Fejstbuk

Bratovščina sinjega galeba

Tone Seliškar

Brezčasna zgodba, s katero so odraščale mnoge generacije slovenskih otrok.

slikaGlavni junak romana je dvanajstletni Ivo. Sam živi na Galebjem otoku, v stari kamniti hišici pred cerkvijo. Zaradi napake, ki jo je pred dolgimi leti zagrešil njegov oče, ga vaška skupnost zavrača, živi osamljeno, trdo življenje. Do njega je prijazen le stric Just. Ko se nekega dne na otok vrne njegov oče, ki naj bi bil že dolgo mrtev, se Ivovo življenje obrne na glavo. Oče umre, zapusti pa mu jadrnico Sinji galeb. Ivo s prijatelji ustanovi Bratovščino Sinjega galeba in začne se napeta, pustolovščin polna zgodba o pogumu, drznosti, tovarištvu in sočutju.

Ilustracije Matjaž Schmidt
Spremna beseda Peter Svetina

Takole je videti televizijska različica zgodbe iz leta 1970 (1. del nadaljevanke Bratovščina Sinjega galeba).

Zlata hruška

Knjiga je dobitnica znaka Zlata hruška.slika

To je največkrat ponatisnjeno temeljno delo slovenske mladinske literature, po katerem je bila posneta tudi priljubljena TV nadaljevanka. Dalo je tudi ime zbirki mladinskih knjig, ki je še danes živa: v njej je kot 330. knjiga izšla pričujoča (23.!) izdaja Bratovščine Sinjega galeba, ki je jezikovno prenovljen natis besedila iz leta 1936. Po vojni je pisatelj prvotno besedilo za drugo objavo precej popravil in ga tako prilagodil spremenjenim družbenim razmeram. […] Knjiga je še posebej dragocena zaradi ilustracij, ki zaključujejo življenjski opus Matjaža Schmidta. […] V celoti je nova izdaja Bratovščine Sinjega galeba dragoceno poglobljeno založniško dejanje, lep prispevek k ohranjanju slovenske literarne dediščine.

Vir: Priročnik za branje kakovostnih mladinskih knjig 2012

Mnenja o knjigi

»Iz zgodbe sem se naučil, da z veliko truda in volje dosežemo tisto, kar si želimo. Dobro je, da imamo prave prijatelje. Včasih je potrebno ljudem tudi odpustiti.«
Denis, 12 let

»Knjiga mi je bila všeč. Ocenila bi jo z oceno pet. Zgodba je lepa, zanimiva in zelo dobro predstavi glavnega junaka Iva. Ob branju bodo gotovo uživali mladi in tudi starejši bralci.«
Lana, 12 let

O avtorju

slika

Tone Seliškar (1900-1969) je slovenski pesnik, pisatelj, učitelj, novinar in urednik. Klasično delo Bratovščina Sinjega galeba je prvič izšlo leta 1936. Po drugi svetovni vojni je knjiga zaslovela ne samo s številnimi ponatisi, temveč tudi s priljubljeno televizijsko nadaljevanko, dala pa je tudi ime pričujoči knjižni zbirki (v kateri je bila kot druga knjižica prvič ponatisnjena leta 1952!).

Manj znano pa je, da je pisatelj prvotno besedilo za drugo objavo precej popravil in ga tako prilagodil spremenjenim družbenim okoliščinam. Ta izdaja je prvi ponatis izdaje iz leta 1936. 

 

  • Več o razlikah med prvo in povojnimi izdajami Bratovščine Sinjega galeba najdeš tukaj.
  • Mnenja mladih bralcev pa si lahko prebereš na tej spletni strani
 

Prelistajte nekaj strani iz knjige

 

 

       Zbirka Sinji galeb
slika

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

Pridruži se nam na Facebooku!

Facebook

Kako do knjig?

Bodite obveščeni!

Prijavite se na E-novice Mladinske knjige

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.