Municipium Claudium Celeia

Pogovor s kustosom dr. Juretom Krajškom

Datum dogodka:
Jure Krajšek

Jure Krajšek

Knjigo Municipium Claudium Celeia bo predstavil eden od soavtorjev in kustos za antično arheologijo v Pokrajinskem muzeju Celje, dr. Jure Krajšek. Ob tem boste izvedeli vse, kar je do danes znanega o antični Celeji, od njenih začetkov pa do zatona mesta v pozni antiki.

Zaradi priporočil NIJZ je na voljo 20 mest, zato predlagamo, da se na vsak dogodek predhodno prijavite na katarina.modic@mk-trgovina.si.
Rezervacija velja do 5 minut pred dogodkom.

Pokrajinski muzej Celje je letos v svoji zbirki Celeia Antiqva izdal poljudno monografijo z naslovom Municipium Claudium Celeia. Tako je ponovno po 18 letih luč sveta ugledala knjiga, ki govori o tem bogatem rimskem mestu –  predhodnici današnjega Celja.
Monografija, opremljena z bogatim slikovnim gradivom, je namenjena tako strokovnjakom kot navdušencem nad preteklostjo. V posameznih poglavjih je namreč predstavljeno vse kar smo doslej  izvedeli o tem rimskem mestu skozi  številne epigrafske študije in pa arheološke raziskave, ki v mestu potekajo že od 19. stoletja dalje. Predvsem obsežna izkopavanja, ki so se vršila v zadnjih dvajsetih letih, so bistveno vplivala na naše poznavanje nastanka, razvoja in izgleda antične Celeje. Tako so številni podatki in predmeti v tej knjigi predstavljeni prvič.

Knjigo Municipium Claudium Celeia bo predstavil – eden od soavtorjev in kustos za antično arheologijo v Pokrajinskem muzeju Celje – dr. Jure Krajšek. Ob tem boste izvedeli vse, kar je do danes znanega o antični Celeji od njenih začetkov pa do zatona mesta v pozni antiki. Predstavljena bo zgodovina raziskav tega bogatega rimskega mesta, posamezna obdobja, ki so vplivala na njegov izgled in razvoj ter nekateri najlepši predmeti, ki pričajo o njegovem bogastvu in pomenu.

 

Dogodek je del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

Municipium Claudium Celeia
Municipium Claudium Celeia
Maja Bausovac, Jure Krajšek

Poljudna monografija, opremljena z bogatim slikovnim gradivom, ki pripoveduje zgodbo o Celeji od njenih začetkov pa vse do zatona v pozni antiki.

Menu