali ne?

Kot vse kaže, tudi tu veliko vlogo igrajo geni. »Le redke rade razmišljamo o spolnem življenju svojih staršev, vendar je precej verjetno, da naše spolno življenje nekoliko spominja na njihovo. Če si kraljica orgazmov, se moraš za to najverjetneje zahvaliti mami in očetu,« trdita norveški zdravnici.

Na zmožnost ženske za doseganje orgazmov zelo vplivajo tudi okoliščine spolnega odnosa. Skoraj nobena ženska nima kaj prida možnosti za dosego orgazma med seksom za eno noč. Ameriške študentke so povedale, da jih je le desetina dosegla vrhunec med prvim spolnim odnosom z novim partnerjem, zato pa je orgazem v zvezi, ki je trajala več kot pol leta, doživelo skoraj 70 odstotkov deklet.

Med ameriškimi študentkami jih je le desetina dosegla vrhunec med prvim spolnim odnosom z novim partnerjem.

Za konec še malo spodbude

Večina žensk lahko doseže vrhunec, če to hoče, sta prepričani Brochmannova in Dahlova: »Izziv je, kako od tega, da orgazem doživiš sama in občasno, prideš do tega, da ga doživiš skoraj vedno. Ne praviva, da je to preprosto ali da je posebno pomembno, da orgazme doživljaš, vendar je mogoče, če si se pripravljena zelo potruditi.«

Zato sta v svojem priročniku Zala tamala pripravili tudi nekaj zelo praktičnih nasvetov. Navdahnili so jih nasveti terapevtov tistim ženskam, ki imajo težave z doseganjem orgazma.

Zala tamala: priročnik o negi in uporabi ženskih spolnih organov
Zala tamala: priročnik o negi in uporabi ženskih spolnih organov
Nina Brochmann

Menu