Pogovor s kresnikovo nagrajenko Veroniko Simoniti

Noč knjigarn

Datum dogodka:
Veronika Simoniti, foto Laura Sozi

Foto Laura Sozi

Na Noč knjigarn vas vabimo na pogovor s kresnikovo nagrajenko Veroniko Simoniti. Z avtorico se bo o nagrajenem romanu pogovarjal glavni urednik Cankarjeve založbe, Aljoša Harlamov.

Noč knjigarn je dogodek, ki vsako leto v knjigarne mestnih središč privabi obiskovalce vseh starostnih skupin. Društvo slovenskih založnikov ga organizira že od leta 2014, saj tako spodbuja zanimanje za branje in kupovanje knjig ter kakovostno druženje s kulturnimi ustvarjalci, založniki in knjigarji.

Veronika Simoniti (1967) je na slovenskem literarnem prizorišču nastopila kot avtorica kratkih zgodb, s katerimi je zmagala na več natečajih in jih zbrala v dveh knjigah. Njen prvi roman Kameno seme je bil leta 2015 med peterico finalistov za nagrado kresnik. Roman Ivana pred morjem je bil med tremi finalisti za nagrado modra ptica, junija letos pa je prejel nagrado kresnik.

Pripovedovalka se iz Pariza, kjer si je ustvarila dom, vrne v slovensko Primorje, da bi počistila stanovanje pokojne mame za resnega kupca, in v kupu porumenelih fotografij najde sliko babice, ki njeno petletno mamo drži za roko, drugo roko pa polaga na nosečniški trebuh. Leto posnetka 1943 je bilo leto težkih usod in naglih preobratov. Kaj se je zgodilo z otrokom v trebuhu? 

Roman Veronike Simoniti nas z več vzporednimi zgodbami, ki se dogajajo v različnih časih in v različnih generacijah ene družine, sooča s kolektivno preteklostjo in individualnimi usodami. Te se ne gibljejo le med Parizom in Primorsko, zaustavljajo se tudi na Gorenjskem, v Ljubljani in še marsikje, begunsko zaidejo v Srbijo, vendar vsa ta premikanja ne zmorejo pretrgati medčloveških vezi. Tudi po koncu vojne trdi časi so popisani z mehko avtoričino pisavo, ki iz zmeraj novih leg gleda na naše skupne prostore. Lep roman o nelepih časih in rečeh.
 

Knjiga je najboljše darilo

*V Mestni knjigarni Maribor vam na Noč knjigarn med 17. uro in 19.30 uro ob nakupu knjig eno knjigo podarimo.
 

Skrbimo za vašo in našo varnost

Zaradi priporočil NIJZ je na voljo 25 mest, zato predlagamo, da se na vsak dogodek predhodno prijavite na jan.kmetic@mk-trgovina.si.
Rezervacija velja do 5 minut pred dogodkom.

 

*Ob nakupu knjige od 17. ure do zaprtja trgovine si knjižno darilo iz posebnega izbora izberite brezplačno. Akcija velja 25. 9. 2020 v izbranih trgovinah Mladinske knjige. Akcija velja do razdelitve daril.

Ivana pred morjem
Veronika Simoniti

»Slog pisanja je izredno tekoč in prepletanje zgodb v različnih časih in prostorih tako privlačno, da je knjigo iz rok skoraj nemogoče odložiti pred koncem.« - Bukla

 

Projekt sofinancira Mestna občina Ljubljana.

Logo

 

Urska Fartelj
Urška Fartelj

"Poskušam obuditi okuse iz otroštva."

S svojo novo kuharsko knjigo se Urška vrača nazaj k naravi, letnim časom in dragoceni kulinarični zapuščini svojih staršev.

Svet knjige_Blok
Včlanite se v knjižni klub

Svet knjige vas bo navdušil z bogato ponudbo in ugodnostmi

Poletni podkast. Z leve proti desni: Bernarda Žarn, David Urankar, Živa Jalovec, Anže Okorn
Podkasti

Prisluhnite pogovorom o knjigah z ljudmi, ki imajo radi dobre zgodbe.

Menu